Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
9104015062005 | Açık Deniz ve Endüstriyel Balıkçılık | Seçmeli Ders Grubu | 1 | 2 | 8,00 |
Yüksek Lisans
Türkçe
Bu derste Dünya’daki endüstriyel balıkçılığın gelişiminin genel bir değerlendirmesi ve özeti sunulacaktır. Dünya balıkçılığı artisanal balıkçılık ve endüstriyel balıkçılık olmak üzere iki ana gruba ayrılmaktadır. Endüstriyel balıkçılık yüksek teknolojinin kullanıldığı ve oldukça büyük yatırımın yapıldığı balıkçılık olarak ta bilinmektedir. Endüstriyel balıkçılık terimi genellikle büyük teknelerle açık sularda yapılan balıkçılığı tanımlamakta kullanılmaktadır. Daha geniş ve ayrıntılı bir tanım yapılabilir, ancak bu ders kapsamında endüstriyel balıkçılık genellikle uzunlukları 15 m ve daha fazla olan büyük teknelerle açık denizlerde yapılan balıkçılık faaliyetlerini tanımlamakta kullanılacaktır. Endüstriyel balıkçılığın gelişimi sorunsuz olmamıştır. Bununla birlikte, endüstriyel balıkçılık ülkeler için hem gelir hem de güvenli gıda üretimi için önemli bir kaynaktır. Endüstriyel balıkçılık aynı zamanda geniş deniz alanlarına erişim sağlamıştır. Türkiye ve Dünya’da endüstriyel balıkçılık genellikle orkinos kaynakları ile ilişkilendirilmiştir. Bu derste, öğrenciler endüstriyel balıkçılık faaliyetleri sonucunda ortaya çıkan sorunları bazı balıkçılık düzenlemeleri ve önlemleri bir araç olarak kullanarak nasıl analiz edeceklerini ve çözeceklerini öğreneceklerdir.
Prof.Dr. Adnan TOKAÇ
1 | Balıkçılık uygulamaları ile yönetim arasındaki ilişki ve çatışmayı analiz edebilme |
2 | Açık deniz ve endüstriyel balıkçılığının tarihi ve gelişimi hakkında ayrıntılı bilgiye sahip olma |
3 | Av istatistikleri hakkında ayrıntılı bilgiye sahip olma |
4 | Önemli balıkçılık sahaları ve kaynakları hakkında ayrıntılı bilgiye sahip olmak |
5 | Endüstriyel balıkçılıkta kullanılacak av araçlarını seçebilme |
6 | Orkinos balıkçılığı ve uygulanan av kotaları hakkında ayrıntılı bilgiye sahip olma |
7 | Balıkçılık örgütlenmeleri, ortaklıkları ve anlaşmaları hakkında ayrıntılı bilgiye sahip olma |
Birinci Öğretim
Yok
Yok
Bu derste işlenen başlıca konular şunlardır; Giriş, endüstriyel balıkçılığın kısaca tarihi, denizlerde yaşam, başlıça balıkçılık kaynakları, ticari öneme sahip türler, pelajic balık türleri, demersal balık türleri, Dünya ve Türkiye av istatistikleri, orkinos balıkçılığı, endüstriyel balıkçılığın idaresi ve düzenlemeler, endüstriyel balıkçılıkta kullanılan av araç gereçleri ve yöntemleri, endüstriyel balıkçılığın biyolojik, teknolojik, ekonomik, sosyal ve politik değerlendirmesi, upwelling, balıkçı filoları, balıkçılık örgütleri ve ortaklıkları, balıkçılık anlaşmaları
Hafta | Konular (Teorik) | Uygulama | Öğretim Yöntem ve Teknikleri | Ön Hazırlık |
---|---|---|---|---|
1 | Giriş ve açık deniz ve endüstriyel balıkçığın kısa tarihçesi | Tanışma | ||
2 | Denizlerde yaşam, besin zinciri, akıntılar, deniz suyu ısısı | Okuma-Kaynak Tarama | ||
3 | Başlıca balıkçılık kaynakları, ticari öneme sahip türler | Okuma-Kaynak Tarama | ||
4 | Av istatistiklerinin değerlendirilmesi | Literatüre Dayalı Rapor Hazırlama | ||
5 | Küçük pelajik balık türleri, sardalye, hamsi avcılığı | Literatüre Dayalı Rapor Hazırlama | ||
6 | Büyük pelajik türler, ton ve orkinos avcılığı | Literatüre Dayalı Rapor Hazırlama | ||
7 | Demersal balık türleri, barbun, mezgit avcılığı | Balıkçılarla Görüşme Yapma | ||
8 | Arasınav | Arasınav | ||
9 | Kabuklu, çift kabuklu, kalamar ve ahtopot avcılığı | Balıkçı Teknelerini Ziyaret | ||
10 | Balıkçılık yönetimi ve düzenlemeleri, av kotaları, balıkçılık anlaşmaları | Balıkçı Limanlarını Ziyaret | ||
11 | Endüstriyel balıkçılıkta kullanılan av araçları ve balıkçılık yöntemlerinin incelenmesi | Gözlem Yapma | ||
12 | Endüstriyel balıkçılık filoları, fabrika gemileri | Ziyaret ve Gözlemlere Dayalı Rapor Hazırlama | ||
13 | Proje sunumu | Ziyaret ve Gözlemlere Dayalı Rapor Hazırlama | ||
14 | Proje sunumu | Ziyaret ve Gözlemlere Dayalı Rapor Hazırlama | ||
15 | Proje sunumu | Rapor Sunumu | ||
16 | Final sınavı | Final Sınavı |
Tokaç, A.,1998. Açık Deniz Balıkçılığı ve Türkiye Açısından Değerlendirilmesi. Ege Üniversitesi Akademik Seminerler Yıllığı (1987/1988). Sayı 1 s. 98-113 von Brandt, A., Fish Catching Methots in the World
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 90 |
Quiz | 1 | 10 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
Yok
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 2 | 2 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Quiz | 1 | 1 | 1 |
Derse Katılım | 14 | 2 | 28 |
Uygulama/Pratik | 10 | 2 | 20 |
Gözlem | 1 | 5 | 5 |
Alan Gezisi | 3 | 10 | 30 |
Rapor Hazırlama | 1 | 25 | 25 |
Rapor Sunma | 1 | 1 | 1 |
Proje Hazırlama | 1 | 20 | 20 |
Proje Sunma | 1 | 1 | 1 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 20 | 20 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 25 | 25 |
Okuma | 14 | 5 | 70 |
Toplam İş Yükü (saat) | 250 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | |
ÖÇ 1 | 4 | 2 | |||||
ÖÇ 2 | 2 | 5 | 4 | 4 | |||
ÖÇ 3 | 4 | 4 | 5 | 4 | 3 | ||
ÖÇ 4 | 3 | 5 | 5 | 4 | 4 | 5 | 4 |
ÖÇ 5 | 1 | 4 | 3 | ||||
ÖÇ 6 | 1 | 4 | 2 | 2 | 4 | 5 | 3 |
ÖÇ 7 | 4 | 5 | 3 | 5 |