GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
9104015612013 Su Ürünleri İşleme Tekniği I Ders 1 1 8,00

Yüksek Lisans


Türkçe


Balık işleme teknolojisinin bugünü ve geleceği, balık türlerinin biyokimyasal oranları ve bu oranları etkileyen faktörler, protein özellikleri, balıklarda avlamadan sonra oluşan biyokimyasal olaylar, balık türlerine uygulanan işleme teknolojileri (soğutma, dondurma, tütsüleme, konserve, marinat, tuzlama, kurutma, fermente balık ürünleri, balık yağı ve unu üretim, balık atıklarınının kullanımı, surimi ve radyoaktif maddeler ile koruma teknolojileri)’ne yönelik proses işlemleri. Balık türlerinin temizlenmesi, iç organlarının ve kanın uzaklaştırılması, fileto edilme şekillerine yönelik pratik uygulamalar. Balık işleme teknolojileri (soğutma, dondurma, tütsüleme, konserve, marinat, tuzlama, kurutma, fermente balık ürünleri, balık yağı ve unu üretim, balık atıklarını değerlendirme, surimi ve radyoaktif maddeler ile koruma teknolojileri)’ne yönelik proses uygulamaları.


Prof. Dr. Şükran ÇAKLI


1 1.Su ürünlerinin kimyasal komposizyonu ve etkileyen faktörler hakkında bilgi sahibi olunması
2 2. Su ürünleri işleme tekniklerinin öğrenilmesi öğrenilmesi.


Yok


Yok


Balık işleme teknolojisinin Türkiye’deki durumu. Su ürünlerinin besinsel kompozisyonu ve diğer gıdalar ile karşılaştırılması. Su ürünlerinde avlamadan sonra oluşan biyokimyasal değişimler. Su ürünlerinde soğutma ve dondurma teknikleri. Çeşitli su ürünlerinde işleme tekniklerinin uygulamaları. Bazı işleme tekniklerinin uygulamaya koyulması (Marinat, tuzlama, kurutma, fermente balık ürünleri gibi). Yeni işleme teknolojilerin su ürünlerine uygulanabilirliliği (Surimi, balık atıklarını değerlendirme ve radyoaktif maddeler ile koruma teknolojileri gibi).


Hafta Konular (Teorik) Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık
1 Su rünlerinin kimyasal komposizyonu
2 Ölümden sonraki biyokimyasal değişimler
3 Rigor mortis
4 Soğutma Teknolojisi
5 Dondurma Teknolojisi
6 Ara Sınav
7 Dondurma Teknolojisi
8 Tuzlama Teknolojisi
9 Kurutma Teknolojisi
10 Tütsüleme Teknolojisi
11 Tütsüleme Teknolojisi
12 Konserve eknolojisi
13 Marinat Teknolojisi
14 Dönem projesi sunumları
15 Dönem projesi sunumları
16 Final sınavı

Çaklı, Ş., 2007. Su Ürünleri İşleme Teknolojisi 1. Ege Üniveristesi Yayınları


Etkinlikler ayrıntılı olarak "Değerlendirme" ve "İş Yükü Hesaplaması" bölümlerinde verilmiştir.


Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 2 2
Final Sınavı 1 2 2
Derse Katılım 14 2 28
Alan Çalışması 14 1 14
Rapor Hazırlama 14 2 28
Rapor Sunma 14 2 28
Laboratuvar Ara Sınavı 2 1 2
Laboratuvar Sınavı 2 1 2
Performans 14 10 140
Toplam İş Yükü (saat) 246

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7
ÖÇ 1 2 3 4 3 3 4 3
ÖÇ 2 3 3 3 3 3 3
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek