GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
9104015151998 Su Ürünleri İşletmesinde Gelişmiş Teknolojiler Seçmeli Ders Grubu 1 1 7,00

Yüksek Lisans


Türkçe


İşlenmiş su ürünlerinde gelişmiş teknolojiler anlatılacaktır. Yan ürün değerlendirme teknolojileri ve minimal işlenmiş teknolojiler ve surimi teknolojisi hakkında günlük gelişmeler takip edilecektir.


Prof. Dr. Şükran ÇAKLI


1 Gelişmiş su ürünleri kalite ve güvenlik değerlendirilmesi için yeni yöntemler hakkında genel bilgi vermektir.
2 Farklı su ürünleri işleme teknolojilerini öğrenmektir.
3 Gelişmiş Su ürünleri işleme teknolojilerinin uygulama alanları hakkında değerli bilgiler elde etmek.
4 Yeni su ürünleri işleme teknolojileri değerlendirilir ve uygulanır. Bazı sorunlar işleme tesislerinde meydana gelmesi halinde, sorunlar bu ders ile kolayca çözülür.


Yok


Yok


Surimi yapımı; Yağlı ve koyu etli balık türlerinden surimi üretimi ; Koyu kaslı balık karakteristiğinin surimi üretimindeki önemi; Surimi ürünleri ; Surimi jelinin özelliklerini etkileyen faktörler; Minimal işleme teknolojileri ; Isıl işlenli ve işlemsiz uygulamalar; Yan ürün teknolojisi ne demektir; Yan ürünlere genel bakış ; Yan ürünlerin kullanım alanları


Hafta Konular (Teorik) Uygulama Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık
1 Surimi
2 Surimi imalatında kullanılan türler
3 Surimi yapımı
4 Yağlı ve koyu etli balık türlerinden surimi üretimi
5 Surimi ürünleri
6 HACCP (Kritik Kontrol Noktalarında Tehlike Analizleri) kavramının surimi imalatına uygulanması
7 Minimal işleme teknolojileri
8 Isıl işlemsiz uygulamalar
9 Isıl işlemli uygulamalar
10 Paketleme yöntemleri
11 Yan ürün teknolojisi ne demektir?
12 Yan ürünlerin kullanım alanları
13 Yan ürünlerin kullanım alanları
14 Atıkların değerlendirilmesi ve kullanımı
15 Kabuklu su ürünleri işleme atıklarının endüstriyel alanda değerlendirilmesi
16 Köpek balığı yüzgeçlerinin işlenmesi

Çaklı, Ş., 2008. Su Ürünleri İşleme Teknolojisi II. Ege Üniversitesi Yayınları Su Ürünleri Fakültesi Yayın No: 77 LANIER, T.C.,LEE,M.C., (1992). Surimi Technology. Markel Dekker, Inc.New York.Basel.Hong Kong PARK, J.W., (2000a). Surimi Seafoods Products, Market and Manufacturing. In: J.W Park (ed): Surimi and Surimi Seafood, Markel Dekker, INC, pp: 201–235 PARK, J.W., (2000b). Ingredients Technology and Formulation Development. In: J.W Park (ed): Surimi and Surimi Seafood, Markel Dekker, INC, pp: 343–380


Etkinlikler ayrıntılı olarak "Değerlendirme" ve "İş Yükü Hesaplaması" bölümlerinde verilmiştir.


Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 2 2
Final Sınavı 1 2 2
Derse Katılım 14 2 28
Laboratuvar 10 2 20
Bireysel Çalışma 14 8 112
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 15 15
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 20 20
Toplam İş Yükü (saat) 199

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7
ÖÇ 1
ÖÇ 2
ÖÇ 3
ÖÇ 4
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek