GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
9102115672020 Hayvansal ürünlerde Kalıntı İzleme Seçmeli Ders Grubu 1 1 7,00

Yüksek Lisans



Hayvansal ürünlerde kalıntı risklerine ilişkin güncel ve bilimsel bilgilerin aktarılması ve yasal düzenlemelerin irdelenmesi


Prof. Dr. Zümrüt AÇIKGÖZ


1 Gıda güvenliği açısından hayvansal ürünlerde kalıntı riskleri hakkında bilgi sahibi olma
2 Ulusal kalıntı izleme planı ve bu program ile ilişkin yasal düzenlemeler hakkında bilgi sahibi olma

Birinci Öğretim


-


-


1.Hayvan ürünlerde kalıntı problemi 2.Hayvansal ürünlerdeki kalıntılar 3.Ulusal kalıntı izleme planı 4.Yasal düzenlemeler


Hafta Konular (Teorik) Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık
1 Dünyada ve Türkiye’de hayvansal ürünlerde kalıntı problemi
2 Kırmızı etteki kalıntılar
3 Kanatlı etindeki kalıntılar
4 Balık ettindeki kalıntılar
5 Yumurtadaki kalıntılar
6 Sütte kalıntılar
7 ARA SINAV
8 Baldaki kalıntılar
9 Kalıntı risk değerlendirilmesine ilişkin terimler/Kalıntı tespit analizleri
10 Ulusal kalıntı izleme planı
11 Ulusal kalıntı izleme planı
12 Yasal düzenlemeler
13 Yasal düzenlemeler
14 Yasal düzenlemeler
15 FİNAL

Anonim. 2003. Gıda Değeri Olan Hayvanlara Uygulanması Yasaklanan ve Belli Şartlara Bağlanan Hormon ve Benzeri Maddeler Hakkında Tebliğ. (RG:19.06.2003, No: 25143). Anonim. 2003. Sığır Somatotropin Hormonunun Yasaklanması Hakkında Tebliğ. (RG:26.07.2003, No: 25180) Anonim. 2003. İlaç Kalıntılarının Arınma Süreleri Talimatı (RG: 2003, No:11). Anonim. 2011. Canlı Hayvanlar ve Hayvansal Ürünlerde Belirli Maddeler ile Bunların Kalıntılarının İzlenmesi İçin Alınacak Önlemlere Dair Yönetmelik (RG: 17.12.2011, No.28145). Anonim. 2011. Veteriner Tıbbi Ürünler Yönetmeliği. (RG:24.12.2011, No:28152). Anonim. 2013.Canlı Hayvan ve Hayvansal Ürünlerde Kalıntı İzleme Genelgesi (RG:01.03.2013, No:9). Anonim. 2018. Ulusal Kalıntı İzleme Planı-Türkiye. https://www.tarimorman.gov.tr/GKGM/Belgeler/DB_Gida_Kont/Ulusal_Kalinti_Izleme_Plani_2018.pdf Anonymous. 2018. Advice on the Risks in the Poultry Meat Supply Chain. Netherlands Food and Consumer Product Safety Authority. Office for Risk Assesment & Research. Ayaz, A. ve Yurttagül. M. 2008. Besinlerdeki Toksik Öğeler. Sağlık Bakanlığı Yayın No: 727, ISBN: 978-975-590-243-2. Klasmat Matbaacılık, ANKARA. Beyene, T. 2016. Veterinary Drug Residues in Food-animal Products: Its Risk Factors and Potential Effects on Public Health. Journal of Veterinary Science & Technology, 7:1. Çetinkaya, F. Ve Elal Muş T. 2010. Hayvansal Gıdalarda Hormon Kalıntıları, Tüketici Sağlığına Yönelik Riskler ve İlgili Yasal Düzenlemeler. Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 29(2): 77-82. Doğan, Y.ve Koç. Feride. 2018. Gıdalarda Kimyasal Kalıntılar ve Analiz Metotları. Erciyes Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi. 15: 264-270. Güler, Ü.A. ve Can, Ö.P. 2017. Kimyasal Kontaminantların Çevre Sağlığı ve Gıda Güvenliği Üzerine Etkileri.Sinop Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi, 70-195. Kuzukıran, Ö., Fırat M., Şimşek, İ., Yurdakök Dikmen, B. ve Filazi, A. 2019. Veteriner İlaçları ve pestisit mevzuatı ile maksimum kalıntı limitlerinin belirlenmesi. Türk Farmakope Dergisi, 4(3): 115-128. Oruç, H.H., Cengiz, M., Bağdaş, D. ve Uzunoğlu, İ. 2007. Sığır Etlerinde Zeranol, Dietilstilbestrol, Klenbuterol, 17β-Östradiol ve Testosteron Kalıntıları. Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 26 :11-15. Özkaya, F.D. ve Cömert, M. 2008. Gıda Zehirlenmelerinde Etken Faktörler. Türk Hijyen ve Deneysel Biyoloji Dergisi, 65 (3): 149-158. Doğan, Y.ve Koç. Feride. 2018. Gıdalarda Kimyasal Kalıntılar ve Analiz Metotları. Erciyes Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 15: 264-270.


Etkinlikler ayrıntılı olarak "Değerlendirme" ve "İş Yükü Hesaplaması" bölümlerinde verilmiştir.


Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

-


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 2 2
Final Sınavı 1 2 2
Derse Katılım 14 2 28
Rapor Hazırlama 1 30 30
Bireysel Çalışma 14 7 98
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 20 20
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 30 30
Toplam İş Yükü (saat) 210

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7
ÖÇ 1 4 4 4
ÖÇ 2 4 4 4
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek