GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
9102115602011 Fonksiyonel Hayvansal Gıda Üretimi Seçmeli Ders Grubu 1 2 8,00

Yüksek Lisans


Türkçe


İnsan sağlığı açısından ‘Fonksiyonel Gıdaların’ önemini ortaya koyarak ‘Fonksiyonel Gıda Üretimi’ amaçlı hayvan besleme uygulamalarını aktarmaktır.


Prof.Dr. Hatice BASMACIOĞLU MALAYOĞLU


1 Fonksiyonel Gıdaların İnsan sağlığı üzerindeki olumlu etkileri, bu açıdan biyoaktif bileşikleri ve bileşiklerce zengin kaynakları öğrenir
2 Et, süt ve yumurtanın söz konusu bileşiklerce zenginleştirilme olanakları ve bu konuda yapılan çalışmaları inceleme, yorumlama
3 Omega-3 yağ asitleri, selenyum, folik asit, iyotça, konjugüe yağ asitlerince zengin hayvansal ürün üretimi konusunda uygulamaları
4 Dünyada ve Türkiyede fonksiyonel gıda üretim ve tüketim potansiyelini kavrar ve öğrenir.


Yok


Yok


Fonksiyonel Gıdaların İnsan sağlığı üzerindeki olumlu etkileri, bu açıdan biyoaktif bileşikleri ve bileşiklerce zengin kaynakları öğretilmektedir.


Hafta Konular (Teorik) Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık
1 ‘Fonksiyonel Gıda’ tanımı
2 ‘Fonksiyonel Gıdaların Sınıflandırılması’
3 Fonksiyonel Gıdaların’ insan sağlığı ve yaşam kalitesi açısından önemi,
4 Dünya’da ve Türkiye’de ‘Fonksiyonel Gıda Üretim Potansiyeli’ ve yasal boyutu
5 Fonksiyonel et, süt ve yumurta gibi hayvansal ürünlerin üretimine yönelik hayvan beslemede uygulamalar
6 Omega-3 yağ asitleri tanımı
7 Yumurtanın ve etin Omega-3 yağ asitlerince zenginbleştirilmesi
8 ARASINAV
9 Konjugüe yağ asitleri tanımı
10 Ruminant ürünlerinde konjugüe yağ asitleri-Merada besleme ile ilişkisi
11 İyotca zenginleştirilmiş yumurta üretimi
12 Kolesterol içeriği düşürülmüş yumurta üretimi
13 Selenyumca zengin yumurta üretimi
14 Fonksiyonel gıda-Ürün stabilitesi ilişkisi
15 Fitokimyasallarca zengin (=Biyoaktif bileşiklerce) bitkisel ürün veya ekstraktların, uçucu yağların kullanımı ve yönelik çalışmalar
16 FİNAL SINAVI

- Tayayuki Shibamoto, Jungi Terao, Toshihika Osawa. Functional Foods for Disease Prevention:II. Medical Plants and Other Foods, 1998, 298 pages, ISBN 0841235732. -Glenn R. Gibson. Functional Foods. IFIS Publishing, 2005, ISNN 0860141934. -Marenjak1, T. S., I. Delaš2, I. Štoković3, N. Poljičak-Milas. Production strategy of functional foods of animal origin. Vol. X (2008) Srpanj - kolovoz br. 4 -A.Javor, L.Czeglédi , Hajnalka Madai , Nora Vass. New Trends in Functional Food of Animal origin. ANALELE UNIVERSITATII DIN -ORADEA FASCICULA: ECOTOXICOLOGIE, ZOOTEHNIE SI TEHNOLOGII DE INDUSTRIE ALIMENTARA, VOL. VII, ANUL 7, 2008. -SCI veya uluslararası dergilerde yayımlanmış araştırma ve derleme makallleri.


Etkinlikler ayrıntılı olarak "Değerlendirme" ve "İş Yükü Hesaplaması" bölümlerinde verilmiştir.


Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 2 2
Final Sınavı 1 2 2
Derse Katılım 3 14 42
Ödev Problemleri için Bireysel Çalışma 3 17 51
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 3 20 60
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 4 20 80
Toplam İş Yükü (saat) 237

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7
ÖÇ 1 5 4 5 5 4
ÖÇ 2 5 5 4 4
ÖÇ 3 5 5 5 5 4
ÖÇ 4 5 4 5 5 4
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek