Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
9104015612013 | Su Ürünleri İşleme Tekniği I | Ders | 1 | 1 | 8,00 |
Yüksek Lisans
Türkçe
Balık işleme teknolojisinin bugünü ve geleceği, balık türlerinin biyokimyasal oranları ve bu oranları etkileyen faktörler, protein özellikleri, balıklarda avlamadan sonra oluşan biyokimyasal olaylar, balık türlerine uygulanan işleme teknolojileri (soğutma, dondurma, tütsüleme, konserve, marinat, tuzlama, kurutma, fermente balık ürünleri, balık yağı ve unu üretim, balık atıklarınının kullanımı, surimi ve radyoaktif maddeler ile koruma teknolojileri)’ne yönelik proses işlemleri. Balık türlerinin temizlenmesi, iç organlarının ve kanın uzaklaştırılması, fileto edilme şekillerine yönelik pratik uygulamalar. Balık işleme teknolojileri (soğutma, dondurma, tütsüleme, konserve, marinat, tuzlama, kurutma, fermente balık ürünleri, balık yağı ve unu üretim, balık atıklarını değerlendirme, surimi ve radyoaktif maddeler ile koruma teknolojileri)’ne yönelik proses uygulamaları.
Prof. Dr. Şükran ÇAKLI
1 | 1.Su ürünlerinin kimyasal komposizyonu ve etkileyen faktörler hakkında bilgi sahibi olunması |
2 | 2. Su ürünleri işleme tekniklerinin öğrenilmesi öğrenilmesi. |
Yok
Yok
Balık işleme teknolojisinin Türkiye’deki durumu. Su ürünlerinin besinsel kompozisyonu ve diğer gıdalar ile karşılaştırılması. Su ürünlerinde avlamadan sonra oluşan biyokimyasal değişimler. Su ürünlerinde soğutma ve dondurma teknikleri. Çeşitli su ürünlerinde işleme tekniklerinin uygulamaları. Bazı işleme tekniklerinin uygulamaya koyulması (Marinat, tuzlama, kurutma, fermente balık ürünleri gibi). Yeni işleme teknolojilerin su ürünlerine uygulanabilirliliği (Surimi, balık atıklarını değerlendirme ve radyoaktif maddeler ile koruma teknolojileri gibi).
Hafta | Konular (Teorik) | Öğretim Yöntem ve Teknikleri | Ön Hazırlık |
---|---|---|---|
1 | Su rünlerinin kimyasal komposizyonu | ||
2 | Ölümden sonraki biyokimyasal değişimler | ||
3 | Rigor mortis | ||
4 | Soğutma Teknolojisi | ||
5 | Dondurma Teknolojisi | ||
6 | Ara Sınav | ||
7 | Dondurma Teknolojisi | ||
8 | Tuzlama Teknolojisi | ||
9 | Kurutma Teknolojisi | ||
10 | Tütsüleme Teknolojisi | ||
11 | Tütsüleme Teknolojisi | ||
12 | Konserve eknolojisi | ||
13 | Marinat Teknolojisi | ||
14 | Dönem projesi sunumları | ||
15 | Dönem projesi sunumları | ||
16 | Final sınavı |
Çaklı, Ş., 2007. Su Ürünleri İşleme Teknolojisi 1. Ege Üniveristesi Yayınları
Etkinlikler ayrıntılı olarak "Değerlendirme" ve "İş Yükü Hesaplaması" bölümlerinde verilmiştir.
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
Yok
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 2 | 2 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Derse Katılım | 14 | 2 | 28 |
Alan Çalışması | 14 | 1 | 14 |
Rapor Hazırlama | 14 | 2 | 28 |
Rapor Sunma | 14 | 2 | 28 |
Laboratuvar Ara Sınavı | 2 | 1 | 2 |
Laboratuvar Sınavı | 2 | 1 | 2 |
Performans | 14 | 10 | 140 |
Toplam İş Yükü (saat) | 246 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | |
ÖÇ 1 | 2 | 3 | 4 | 3 | 3 | 4 | 3 |
ÖÇ 2 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 |