Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
9102115602011 | Fonksiyonel Hayvansal Gıda Üretimi | Seçmeli Ders Grubu | 1 | 2 | 8,00 |
Yüksek Lisans
Türkçe
İnsan sağlığı açısından ‘Fonksiyonel Gıdaların’ önemini ortaya koyarak ‘Fonksiyonel Gıda Üretimi’ amaçlı hayvan besleme uygulamalarını aktarmaktır.
Prof.Dr. Hatice BASMACIOĞLU MALAYOĞLU
1 | Fonksiyonel Gıdaların İnsan sağlığı üzerindeki olumlu etkileri, bu açıdan biyoaktif bileşikleri ve bileşiklerce zengin kaynakları öğrenir |
2 | Et, süt ve yumurtanın söz konusu bileşiklerce zenginleştirilme olanakları ve bu konuda yapılan çalışmaları inceleme, yorumlama |
3 | Omega-3 yağ asitleri, selenyum, folik asit, iyotça, konjugüe yağ asitlerince zengin hayvansal ürün üretimi konusunda uygulamaları |
4 | Dünyada ve Türkiyede fonksiyonel gıda üretim ve tüketim potansiyelini kavrar ve öğrenir. |
Yok
Yok
Fonksiyonel Gıdaların İnsan sağlığı üzerindeki olumlu etkileri, bu açıdan biyoaktif bileşikleri ve bileşiklerce zengin kaynakları öğretilmektedir.
Hafta | Konular (Teorik) | Öğretim Yöntem ve Teknikleri | Ön Hazırlık |
---|---|---|---|
1 | ‘Fonksiyonel Gıda’ tanımı | ||
2 | ‘Fonksiyonel Gıdaların Sınıflandırılması’ | ||
3 | Fonksiyonel Gıdaların’ insan sağlığı ve yaşam kalitesi açısından önemi, | ||
4 | Dünya’da ve Türkiye’de ‘Fonksiyonel Gıda Üretim Potansiyeli’ ve yasal boyutu | ||
5 | Fonksiyonel et, süt ve yumurta gibi hayvansal ürünlerin üretimine yönelik hayvan beslemede uygulamalar | ||
6 | Omega-3 yağ asitleri tanımı | ||
7 | Yumurtanın ve etin Omega-3 yağ asitlerince zenginbleştirilmesi | ||
8 | ARASINAV | ||
9 | Konjugüe yağ asitleri tanımı | ||
10 | Ruminant ürünlerinde konjugüe yağ asitleri-Merada besleme ile ilişkisi | ||
11 | İyotca zenginleştirilmiş yumurta üretimi | ||
12 | Kolesterol içeriği düşürülmüş yumurta üretimi | ||
13 | Selenyumca zengin yumurta üretimi | ||
14 | Fonksiyonel gıda-Ürün stabilitesi ilişkisi | ||
15 | Fitokimyasallarca zengin (=Biyoaktif bileşiklerce) bitkisel ürün veya ekstraktların, uçucu yağların kullanımı ve yönelik çalışmalar | ||
16 | FİNAL SINAVI |
- Tayayuki Shibamoto, Jungi Terao, Toshihika Osawa. Functional Foods for Disease Prevention:II. Medical Plants and Other Foods, 1998, 298 pages, ISBN 0841235732. -Glenn R. Gibson. Functional Foods. IFIS Publishing, 2005, ISNN 0860141934. -Marenjak1, T. S., I. Delaš2, I. Štoković3, N. Poljičak-Milas. Production strategy of functional foods of animal origin. Vol. X (2008) Srpanj - kolovoz br. 4 -A.Javor, L.Czeglédi , Hajnalka Madai , Nora Vass. New Trends in Functional Food of Animal origin. ANALELE UNIVERSITATII DIN -ORADEA FASCICULA: ECOTOXICOLOGIE, ZOOTEHNIE SI TEHNOLOGII DE INDUSTRIE ALIMENTARA, VOL. VII, ANUL 7, 2008. -SCI veya uluslararası dergilerde yayımlanmış araştırma ve derleme makallleri.
Etkinlikler ayrıntılı olarak "Değerlendirme" ve "İş Yükü Hesaplaması" bölümlerinde verilmiştir.
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
Yok
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 2 | 2 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Derse Katılım | 3 | 14 | 42 |
Ödev Problemleri için Bireysel Çalışma | 3 | 17 | 51 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 3 | 20 | 60 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 4 | 20 | 80 |
Toplam İş Yükü (saat) | 237 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | |
ÖÇ 1 | 5 | 4 | 5 | 5 | 4 | ||
ÖÇ 2 | 5 | 5 | 4 | 4 | |||
ÖÇ 3 | 5 | 5 | 5 | 5 | 4 | ||
ÖÇ 4 | 5 | 4 | 5 | 5 | 4 |