GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
9102115032014 Yem Kalite ve Kontrolü Seçmeli Ders Grubu 1 1 8,00

Yüksek Lisans


Türkçe


Yemlerde kalite kavramı ile kalite üzerine etki eden etkenleri tanıtmak, kalite saptanmasını ve korunmasını incelemek.


Prof.Dr. Hatice BASMACIOĞLU MALAYOĞLU


1 Gıda güvenliği kapsamında yem kalitesinin önemini kavrar.
2 Yemlerin kalitelerini saptama yöntemleri konusunda detaylı bilgi edinerek yem kalitesini saptama ve yem değerini ortaya koyma becerisi kazanır.
3 Farklı yemlerde kalite sorununu ortaya koyar ve soruna çözüm getirir.
4 Yem değeri ve kalitesi kavramlarını bilir


Yok


Yok


Yem değeri ve kalitesi, farklı yemlerde kalite sorunu, em kalitesi saptama yöntemlerinin esası ve uygulanabilirliği, yem kalitesine etki eden etkenler


Hafta Konular (Teorik) Uygulama Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık
1 Yem değeri ve yem kalitesi Laboratuvarın ve yapılacak işlerin tanıtımı, yem örneklerinin belirlenmesi ve temini
2 Hayvansal kökenli yemlerde kalite İki farklı Et-Kemik ununda et ve kemik oranının saptanması
3 Bitkisel kökenli yemlerde kalite Devam- İki farklı Et-Kemik ununda et ve kemik oranının saptanması
4 Karma yemlerde kalite Soya ve küspesinde Üreaz aktivitesi (İndikatör kağıdı=Nr 9525)
5 Yem kalitesi saptama yöntemleri Soya ve küspesinde Üreaz aktivitesi (Resmi yöntem=NaOH)
6 Yemlerin kalitelerinin fiziksel yöntemlere göre saptanması -Kaba yemlerde fiziksel analizler Mısırda asitlik (tazelik derecesinin saptanması (NaOH Tit., LUFA)
7 -Küspelerin fiziksel analizi Kaba yemlerde fiziksel analiz
8 -Hayvansal yemlerin fiziksel analizleri Dane yemlerde fiziksel analiz
9 Yemlerin kalitelerinin kimyasal yöntemlere göre saptanması Hayvansal yemlerde fiziksel analiz
10 ARA SINAV Yeşil, yumru ve silo yemlerinde nitrat saptaması
11 Yemlerin kalitelerinin biyolojik yöntemlere göre saptanması -Besin maddelerinin sindirilebilirliklerine göre saptanması Karma yemde ortalama partikül büyüklüğünün saptanması (d50)
12 -Enerji içeriklerine göre saptanması Pelet yemlerde dayanıklılığın (=ufalanabilirliğin) saptanması
13 -Proteininin biyolojik değerine göre saptanması Yemlerde toplam bakteri sayımı
14 Yemlerin kalitelerinin mikrobiyolojik yöntemlere göre saptanması Silo yemlerinde laktik asit bakteri sayımı
15 Yemlerin depolanması Karma yem fabrikasına gezi (Karma yem üretiminde kalite açısından kritik noktaların belirlenmesi)
16 YIL SONU SINAVI YIL SONU SINAVI (Sözlü)

-Ergül, M.: Yemler Bilgisi. E.Ü.Ziraat Fak. Yay. No:487-2002 -Ergül, M.: Yem Kalite ve Kontrolu (Ders Teksiri). -Amerongen, A.V., Barug, D., Louwaars, M., 2007. Rapid methods for food and feed quality determination, 260 pp. -Moughan, P.J., Verstegen, M.W.A., Visser-Reyneveld, M.I., 2000. Feed evaluation principles and practice, Wageningen Pers, Wageningen, The Netherlands, 285pp. Elektronik ortama aktarılmış ppt sunu


Etkinlikler ayrıntılı olarak "Değerlendirme" ve "İş Yükü Hesaplaması" bölümlerinde verilmiştir.


Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 70
Ev Ödevi 1 30
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Derse Katılım 14 2 28
Laboratuvar 15 2 30
Rapor Hazırlama 1 8 8
Rapor Sunma 1 2 2
Bireysel Çalışma 14 8 112
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 20 20
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 30 30
Laboratuvar Sınavı 1 2 2
Toplam İş Yükü (saat) 232

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7
ÖÇ 1 1 5 3
ÖÇ 2 5 5 4
ÖÇ 3 5 5 4 5
ÖÇ 4 5
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek