GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
9104015282004 Su Ürünlerinde Soğutucu Akışkanlar Seçmeli Ders Grubu 1 2 8,00

Yüksek Lisans


Türkçe


Bu dersin amacı su ürünleri avlama ve işleme teknolojisi alanında yüksek lisans eğitimi gören öğrencilere su ürünleri soğutma ve dondurma sistemlerinde kullanılan soğutucu akışkanları ve bunların çevresel etkilerini öğretmektir.


Prof. Dr.Ufuk Çelik


1 Su ürünleri soğutma ve dondurma sistemlerini tanımlayabilmeli
2 Sekonder soğutucuları ve özelliklerini açıklayabilmeli
3 Soğutucu akışkanların avantaj ve dezavantajlarını açıklayabilmeli
4 Soğutucu akışkanların çevresel etkileşimlerini açıklayabilmeli
5 Soğutma ekipmanlarını tanıyabilmeli
6 Primer soğutucuları ve özelliklerini açıklayabilmeli


Yok


Yok


Su ürünleri soğutma ekipmanlarının genel prensipleri. Balıkların soğutulmasında kullanılan akışkanlar. Primer soğutucular. Sekonder soğutucular. Akışkanların avantaj ve dezavantajları. Akışkanların çevre ile etkileşimi.


Hafta Konular (Teorik) Uygulama Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık
1 Su ürünlerinin soğutulmasında kullanılan sistemler Örnek tesis inceleme
2 Su ürünlerinin dondurulmasında kullanılan sistemler Örnek tesis inceleme
3 Soğutmada kullanılan soğutucu akışkanlar Örnek tesis inceleme
4 Dondurmada kullanılan soğutucu akışkanlar Örnek tesis inceleme
5 Dondurmada kullanılan soğutucu akışkanlar Örnek tesis inceleme
6 Ara sınav
7 Primer soğutucu akışkanlar - Fiziksel özellikler Örnek tesis inceleme
8 Primer soğutucu akışkanlar -Kimyasal özellikler Örnek tesis inceleme
9 Sekonder soğutucu akışkanlar Örnek tesis inceleme
10 Soğutucu akışkanların karşılaştırılması - avantaj ve dezavantajlar Örnek tesis inceleme
11 Soğutucu akışkanların karşılaştırılması - avantaj ve dezavantajlar Örnek tesis inceleme
12 Soğutulacak ürüne özgü soğutucu akışkan seçimi Örnek tesis inceleme
13 Soğutucu akışkanların çevresel etkileşimleri Örnek tesis inceleme
14 Proje sunum Sunum
15 Proje sunum Sunum
16 Final sınavı

1. Espejo-Hermes, J., 1998. Chilling. In ‘Fish Processing Technology in the Tropics’. Tawid Publications, Philippines, pp 31 – 43. 2. Espejo-Hermes, J., 1998. Freezing. In ‘Fish Processing Technology in the Tropics’. Tawid Publications, Philippines, pp 44 – 56. 3. Özkol, N., 2000. Uygulamalı soğutma tekniği. Makine mühendisleri odası yayınları. Yayın No:115. 4. Owen, M.S., 2002. Refrigeration. 2002 Ashrae Handbook, Atlanta.


Etkinlikler ayrıntılı olarak "Değerlendirme" ve "İş Yükü Hesaplaması" bölümlerinde verilmiştir.


Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı 1 1 1
Quiz 1 1 1
Derse Katılım 14 2 28
Uygulama/Pratik 14 2 28
Tartışma 4 2 8
Soru-Yanıt 4 2 8
Proje Hazırlama 2 4 8
Proje Sunma 2 4 8
Bireysel Çalışma 14 8 112
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 8 8
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 10 10
Ev Ödevi 2 6 12
Toplam İş Yükü (saat) 233

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7
ÖÇ 1 5 4 5 5 4 5 5
ÖÇ 2 5 5 5 4 4 4 4
ÖÇ 3 4 4 4 4 5 5 5
ÖÇ 4 5 5 4 5 5 5 4
ÖÇ 5 5 5 5 4 5 5 5
ÖÇ 6 4 4 5 4 4 4 5
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek