GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
9104015452008 Su Ürünleri Kooperatifçiliği Seçmeli Ders Grubu 1 1 7,00

Yüksek Lisans


Türkçe


Bu dersin amacı, su ürünleri kooperatiflerinin genel yapısal, teknik ve ekonomik özelliklerinin tanınmasını; su ürünleri kooperatiflerinin balıkçılık yönetimindeki rolünün kavranmasını; su ürünleri kooperatiflerinin içinde bulundukları durum dahilinde faaliyetlerinin tanınmasını; balıkçılar açısından su ürünleri kooperatiflerinin önemini; su ürünleri kooperatiflerinin faaliyetlerindeki başarı ve başarısızlıklarının tanınmasını; su ürünleri kooperatiflerinin sorunlarının neler olduğu ve bu sorunlar için çözüm yollarının kavranmasını sağlamaktır.


Assist. Prof. Dr. Vahdet ÜNAL


1 Balıkçıların su ürünleri kooperatifleriyle olan ilişkilerini anlayabilme
2 Su ürünleri kooperatiflerini başarı açısından yorumlayabilme
3 Su ürünleri kooperatiflerinin genel özelliklerini kavrayabilme.
4 Su ürünleri kooperatiflerinin üyelerine sunduğu hizmetleri öğrenebilme
5 Balıkçılık yönetimi açısından su ürünleri kooperatiflerinin önemini öğrenebilme
6 Su ürünleri kooperatifleri ile ilgili sorunları irdeleyebilme ve bu sorunların kaynaklarını yorumlayabilme


Yok


Yok


-Kooperatifçiliğin tanımı ve genel ilkeleri -Su ürünleri kooperatiflerinin genel özellikleri -Su ürünleri kooperatiflerinin faaliyet alanları -Su ürünleri kooperatiflerinin balıkçılık yönetimindeki rolleri -Su ürünleri kooperatiflerinin başarı ve başarısızlık kriterleri -Su ürünleri kooperatiflerinin coğrafi dağılımları -Su ürünleri kooperatiflerinin işleyiş mekanizması ve sorunları


Hafta Konular (Teorik) Uygulama Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık
1 Kooperatifçiliğin tanımı ve ilkeleri Video gösterimi
2 Su ürünleri kooperatiflerinin özellikleri Video gösterimi
3 Su ürünleri kooperatiflerinin işleyiş mekanizması Video gösterimi
4 Su ürünleri kooperatiflerine üye balıkçıların sosyo-ekonomik durumları Video gösterimi
5 Su ürünleri kooperatiflerinin balıkçılar açısından önemi Üye balıkçılarla görüşme
6 Ara sınav
7 Su ürünleri kooperatiflerinin balıkçılara sunduğu hizmetler Video gösterimi
8 Su ürünleri kooperatiflerinin başarı ve başarısızlıklar Video gösterimi
9 Ege Bölgesi’nde yer alan su ürünleri kooperatiflerinin incelenmesi Video gösterimi
10 Başarılı bir su ürünleri kooperatifinin incelenmesi Kooperatif ziyareti
11 Başarısız bir su ürünleri kooperatifinin incelenmesi Kooperatif ziyareti
12 Su ürünleri kooperatiflerinin coğrafi dağılımları Video gösterimi
13 Su ürünleri kooperatiflerinin mevcut sorunları Öğrenci sunumu
14 Japonya’da su ürünleri kooperatifleri Öğrenci sunumu
15 Diğer ülkelerde balıkçı örgütlenmeleri Öğrenci sunumu
16 Final Sınavı

Barton, D.G. 1989.“What is a cooperative”, Cooperatives in Agriculture, edited by Cobia, D., Prentice-hall, Inc., USA. Hazar, N. 1990. History of Cooperation (in Turkish). Publications of Turkish Cooperatives Foundation, Ankara. ICA. 2005. International Co-operative Alliance. International Co-operative Information Centre http://www.wisc.edu/uwcc/icic/ (2005, June 7) Mülayim, Z.G. 1990. The fundamental problems of Turkish cooperatives and proposals for their solution. Economy and Society. Friedrich Ebert Vakfı, Istanbul, 49 p. Mülayim, Z.G. 2000. Turkish cooperative movement towards 21. century: why classical problems were not able to remove? How could be removed?, (in Turkish). ESKOMB, Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Birlikleri Merkez Birliği yayın organı, Ocak/Şubat 2000. 224: 21-28. Pollnac, R.B. 1988. Evaluating the potential of Fishermen’s Organisations in developing countries. International Centre for Marine Research and Development, University of Rhode Island, Kingston, RI, 79 p. Ünal, V., Akyol, O., Ceyhan, T., 2008. Akyaka (Gökova Körfezi) Su Ürünleri Kooperatifinin İşleyişi, Av Miktarı ve Fiyat İlişkisi Üzerine Araştırmalar. Ege Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri, 05/SÜF/009 68 s. Ünal, V., Yercan, M., 2006. Fishery Cooperatives in Turkey and Their İmportance for Fishermen (In Turkish). E.U. Journal of Fisheries & Aquatic Sciences, Volume 23, Issue (1-2): 227-233, İzmir. Ünal, V.,Yercan, M., Göncüoğlu, H. (2009). Ege Kıyıları Su Ürünleri Kooperatifleri. Su Ürünleri Kooperatifleri Merkez Birliği Yayınları, Ankara, Yayın No:1, 131 s.


Etkinlikler ayrıntılı olarak "Değerlendirme" ve "İş Yükü Hesaplaması" bölümlerinde verilmiştir.


Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 2 2
Final Sınavı 1 2 2
Tartışma 4 2 8
Takım/Grup Çalışması 2 3 6
Gösterme 7 1 7
Alan Gezisi 2 12 24
Alan Çalışması 3 5 15
Örnek Vaka İncelemesi 2 6 12
Seminer 3 2 6
Makale Yazma 1 10 10
Makale Kritik Etme 5 3 15
Bireysel Çalışma 1 8 8
Ödev Problemleri için Bireysel Çalışma 2 4 8
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 15 15
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 15 15
Okuma 8 6 48
Toplam İş Yükü (saat) 201

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7
ÖÇ 1 3 3 3 4 5 2
ÖÇ 2 3 3 3 3 5 2
ÖÇ 3 3 3 3 3 5 2
ÖÇ 4 3 3 3 3 5 2
ÖÇ 5 3 3 3 3 5 2
ÖÇ 6 3 3 3 3 5 2
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek