GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
9104015662017 Balıkçılıkta İş Sağlığı ve Güvenliği II Seçmeli Ders Grubu 1 2 6,00

Yüksek Lisans



Katılımcılara balıkçılıkla ilgili iş sağlığı ve güvenliği konularında ihtiyaç duyacakları temel bilgileri vermek. Çevre, iş güvenliği, insan sağlığı gibi konularda duyarlılık kazandırmak. Balıkçılıkta yaşanan iş kazaları ve meslek hastalıklarını öğretmek. Balıkçı gemilerinde yerlerinde zararlı olan faktörler hakkında bilgi vermek. Çevresel ve kişisel kontrol önlemlerini öğretmek. Balıkçılıkta kullanılan toksik maddelerin vücuda alınması, vücuttan atılması ve etkilerini öğretmek ve balıkçılıkta kullanılan bazı kimyasal maddelerin özellikleri ve korunma yöntemlerini öğretmek. Güvenlik Bilgi Formları (SDS) hakkında bilgi vermek. Risk analiz yöntemlerini tanıtmak.


Doç.Dr. Ozan SOYKAN


1 1. Öğrenciler, balıkçılıkta çalışanların sağlığı ve balıkçılıkta iş güvenliği konularında ihtiyaç duyacakları temel bilgileri öğrenerek topluma hizmet verme duyarlılığına erişeceklerdir. 2. Çevre, iş güvenliği, insan sağlığı gibi konularda duyarlılık kazanmayı öğrenecekler ve bunu ilke edinecektir. 3 Balıkçılıkta yaşanan iş kazaları ve meslek hastalıkları hakkında bilgi edinecek, SSK, sağlık hizmetleri ve diğer bürokratik konular hakkında bilgi sahibi olacaklardır. 4 Balıkçılıkta kullanılan kimyasal süreçlerde çevresel ve kişisel kontrol önlemlerini, toksik maddelerin vücuda alınması, vücuttan atılması ve etkilerini öğrenecektir. 5. Balıkçılıkta uygulanan risk analiz yöntem ve uygulamaları hakkında bilgi elde edeceklerdir.
2
3
4
5
6


Yok


Yok



Hafta Konular (Teorik) Uygulama Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık
1 Balıkçılıkta sağlık ve güvenlik konseptleri, iş kazaları, meslek hastalıkları ve iş kazaları ile ilgili olarak tutulan istatistikler. İlgili mevzuatın ve konuyla ilgili yayınların taranıp aktarılması
2 Balıkçı gemilerinde zararlı olan faktörler İlgili mevzuatın ve konuyla ilgili yayınların taranıp aktarılması
3 Balıkçılıkta çevresel ve kişisel kontrol önlemleri İlgili mevzuatın ve konuyla ilgili yayınların taranıp aktarılması
4 Balıkçılıkta iş güvenliği Yönetimi İlgili mevzuatın ve konuyla ilgili yayınların taranıp aktarılması
5 Balıkçılıkta kullanılan tehlikeli kimyasallar: Özellikleri ve korunma yöntemleri. İlgili mevzuatın ve konuyla ilgili yayınların taranıp aktarılması
6 Balıkçılıkta iş hijyeni İlgili mevzuatın ve konuyla ilgili yayınların taranıp aktarılması
7 Balıkçılıkta ergonomi İlgili mevzuatın ve konuyla ilgili yayınların taranıp aktarılması
8 Arasınav sınav
9 Risk analizi ve değerlendirmesi İlgili mevzuatın ve konuyla ilgili yayınların taranıp aktarılması
10 Risk analizi ve değerlendirmesi İlgili mevzuatın ve konuyla ilgili yayınların taranıp aktarılması
11 Balıkçılıkta risk yönetimi İlgili mevzuatın ve konuyla ilgili yayınların taranıp aktarılması
12 Sağlık ve güvenlik işaretleri İlgili mevzuatın ve konuyla ilgili yayınların taranıp aktarılması
13 Balıkçılıkta iş sağlığı ve güvenliğine ilişkin ulusal ve uluslararası sözleşmeler İlgili mevzuatın ve konuyla ilgili yayınların taranıp aktarılması
14 Patlayıcı ortam İlgili mevzuatın ve konuyla ilgili yayınların taranıp aktarılması
15 Türkiye ve dünya balıkçılığında iş sağlığı ve güvenliği İlgili mevzuatın ve konuyla ilgili yayınların taranıp aktarılması
16 Final sınav


Etkinlikler ayrıntılı olarak "Değerlendirme" ve "İş Yükü Hesaplaması" bölümlerinde verilmiştir.


Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Derse Katılım 14 2 28
Uygulama/Pratik 14 2 28
Soru-Yanıt 14 2 28
Bireysel Çalışma 5 2 10
Okuma 14 2 28
Performans 14 6 84
Toplam İş Yükü (saat) 206

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7
ÖÇ 1 3 4 2 3 3 4 3
ÖÇ 2 3 3 4 3 3 3 2
ÖÇ 3 3 3 3 3 3 3 3
ÖÇ 4 2 3 3 3 3 4 4
ÖÇ 5 4 3 3 3 2 4 3
ÖÇ 6
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek