GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
9104035161998 Balık Yemlerinde Kullanılan Katkı Maddeleri ve Etkileri Seçmeli Ders Grubu 1 2 8,00

Yüksek Lisans


Türkçe


Bu dersin amacı; canlının düzgün gelişebilmesi için balık yemine dışarıdan katılması gereken vitamin, mineral, ilaç katkıları, bağlayıcılar, enzimler, renk, tat ve koku maddeleri ve antioksidan gibi hammaddelerin içeriklerinin ve kullanım amaçlarının detaylı bir şekilde işlenilmesini, bu maddelerin hangi aşamada ve hangi şekilde yeme katıldığının bilinmesini, kullanılan ekipmanların ne olduğunun öğrenilmesini amaçlamaktadır.


Prof.Dr.Ali Yıldırım Korkut ,Prof.Dr.Aysun Kop


1 Yem yapmında kullanılan katkı maddelerinin sınıflandırılmasının ve öneminin bilinmesi . Fish feed additives, their classification and importance.
2 Yem katkı maddelerinin yapım tekneklerinin bilinmesi. Knowladge on feed additives production.
3 Yem katkı maddelerinin kullanım oranları ve öneminin bilinmesi. Rate of feed additives in fish feed.
4 Gruplarına göre yem katkı maddelerin neler olduğu nun bilinmesi. Knowladge about feed additives.

Birinci Öğretim


Yok


Yok


Balığın iyi beslenebilmesi için balık yemine dışarıdan katılan hammaddelerin ilaç katkıları, renk tat koku maddeleri, vitamin ve mineraller, antioksidanlar, bağlayıcılar ve enzimler olduğunun bilinmesi; İlaç katkılarının büyümeyi teşvik edici, bakterilerin hayati fonksiyonlarının önlenmesi yani hastalıklardan koruma amaçlı kullanıldığının bilinmesi; Antioksidanların yemdeki bozulmaları önleme, bazı besin maddelerinin eksikliğini önlemede, depolanmış yem karışımlarında E ve A vitaminlerinin pigmentlerin oksitatif kayıplarının önlenmesi amaçlı kullanıldığının bilinmesi; Minerallerin canlıda düzenleyici yapıda olması, canlının kabuk ve iskelet oluşumunda kullanılmasında osmotik dengenin sağlanmasında, sinir ve endokrin sistemin çalışmasında kullanıldığının bilinmesi; Vitaminlerin düzenleyici olarak görev aldığının bilinmesi; Renk tat ve koku maddelerinin balığın iştahını açacak şekilde ayarlanmasının bilinmesi.


Hafta Konular (Teorik) Uygulama Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık
1 Yem katkı maddesi nedir, önemi. Uygulama konularının tanıtımı
2 Esansiyal besin maddesi olan mineral maddelerin çeşitleri, görevleri, ne amaçla ve ne kadar miktarda yeme katıldığının anlatımı Literatür taraması
3 Esansiyal besin maddesi olan mineral maddelerin çeşitleri, görevleri, ne amaçla ve ne kadar miktarda yeme katıldığının anlatımı Literatür taraması
4 Vitaminlerin çeşitleri, görevleri, ne amaçla ve ne kadar miktarda yeme katıldığının anlatımı rapor hazırlama
5 Vitaminlerin çeşitleri, görevleri, ne amaçla ve ne kadar miktarda yeme katıldığının anlatımı rapor hazırlama
6 Karotonoidler rapor sunma
7 Tat aroma verici maddeler. rapor sunma
8 Ara sınav
9 Temel gıda maddelerinin bozulmasını engelleyici antioksidanlar Rapor sunma
10 Hastalıklardan koruyucu olarak görev yapan antibiyotikler Proje hazırlama
11 Temel gıda maddelerinin iyi değerlendirilmesini sağlamada görev alan enzimler ve emülgatörler Proje hazırlama
12 Metabolik etkinliği arttıran hormonlar Proje hazırlama
13 Proje Sunma Proje Sunma
14 Final Sınavı

1.Korkut,A.Y., Hoşsu,B., Fırat,A.,2004. Balık Besleme ve Yem Teknolojisi II ( Laboratuvar Uygulamaları ve Yem Yapım Teknolojisi) II.Baskı. E.Ü. Su Ürünleri Fakültesi Yayın No:54, Ders Kitabı No: 23. İzmir 2. Konu ile ilgili web sayfaları



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı 1 1 1
Derse Katılım 2 14 28
Uygulama/Pratik 2 14 28
Rapor Hazırlama 2 4 8
Rapor Sunma 2 2 4
Proje Hazırlama 2 4 8
Proje Sunma 2 2 4
Bireysel Çalışma 14 10 140
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 10 10
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 10 10
Toplam İş Yükü (saat) 242

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7
ÖÇ 1 3 2 2 2 2 2 2
ÖÇ 2 3 2 3 3 3 3 3
ÖÇ 3 3 2 3 3 3 3 3
ÖÇ 4 3 2 3 3 3 3 3
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek