Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
9103105142014 | Biyoproses Uygulamaları | Seçmeli Ders Grubu | 1 | 2 | 9,00 |
Yüksek Lisans
Türkçe
Dersin amacı öğrencilere biyomühendisliğin uygulamaları hakkında bilgi vermektir
Assoc.Prof.Dr. Gaye Öngen
1 | Uluslararası ve ulusal biyoteknoloji stratejileri hakkıda farkındalık sağlama |
2 | Temel mikrobiyolojik yöntemleri tanıma ve kullananabilme, biyoproses sürecinde gerekli olan temel analiz yöntemlerini kullanabilme |
3 | Mikrobiyal kaynaklı biyoproseslerde temel ilkeleri kavrayabilme ve kullanabilme |
4 | Mikrobiyal kaynaklı biyoproseslerin optimizasyonunu kavrayabilme |
5 | Mikrobiyal kaynaklı biyoproseslerde üretim için gerekli cihazları seçebilme. |
6 | Mikrobiyal kaynaklı biyoproseslerde üretim için gerekli işletme alt yapısını belirleme |
7 | Mikrobiyal kaynaklı biyoproseslerde ölçek büyütme temel ilkelerini kavrayabilme ve kullanabilme |
8 | Biyoformülasyon geliştirmeyi planlayabilme |
Yok
Yok
Biyoteknolojik proseslere üzerine geliştirilmiş sosyo-ekonomik stratejilerin incelenmesi, üretimin planlanması ve büyük çaplı üretimlerde üretim-alt akım, son ürün, son kullanıcı sürecinde karşılaşılan sorunlar ve çözüm önerilerine temel oluşturacak laboratuvar uygulamaları
Hafta | Konular (Teorik) | Öğretim Yöntem ve Teknikleri | Ön Hazırlık |
---|---|---|---|
1 | Ders içeriği hakkında bilgi verme, ders işleyişi hakkında bilgi verme, tanışma, Başlangıçtan günümüze Türkiyenin Bilim ve Teknoloji Politikası Biyoteknolojide uluslar arası rekabet stratejleri Türkiye için biyoteknoloji stratejileri | ||
2 | Temel mikrobiyoloji uygulamaları, sterilizasyon ve aseptik çalışma yöntemlerinin gözden geçirilmesi | ||
3 | Çalkalamalı kültürde mikrobiyal üretim parametrelerinin belirlenmesi | ||
4 | Çalkalamalı kültür mikrobiyal üretim uygulamasına hazırlık | ||
5 | Çalkalamalı kültürde mikrobiyal üretim gerçekleştirilmesi | ||
6 | Örnek analizlerinin yapılması ve sonuçların değerlendirilmesi | ||
7 | Ölçek büyütme, Üretim modları kesikli, yarısürekli, kesikli beslemeli, sürekli üretimlerin değerlendirilmesi | ||
8 | Arasınav | ||
9 | Biyoreaktör tipleri ve dizayn parametrelerinin belirlenmesi | ||
10 | Biyoreaktörün üretime hazırlanması | ||
11 | Ölçek büyütmenin, oksijen transferi-rpm ilişkisinin ürün üzerine etkisinin araştırılması | ||
12 | Örnek analizleri, Üretim verim ve verimliliğin hesaplanması | ||
13 | Ürünün raf ömrünün artırılmasına ilişkin katkı maddelerinin araştırılması, deneme planı oluşturulması | ||
14 | Ürünün raf ömrünün artırılmasına ilişkin katkı maddelerinin denenmesi ürün formülasyonunun tamamlanmsı | ||
15 | Biyogirişimcilik ile üretimler arasındaki ilişkiyi değerlendirmek | ||
16 | Final sınavı |
Doran, P.M. (2007) Bioprocess Engineering Principles,The Netherlands, Elsevier
Etkinlikler ayrıntılı olarak "Değerlendirme" ve "İş Yükü Hesaplaması" bölümlerinde verilmiştir.
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
Yok
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 2 | 2 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Derse Katılım | 14 | 3 | 42 |
Proje Sunma | 11 | 2 | 22 |
Bireysel Çalışma | 14 | 10 | 140 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 31 | 31 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 31 | 31 |
Toplam İş Yükü (saat) | 270 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | |
ÖÇ 1 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 |
ÖÇ 2 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 |
ÖÇ 3 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 |
ÖÇ 4 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 |
ÖÇ 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 |
ÖÇ 6 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 |
ÖÇ 7 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 |
ÖÇ 8 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 |