GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
9104015672017 Balıkçılıkta İş Sağlığı ve Güvenliği I Seçmeli Ders Grubu 1 1 6,00

Yüksek Lisans


Türkçe


Balıkçılıkta iş güvenliğini sağlamak ve balıkçıların sağlığını korumak için gerekli bilgilerin öğrenilmesi ve bu konudaki mevzuat hakkında bilgi sahibi olunması.


Doç.Dr. Ozan SOYKAN


1 İş etiği hakkında bilgi sahibi olmak
2 Balıkçılıktaki çalışma koşullarının belirlenmesi hakkında bilgi sahibi olmak
3 Balıkçılıktaki iş güvenli mevzuatı konusunda bilgi sahibi olmak
4
5
6
7
8
9


Yok


Yok


Balıkçılıkta iş sağlığı, iş güvenliği kavramı ve temel ilkeleri, ortam koşullarının değerlendirilmesi, meslek hastalıkları, balıkçılığa özgü risk etmenleri, balıkçılıkta iş güvenliği mevzuatı, tehlike kaynakları, kişisel koruyucular, risklerle kaynağında mücadele etme yöntemleri, güvenlik önlemleri, iş etiği.


Hafta Konular (Teorik) Uygulama Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık
1 Balıkçılıkta iş güvenliğinin temelleri, iş güvenliği kültürü, ilgili yasa ve mevzuatlar İlgili mevzuatın ve konuyla ilgili yayınların taranıp aktarılması
2 Balıkçılıkta yasal hak ve sorumluluklar İlgili mevzuatın ve konuyla ilgili yayınların taranıp aktarılması
3 Tehlike –Risk kavramı İş kazaları ve kazalardan korunma İlgili mevzuatın ve konuyla ilgili yayınların taranıp aktarılması
4 Balıkçılıkta fiziksel risk etmenleri İlgili risk etmenlerinin tanımlanıp aktarılması
5 Balıkçılıkta kimyasal risk etmenleri İlgili risk etmenlerinin tanımlanıp aktarılması
6 Balıkçılıkta biyolojik risk etmenleri İlgili risk etmenlerinin tanımlanıp aktarılması
7 Balıkçılıkta psikososyal risk etmenleri İlgili risk etmenlerinin tanımlanıp aktarılması
8 ARASINAV sınav
9 Balıkçılıkta meslek hastalıkları İlgili mevzuatın ve konuyla ilgili yayınların taranıp aktarılması
10 Balıkçı gemilerinde yangın ve yangından korunma İlgili mevzuatın ve konuyla ilgili yayınların taranıp aktarılması
11 Kişisel koruyucu donanımlar İlgili mevzuatın ve konuyla ilgili yayınların taranıp aktarılması
12 İlk yardım ve acil durum İlgili mevzuatın ve konuyla ilgili yayınların taranıp aktarılması
13 El aletlerinde iş sağlığı ve güvenliği İlgili mevzuatın ve konuyla ilgili yayınların taranıp aktarılması
14 Elektrikle çalışmalarda iş sağlığı ve güvenliği İlgili mevzuatın ve konuyla ilgili yayınların taranıp aktarılması
15 Bakım onarım işlerinde iş sağlığı ve güvenliği İlgili mevzuatın ve konuyla ilgili yayınların taranıp aktarılması
16 Final sınav

Alli, B.O. (2008). Fundamental principles of occupational health and safety. International Labour Office, Geneva, 199 pp. Anonim (2013a). Çalışma Hayatı İstatistikleri 2012. T.C. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Ankara, 226 pp. Anonim (2013b). Balıkçı gemilerinde yapılan çalışmalarda sağlık ve güvenlik Önlemleri hakkında yönetmelik. T.C. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Ankara, 13 pp. Ben-Yami M. (2000). Risks and dangers in small-scale fisheries: an overview. International Labour Organization., Geneva, 60 pp. BLS (U.S. Bureau of Labor Statistics) (2014a). News release. National census of fatal occupational injuries in 2013 (preliminary results). Bureau of Labor Statistics, U.S. Department of Labor. 14 pp. BLS (U.S. Bureau of Labor Statistics) (2014b). Bureau of Labor Statistics, U.S. Department of Labor, Occupational Outlook Handbook, 2014-15 Edition, Fishers and Related Fishing Workers, on the Internet at http://www.bls.gov/ooh/farming-fishing-and-forestry/fishers-andrelated-fishing-workers.htm (visited December 08, 2014). EC (European Comission) (2001). European Statistics on Accidents at Work (ESAW). European Comission, Doc. ESTAT/E3/HSW/2001/1130, 209 pp. FAO (2001). Safety at sea as an integral part of fisheries management. FAO Fisheries Circular No. 966, 39 pp. ILO (2010). Handbook for improving living and working conditions on board fishing vessels. International Labor Office, Switzerland, 232 pp. ILO (1999). Safety and health in the fishing industry. Report for discussion at the tripartite meeting on safety and health in the fishing industry, Geneva. ILO (2014). www.ilo.org (accessed December 12, 2014). Kaplan, I.M., Kite-Powell, H.L. (2000). Safety at sea and fisheries management: fishermen's attitudes and the need for co-management. Marine Policy, 24: 493-497. NIOSH (National Institute for Occupational Safety and Health) (2010). Fatal Occupational Injuries in the U.S. Commercial Fishing Industry: Risk Factors and Recommendations. DHHS (NIOSH) Publication Number: 2011-103. 6 pp. NIOSH (2014). Commercial fishing safety. http://www.cdc.gov/niosh/topics/fishing (accessed December 08, 2014) Page last NRC. Fishing vessel safety: blueprint for a national program. Washington: Committee on Fishing Vessel Safety; 1991. Poggie, J., Pollnac, R., Jones, S. (1995). Perceptions of vessel safety regulations—a southern New England fishery. Marine Policy 19(5): 411–418. Ayan, M., Naykal, T. (2010). Uluslararasi Denizcilik Örgütü ve çevre: Türkiye’nin örgüt içindeki durumu. Mustafa Kemal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 7(13): 275- 297. Thomas, T.K, Lincoln, J.M, Husberg, B.J, Conway G.A. (2001). Is it safe on deck? Fatal and non-fatal workplace injuries among Alaskan commercial fishermen. American Journal of Industrial Medicine 40(6): 693–702. TUİK (Turkish Statistical Institute) (2013). Fishery statistics 2013, Ankara. Windle, M.J.S., Neis, B., Bornstein, S., Binkley, M., Navarro, P. (2008). Fishing occupational health and safety: A comparison of regulatory regimes and safety outcomes in six countries, Marine Policy (32): 701–710.


Etkinlikler ayrıntılı olarak "Değerlendirme" ve "İş Yükü Hesaplaması" bölümlerinde verilmiştir.


Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Derse Katılım 14 2 28
Uygulama/Pratik 14 2 28
Soru-Yanıt 14 2 28
Bireysel Çalışma 5 2 10
Okuma 14 2 28
Performans 14 6 84
Toplam İş Yükü (saat) 206

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7
ÖÇ 1 3 4 3 3 3 3 4
ÖÇ 2 4 3 3 3 3 3 4
ÖÇ 3 3 3 3 4 4 4 3
ÖÇ 4 4 3 3 3 4 4 4
ÖÇ 5 5 3 3 4 3 3 4
ÖÇ 6
ÖÇ 7
ÖÇ 8
ÖÇ 9
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek