Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
9102115032014 | Yem Kalite ve Kontrolü | Seçmeli Ders Grubu | 1 | 1 | 8,00 |
Yüksek Lisans
Türkçe
Yemlerde kalite kavramı ile kalite üzerine etki eden etkenleri tanıtmak, kalite saptanmasını ve korunmasını incelemek.
Prof.Dr. Hatice BASMACIOĞLU MALAYOĞLU
1 | Gıda güvenliği kapsamında yem kalitesinin önemini kavrar. |
2 | Yemlerin kalitelerini saptama yöntemleri konusunda detaylı bilgi edinerek yem kalitesini saptama ve yem değerini ortaya koyma becerisi kazanır. |
3 | Farklı yemlerde kalite sorununu ortaya koyar ve soruna çözüm getirir. |
4 | Yem değeri ve kalitesi kavramlarını bilir |
Yok
Yok
Yem değeri ve kalitesi, farklı yemlerde kalite sorunu, em kalitesi saptama yöntemlerinin esası ve uygulanabilirliği, yem kalitesine etki eden etkenler
Hafta | Konular (Teorik) | Uygulama | Öğretim Yöntem ve Teknikleri | Ön Hazırlık |
---|---|---|---|---|
1 | Yem değeri ve yem kalitesi | Laboratuvarın ve yapılacak işlerin tanıtımı, yem örneklerinin belirlenmesi ve temini | ||
2 | Hayvansal kökenli yemlerde kalite | İki farklı Et-Kemik ununda et ve kemik oranının saptanması | ||
3 | Bitkisel kökenli yemlerde kalite | Devam- İki farklı Et-Kemik ununda et ve kemik oranının saptanması | ||
4 | Karma yemlerde kalite | Soya ve küspesinde Üreaz aktivitesi (İndikatör kağıdı=Nr 9525) | ||
5 | Yem kalitesi saptama yöntemleri | Soya ve küspesinde Üreaz aktivitesi (Resmi yöntem=NaOH) | ||
6 | Yemlerin kalitelerinin fiziksel yöntemlere göre saptanması -Kaba yemlerde fiziksel analizler | Mısırda asitlik (tazelik derecesinin saptanması (NaOH Tit., LUFA) | ||
7 | -Küspelerin fiziksel analizi | Kaba yemlerde fiziksel analiz | ||
8 | -Hayvansal yemlerin fiziksel analizleri | Dane yemlerde fiziksel analiz | ||
9 | Yemlerin kalitelerinin kimyasal yöntemlere göre saptanması | Hayvansal yemlerde fiziksel analiz | ||
10 | ARA SINAV | Yeşil, yumru ve silo yemlerinde nitrat saptaması | ||
11 | Yemlerin kalitelerinin biyolojik yöntemlere göre saptanması -Besin maddelerinin sindirilebilirliklerine göre saptanması | Karma yemde ortalama partikül büyüklüğünün saptanması (d50) | ||
12 | -Enerji içeriklerine göre saptanması | Pelet yemlerde dayanıklılığın (=ufalanabilirliğin) saptanması | ||
13 | -Proteininin biyolojik değerine göre saptanması | Yemlerde toplam bakteri sayımı | ||
14 | Yemlerin kalitelerinin mikrobiyolojik yöntemlere göre saptanması | Silo yemlerinde laktik asit bakteri sayımı | ||
15 | Yemlerin depolanması | Karma yem fabrikasına gezi (Karma yem üretiminde kalite açısından kritik noktaların belirlenmesi) | ||
16 | YIL SONU SINAVI | YIL SONU SINAVI (Sözlü) |
-Ergül, M.: Yemler Bilgisi. E.Ü.Ziraat Fak. Yay. No:487-2002 -Ergül, M.: Yem Kalite ve Kontrolu (Ders Teksiri). -Amerongen, A.V., Barug, D., Louwaars, M., 2007. Rapid methods for food and feed quality determination, 260 pp. -Moughan, P.J., Verstegen, M.W.A., Visser-Reyneveld, M.I., 2000. Feed evaluation principles and practice, Wageningen Pers, Wageningen, The Netherlands, 285pp. Elektronik ortama aktarılmış ppt sunu
Etkinlikler ayrıntılı olarak "Değerlendirme" ve "İş Yükü Hesaplaması" bölümlerinde verilmiştir.
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 70 |
Ev Ödevi | 1 | 30 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
Yok
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Derse Katılım | 14 | 2 | 28 |
Laboratuvar | 15 | 2 | 30 |
Rapor Hazırlama | 1 | 8 | 8 |
Rapor Sunma | 1 | 2 | 2 |
Bireysel Çalışma | 14 | 8 | 112 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 20 | 20 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 30 | 30 |
Laboratuvar Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Toplam İş Yükü (saat) | 232 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | |
ÖÇ 1 | 1 | 5 | 3 | ||||
ÖÇ 2 | 5 | 5 | 4 | ||||
ÖÇ 3 | 5 | 5 | 4 | 5 | |||
ÖÇ 4 | 5 |