Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
9102115672020 | Hayvansal ürünlerde Kalıntı İzleme | Seçmeli Ders Grubu | 1 | 1 | 7,00 |
Yüksek Lisans
Hayvansal ürünlerde kalıntı risklerine ilişkin güncel ve bilimsel bilgilerin aktarılması ve yasal düzenlemelerin irdelenmesi
Prof. Dr. Zümrüt AÇIKGÖZ
1 | Gıda güvenliği açısından hayvansal ürünlerde kalıntı riskleri hakkında bilgi sahibi olma |
2 | Ulusal kalıntı izleme planı ve bu program ile ilişkin yasal düzenlemeler hakkında bilgi sahibi olma |
Birinci Öğretim
-
-
1.Hayvan ürünlerde kalıntı problemi 2.Hayvansal ürünlerdeki kalıntılar 3.Ulusal kalıntı izleme planı 4.Yasal düzenlemeler
Hafta | Konular (Teorik) | Öğretim Yöntem ve Teknikleri | Ön Hazırlık |
---|---|---|---|
1 | Dünyada ve Türkiye’de hayvansal ürünlerde kalıntı problemi | ||
2 | Kırmızı etteki kalıntılar | ||
3 | Kanatlı etindeki kalıntılar | ||
4 | Balık ettindeki kalıntılar | ||
5 | Yumurtadaki kalıntılar | ||
6 | Sütte kalıntılar | ||
7 | ARA SINAV | ||
8 | Baldaki kalıntılar | ||
9 | Kalıntı risk değerlendirilmesine ilişkin terimler/Kalıntı tespit analizleri | ||
10 | Ulusal kalıntı izleme planı | ||
11 | Ulusal kalıntı izleme planı | ||
12 | Yasal düzenlemeler | ||
13 | Yasal düzenlemeler | ||
14 | Yasal düzenlemeler | ||
15 | FİNAL |
Anonim. 2003. Gıda Değeri Olan Hayvanlara Uygulanması Yasaklanan ve Belli Şartlara Bağlanan Hormon ve Benzeri Maddeler Hakkında Tebliğ. (RG:19.06.2003, No: 25143). Anonim. 2003. Sığır Somatotropin Hormonunun Yasaklanması Hakkında Tebliğ. (RG:26.07.2003, No: 25180) Anonim. 2003. İlaç Kalıntılarının Arınma Süreleri Talimatı (RG: 2003, No:11). Anonim. 2011. Canlı Hayvanlar ve Hayvansal Ürünlerde Belirli Maddeler ile Bunların Kalıntılarının İzlenmesi İçin Alınacak Önlemlere Dair Yönetmelik (RG: 17.12.2011, No.28145). Anonim. 2011. Veteriner Tıbbi Ürünler Yönetmeliği. (RG:24.12.2011, No:28152). Anonim. 2013.Canlı Hayvan ve Hayvansal Ürünlerde Kalıntı İzleme Genelgesi (RG:01.03.2013, No:9). Anonim. 2018. Ulusal Kalıntı İzleme Planı-Türkiye. https://www.tarimorman.gov.tr/GKGM/Belgeler/DB_Gida_Kont/Ulusal_Kalinti_Izleme_Plani_2018.pdf Anonymous. 2018. Advice on the Risks in the Poultry Meat Supply Chain. Netherlands Food and Consumer Product Safety Authority. Office for Risk Assesment & Research. Ayaz, A. ve Yurttagül. M. 2008. Besinlerdeki Toksik Öğeler. Sağlık Bakanlığı Yayın No: 727, ISBN: 978-975-590-243-2. Klasmat Matbaacılık, ANKARA. Beyene, T. 2016. Veterinary Drug Residues in Food-animal Products: Its Risk Factors and Potential Effects on Public Health. Journal of Veterinary Science & Technology, 7:1. Çetinkaya, F. Ve Elal Muş T. 2010. Hayvansal Gıdalarda Hormon Kalıntıları, Tüketici Sağlığına Yönelik Riskler ve İlgili Yasal Düzenlemeler. Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 29(2): 77-82. Doğan, Y.ve Koç. Feride. 2018. Gıdalarda Kimyasal Kalıntılar ve Analiz Metotları. Erciyes Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi. 15: 264-270. Güler, Ü.A. ve Can, Ö.P. 2017. Kimyasal Kontaminantların Çevre Sağlığı ve Gıda Güvenliği Üzerine Etkileri.Sinop Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi, 70-195. Kuzukıran, Ö., Fırat M., Şimşek, İ., Yurdakök Dikmen, B. ve Filazi, A. 2019. Veteriner İlaçları ve pestisit mevzuatı ile maksimum kalıntı limitlerinin belirlenmesi. Türk Farmakope Dergisi, 4(3): 115-128. Oruç, H.H., Cengiz, M., Bağdaş, D. ve Uzunoğlu, İ. 2007. Sığır Etlerinde Zeranol, Dietilstilbestrol, Klenbuterol, 17β-Östradiol ve Testosteron Kalıntıları. Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 26 :11-15. Özkaya, F.D. ve Cömert, M. 2008. Gıda Zehirlenmelerinde Etken Faktörler. Türk Hijyen ve Deneysel Biyoloji Dergisi, 65 (3): 149-158. Doğan, Y.ve Koç. Feride. 2018. Gıdalarda Kimyasal Kalıntılar ve Analiz Metotları. Erciyes Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 15: 264-270.
Etkinlikler ayrıntılı olarak "Değerlendirme" ve "İş Yükü Hesaplaması" bölümlerinde verilmiştir.
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
-
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 2 | 2 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Derse Katılım | 14 | 2 | 28 |
Rapor Hazırlama | 1 | 30 | 30 |
Bireysel Çalışma | 14 | 7 | 98 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 20 | 20 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 30 | 30 |
Toplam İş Yükü (saat) | 210 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | |
ÖÇ 1 | 4 | 4 | 4 | ||||
ÖÇ 2 | 4 | 4 | 4 |