GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
9104015332004 Su Ürünleri İşleme Endüstrilerinde HACCP Uygulamaları Seçmeli Ders Grubu 1 1 7,00

Yüksek Lisans


Türkçe


HACCP uygulamaları ile ilgili genel bilgilerin verilmesi. HACCP planlarının temel ilkelerini açıklamak. HACCP karar ağacının uygulanması ile ilgili bazı uygulamalar yapmak. HACCP sistemi için kritik kontrol noktaları belirlenecektir. Ayrıca, ISO 22000 gıda güvenliği yönetim sistemi hakkında bilgi verilecektir. Bazı HACCP uygulama örnekleri farklı su ürünleri işleme üniteleri için verilecektir.


Prof.Dr. Sukran ÇAKLI


1 Bazı HACCP uygulamaları farklı su ürünleri işleme tesisleri için değerlendirmeye alınacaktır.
2 Su ürünleri işleme tesislerinde HACCP uygulaması hakkında bilgi sahibi olmak.
3 HACCP uygulamaları için su ürünleri işleme tesislerinin ekonomik değerlendirmeleri yapılacaktır.
4 Su ürünleri işleme tesislerinde HACCP uygulamalarında bazı problemler oluşursa, bu problemler bu ders bilgileri ile kolaylıkla çözülebilir.
5 Farklı HACCP uygulamaları elde edilecektir.


Yok


Yok


HACCP tanımı hakkında bilgi verilecektir. HACCP ürün güvenliği sağlayan kalite güvence sisteminin bir parçasıdır. HACCP sisteminin yedi ilkeleri açıklanacaktır. Karar ağacı ve kritik kontrol noktası değerlendirilecektir. HACCP planı örnekleri su ürünleri işleme üniteleri için verilecektir. ISO 22 000 ile ilgili bazı bilgiler bu derste verilecektir. ISO 22 000 gıda güvenliği yönetim sistemidir.


Hafta Konular (Teorik) Uygulama Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık
1 HACCP uygulamasının tarihi hakkında bilgi verilmesi. Laboratuar uygulamaları hakkında bilgi vermek.
2 HACCP sisteminde içerisinde bulunan ilgili tanımların ve terimlerin açıklanması. HACCP uygulaması için bazı film örneklerinin değerlendirilmesi.
3 HACCP planlarının temel ilkelerini açıklamak. HACCP uygulamaları için bazı film örnekleri izlemeye devam.
4 İlgili tanımlar ve HACCP sistemlerinin içerdiği terimlerin açıklanmasına devam. Su ürünleri işleme tesislerinde HACCP ilkelerinin uygulanması.
5 Su ürünleri işleme tesislerinin fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik kontaminasyonu ile ilgili genel açıklamalar yapmak. Su ürünleri işleme tesislerinde biyofilm oluşumu ve çözüm önerisinin değerlendirmesi.
6 HACCP sistemi için karar ağacı akış şeması uygulanması. HACCP uygulaması için örnek bir karar ağacı akış şeması vermek.
7 Bir HACCP planında kritik kontrol noktalarının izlenmesi. Su ürünleri işleme tesisi HACCP planında kritik kontrol noktalarının değerlendirilmesi.
8 Ara sınav. Ara sınav sonuçlarının değerlendirilmesi.
9 ISO 22 000 hakkında bazı bilgiler verilecektir. ISO 22 000 hakkında bazı örnekler verilecektir.
10 HACCP planı örnekleri su ürünleri işleme üniteleri için verilecektir. HACCP planı için bazı film örnekleri izlenecek.
11 Bir HACCP planında tehlike analizi tanımı için gerekli bilgi verilecektir. Su ürünleri işleme tesislerinde fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik tehlikeler hakkında bilgi vermek.
12 Tehlike Analizi Çalışma formu hakkında bilgi verilecektir. Tehlike Analizi Çalışma form hakkında bilgiler doldurulacaktır.
13 Su ürünleri işleme tesisi için farklı HACCP planlarının değerlendirilmesi. Su ürünleri işleme tesisi için örnek bir HACCP planı oluşturulacaktır.
14 Kabuklu ve yumuşakça işleme tesisi için farklı HACCP planları değerlendirilmesi. Kabuklu ve yumuşakça işleme tesisi için örnek bir HACCP planı oluşturulacaktır.
15 Farklı su ürünleri işleme tesisi için teknik geziler düzenlenecek. Bu teknik geziler hakkında değerlendirmeler yapılacaktır.
16 Final sınavı. Final sınav sonuçlarının değerlendirilmesi.

Food and Drug Administration. (1994) Fish and Fishery Products Hazards and Control Guide--Get Hooked on Seafood Safety. Office of Seafood. Washington, D.C. Stevenson, K.E. and Bernard, D.T. (1999) Editors. HACCP: A Systematic Approach to Food Safety. 3rd Edition. The Food Processors Institute, Washington, D.C. Park, J.W., (2000). Surimi and surimi seafood. New York: MarcelDekker. Henrick, H., Jakobsen, M., Liston J., (1992), Quality assurance in the fish industry. ISBN: 9780444890771 Elsevier Science Publishers B.V. Denmark. Sen D. P. (2005). Advances in fish processing technology, Pub. Allied Publishers Pvt. Ltd. New Delhi. Bremner, H.A., (2002), Safety and quality issues in fish processing. ISBN: 978-0849315404 CRC Press. Boston New York.


Etkinlikler ayrıntılı olarak "Değerlendirme" ve "İş Yükü Hesaplaması" bölümlerinde verilmiştir.


Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Quiz 1 2 2
Derse Katılım 14 2 28
Uygulama/Pratik 14 2 28
Takım/Grup Çalışması 4 2 8
Gözlem 6 3 18
Proje Sunma 4 5 20
Bireysel Çalışma 14 3 42
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 25 25
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 35 35
Toplam İş Yükü (saat) 206

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7
ÖÇ 1
ÖÇ 2
ÖÇ 3
ÖÇ 4
ÖÇ 5
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek