GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
9104015162001 Su Ürünlerinde Kalite Kontrol Analiz Yöntemleri Seçmeli Ders Grubu 1 2 8,00

Yüksek Lisans


Türkçe


Deniz ürünlerine uygulanan tüm kalite kontrol analiz metotları anlatılacaktır.


Prof. Dr. Şükran ÇAKLI


1 Balıklara uygulanacak kalite analizlerinin öğretilmesi
2 Kabuklu sınıfı için önemli kalite parametreleri
3 İşlenmiş su ürünlerinde analiz metotları


Yok


Yok


Balık etlerinde ölümden sonra meydana gelen kalite değişimleri, etkileyen faktörler ve tüm kalite kontrol analizleri anlatılacaktır.


Hafta Konular (Teorik) Uygulama Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık
1 Ölümden sonraki değişiklikler
2 Rigor mortis (ölüm sertliği)’nin aşamaları
3 Rigor indeksi
4 Rigor mortis olayının tazelik üzerine etkisi
5 Balık işlenmesinde kalite zincir
6 Araştırma ve Endüstride Balık Tazeliğini Belirleme Yöntemleri
7 Kalite ve tazeliğin belirlenmesi
8 Duyusal analizler
9 Kalite İndeks Metodu (QIM)
10 Fiziksel analizler
11 Kimyasal analizler
12 Balık Kalitesi Ölçümlerinde Multisensör
13 Mikrobiyal kökenli bozulmalar ve önleme yöntemleri
14 Patojen flora
15 Koruma yöntemleri
16 İşlenmiş ürünlerde kalite kontrol

GORGA, C. RONSİVALLİ, L.J., (1988). Quality Assurance of Seafoods. Van Nostrand Reinhold Company, New York. HAARD,N., (2002). The role of enzymes in deterining seafood color, flavor an texture. In: Bremmer,A.H (ed.) Safety and Qality Issues in Fish Processing. Woodhead Publishing Limited and CRC Pres LLC, pp:220-253 MARTINSDǾTTIR, E., (2002). Quality management of stored fish. In: Bremmer,A.H (ed.) Safety and Qality Issues in Fish Processing. Woodhead Publishing Limited and CRC Pres LLC NESVADBA, P., (2003). Introduction to and outcome of the Project ‘Multisensor techniques for monitoring the qualit of fish’ (MUSTEC, FAIR CT 98 40.76) In: J, Luten ., J.Oehlänschläger., G. Olafsdottir. Quality of Fish Catch to Consumer. Wageningen Academic Publishers,pp: 175-187


Etkinlikler ayrıntılı olarak "Değerlendirme" ve "İş Yükü Hesaplaması" bölümlerinde verilmiştir.


Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 1 1
Quiz 2 2 4
Derse Katılım 2 16 32
Uygulama/Pratik 2 16 32
Deney 3 16 48
Bireysel Çalışma 14 8 112
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 2 2 4
Toplam İş Yükü (saat) 233

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7
ÖÇ 1
ÖÇ 2
ÖÇ 3
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek