GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
9102115522004 Ekolojik Hayvan Besleme Seçmeli Ders Grubu 1 2 8,00

Yüksek Lisans


Türkçe


Organik hayvanların beslenmesine ilişkin bilimsel, güncel ve pratik bilgilerin öğretilmesi


Prof. Dr. Figen KIRKPINAR


1 Organik hayvanların beslenmesinde kullanılan yemler ve yemleme yöntemleri hakkında bilgi sahibi olma.
2 Organik hayvanlarda karşılaşılan beslenme aksaklıkları konularında bilgi sahibi olma ve hayvan sağlığı ile refahı konularında bilinç oluşturabilme,
3 Organik hayvanların beslenmesi konusunda proje hazırlama, araştırma yapma, sonuçları değerlendirme ve sunma becerisi kazanma,
4 Organik hayvanların beslenmesi ile ilgili problemleri saptama, tanımlama ve çözme becerisi; bu amaçla uygun yöntemleri seçebilme ve uygulayabilme,
5 Organik hayvanların beslenmesi ile ilgili bilimsel ve teknolojik gelişmeleri izleyebilme ve bunları hayvansal üretime aktarabilme yeteneğinin kazandırılması.


Yok


Yok


Organik hayvanların sindirim sistemi ve fizyolojisi, besin madde gereksinimleri, yem kaynakları ve yem katkı maddeleri, yemleme yöntemleri, temel besleme prensipleri konularında teorik ve pratik bilgilerin aktarılması


Hafta Konular (Teorik) Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık
1 Dünyada ve Türkiye’ de organik koyun, keçi, ve sığır yetiştiriciliği
2 Ruminantlarda sindirim sistemi ve fizyolojisi
3 Ruminantların besin maddesi ve enerji ihtiyaçları
4 Sığırlarda organik besleme
5 Koyun ve keçilerde organik besleme
6 Ruminantlar için organik rasyon örnekleri
7 Organik ruminant işletmesine ziyaret
8 ARASINAV
9 Dünyada ve Türkiye’ de organik kanatlı kümes hayvanı yetiştiriciliği
10 Kanatlı kümes hayvanlarının sindirim sistemi ve fizyolojisi
11 Kanatlı kümes hayvanların besin maddesi ve enerji ihtiyaçları
12 Etlik piliçlerde organik besleme
13 Yumurta tavuklarında organik besleme
14 Kanatlı kümes hayvanları için organik rasyon örnekleri
15 Organik kanatlı kümes hayvanı işletmesine ziyaret
16 FİNAL SINAVI

Bio Suisse Standards for the production, processing and marketing of produce from organic farming Switzerland. (2007). 55 p. Codex Alimentarious, Guidelines For The Production, Processing, Labelling And Marketing Of Organically Produced Foods, GL 32 – 1999, Rev. 1 – (2001) 52 p. Council Regulation (EEC) No 2092/91, 24 June 1991. On Organic Production Of Agricultural Products and Indications Referring Thereto On Agricultural Products And Foodstuffs. 1991R2092.Amended by: Official Journal, 06.05. (2006). 95 p. CCOF, 2000. Certification handbook. www.ccof.org Hansen, G. J, H.F. Alroe and O. Schmid. Organic Rules Database: to support revision of the EU Regulation on Organic Agriculture (www.organic-revision.org). (2006) International Federation of Organic Agriculture Movements (IFAOM) Basic Standarts. (2005). Lampkin, N., (1997). Organic poultry production.Welsh Institute of Rural Studies. University of Wales. Aberystwyth. McDonald P, R.A. Edwards, J.F.D. Greenhalgh, C.A. Morgan, Animal Nutrition (Sixth Edition), Pearson Education Limited, Edinburgh Gate, Harlow, Essex CM20 2 JE 672 p. (2002). Yussefi, M., Radics L., Organic farming course book for post-secondary education. Szaktudas Kiado Haz, Budapest. 263 p. (2006). Willer, H. (2002). www.soel.de/inhalte/publikationen/s_74_04.pdf Şayan Y., ve M. Polat, Organik Hayvansal Üretimin Genel Prensipleri (Bölüm 20). Sürdürebilir Rekabet Avantajı Elde Etmede Organik Tarım Sektörü, Sektörel Stratejiler ve Uygulamalar, URAK Yayinlari Yayın No: 2006/1. 474-482. (2006).


Etkinlikler ayrıntılı olarak "Değerlendirme" ve "İş Yükü Hesaplaması" bölümlerinde verilmiştir.


Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 2 2
Final Sınavı 1 2 2
Derse Katılım 14 2 28
Rapor Hazırlama 2 15 30
Proje Hazırlama 1 30 30
Proje Sunma 1 10 10
Bireysel Çalışma 14 7 98
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 15 15
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 30 30
Toplam İş Yükü (saat) 245

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7
ÖÇ 1 5
ÖÇ 2 5
ÖÇ 3 5
ÖÇ 4 5
ÖÇ 5 5
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek