GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
9103085382016 Deri Sanayinda Enzim Üretimi ve Uygulamaları Seçmeli Ders Grubu 1 2 8,00

Yüksek Lisans


Türkçe


Bu dersin amacı; öğrencilerin, deri mühendisliği uygulamalarında enzimlere dayalı temiz teknolojiler (temiz üretim) yaklaşımını öğrenebilme, uygulayabilme ve üretim proseslerinde kirlilik önleme teknolojilerinin uygulanabilirliğini kavrayabilmelerini sağlamaktır.


Doç.Dr. Arife Candaş ADIGÜZEL ZENGİN


1 Enzimlere dayalı temiz üretim teknolojileri kavramlarını anlayabilme
2 Çevre, kirlilik yükleri ve enzimlere dayalı temiz teknolojiler arasında ilişki kurabilme
3 Deri üretiminde uygulanan enzimlere dayalı temiz üretim teknolojilerini kavrayabilme
4 Deri üretimi kirlilik yüklerini ve kaynaklarını anlayabilme
5 Deri mühendisliğinde zararlı ve tehlikeli atık kavramlarını irdeleyebilme ve yürürlükteki ve olası kısıtlamaları takip edebilme
6 Deri üretiminde enzimlere dayalı temiz teknoloji yöntemlerini uygulayabilme
7 Deri üretiminde alternatif yeni ürünleri üretim prosesleri için seçebilme ve uygulayabilme


Yok


Yok


•Enzimlere dayalı temiz üretim teknolojilerine genel bir bakış •Deri mühendisliğinde enzim bazlı prosesler •Enzimler ve işleyiş mekanizmaları •Enzimlerin isimlendirilmesi ve sınıflandırılması •Deri sanayinde kullanılan enzimlerin türleri ve özellikleri •Deri sanayinde proteaz enzim uygulamaları •Deri sanayinde lipaz enzim uygulamaları •Tabaklama ve tabaklama sonrası enzim enzim uygulamaları


Hafta Konular (Teorik) Uygulama Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık
1 Enzim uygulamalarına yönelik son gelişmeler ve yenilikler Laboratuvar Uygulamaları hakkında bilgilendirme
2 Deri sanayinde enzimler ve önemi Ham Enzim Üretimi
3 Enzim tanımı, enzimlerin işleyiş mekanizmaları Ham Enzim Üretimi
4 Enzimlerin isimlendirilmesi ve sınıflandırılması Ham Enzim Üretimi
5 Islatma-yumuşatma işleminde enzim-substrat mekanizmaları Islatma banyosunda ticari ve ham enzimlerin kullanımları
6 Islatma-yumuşatma işleminde enzim-substrat mekanizmaları Islatma banyosunda ticari ve ham enzimlerin kullanımları
7 Arasınav
8 Kıl giderme-kireçlik işleminde enzim-substrat mekanizmaları Kıl giderme ve kireçlik işleminde ham ve ticari enzimlerin kullanımı
9 Kıl giderme-kireçlik işleminde enzim-substrat mekanizmaları Kıl giderme ve kireçlik işleminde ham ve ticari enzimlerin kullanımı
10 Kıl giderme-kireçlik işleminde enzim-substrat mekanizmaları Kıl giderme ve kireçlik işleminde ham ve ticari enzimlerin kullanımı
11 Yağ giderme işleminde enzim-substrat mekanizmaları Yağ giderme işleminde ham ve farklı ticari enzimlerin kullanımı
12 Yağ giderme işleminde enzim-substrat mekanizmaları Yağ giderme işleminde ham ve farklı ticari enzimlerin kullanımı
13 Tabaklama işleminde enzim-substrat mekanizmaları Yağ giderme işleminde ham ve farklı ticari enzimlerin kullanımı
14 Tabaklama sonrası işlemlerde enzim-substrat mekanizmaları Tabaklama işleminde ham ve farklı ticari enzimlerin kullanımı
15 Dönem sonu sunumlar Tabaklama işleminde ham ve farklı ticari enzimlerin kullanımı
16 Final Sınavı Laboratuvar uygulamalarının değerlendirilmesi

1.Smith,J.E.,(2004), Biotechnology, 4th edition, Cambridge University Press (ISBN 0521540771) 2.Ratledge, C.; Kristansen, B.,(2001). Basic Biotechnology 2nd edition. Cambridge University Press (ISBN 0521779170). 3.Thanikaivelan,P.,.R.,Rao, J.et al.., “Progress and recent trends in biotechnological methods for leather processing”, Trends in Biotechnology (2004).


Etkinlikler ayrıntılı olarak "Değerlendirme" ve "İş Yükü Hesaplaması" bölümlerinde verilmiştir.


Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 2 2
Final Sınavı 1 2 2
Derse Katılım 14 2 28
Proje Hazırlama 3 40 120
Proje Sunma 3 6 18
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 20 20
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 50 50
Toplam İş Yükü (saat) 240

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7
ÖÇ 1 4 5 5 5 5 5
ÖÇ 2 5 5 5 4 4
ÖÇ 3 4 5 5 5 4 5
ÖÇ 4 5 5 5 4 5 5
ÖÇ 5 4 5 5 5 5
ÖÇ 6 5 4 5
ÖÇ 7 5 5 4
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek