GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
9104035251999 Balık Beslemede Vitaminler ve Kullanımı Seçmeli Ders Grubu 1 1 7,00

Yüksek Lisans


Türkçe


Balık türlerine ve yaşa göre yem içinde bulunması gereken vitaminler ve bunların organizmada ki görevleri, ortam şartlarından etkilenme oranları ve yem içinde kullanımları anlatılmaktadır.


Prof. Dr. Aysun Kop


1 8. Vitaminlerin çeşitlerine göre uygulanan analiz yöntemlerini öğrenebilme ve elde ettikleri bilgileri sunabilme.
2 3. Vitaminlerin hangi ortam şartlarından olumsuz etkilendiğini ve kayıp oranlarını öğrenebilme
3 4. Vitaminlerin biyoyararlanılabilirliklerinin azalması sonucunda görülen gelişim bozukluklarını ve hastalıklarını öğrenebilme.
4 6. Balık türlerine göre suda çözünen vitaminlerin kullanılması ile ilgili literatür çalışması yapabilme ve sonuçları tartışabilme
5 7. Yem yapımı esnasında vitaminlerin kayıp vermemesi için neler yapılabileceğini öğrenebilme, ilgili literatürleri tartışabilme
6 5. Balık türlerine göre ADEK grubu vitaminlerinin kullanılması ile ilgili literatür çalışması yapabilme ve sonuçları tartışabilme
7 1.Vitaminlerin balıkların beslenmesindeki önemini ve görevlerini öğrenebilme
8 2.Vitaminlerin kimyasal özelliklerini öğrenebilme.

Birinci Öğretim


Yok


Yok


Vitaminler: Tanımları, sınıflandırılması, görevleri, Çeşitli balık türlerinde kullanımı.Vitamin Kayıpları: Yem yapım aşamalarına bağlı olarak görülen vitamin kayıpları ve bunları önleme yöntemleri.Vitamin Eksikliğine Bağlı Hastalıklar: Vitamin türüne bağlı olarak balıklarda görülen eksiklik belirtileri, bu eksikliklerin sonucunda ortaya çıkan hastalıklar.Vitamin Analiz Yöntemleri: Vitamin türüne bağlı olarak uygulanan değişik analiz yöntemleri.


Hafta Konular (Teorik) Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık
1 Vitaminler nelerdir, nasıl sınıflandırılmaktadır, görevleri nelerdir
2 Yağda çözünen vitaminler
3 Suda çözünen vitaminler
4 Suda çözünen vitaminler (devam)
5 Balık beslemede ki yerleri ve kullanımları; ADEK grubu
6 Balık beslemede ki yerleri ve kullanımları; Suda çözünenler
7 Balık beslemede ki yerleri ve kullanımları; Suda çözünenler (devam)
8 Arasınav
9 Vitamin Kayıplarının nedenleri, Yem yapım aşamalarına bağlı olarak görülen vitamin kayıpları ve bunları önleme yöntemleri.
10 Vitamin Eksikliğine Bağlı Hastalıklar: Vitamin türüne bağlı olarak balıklarda görülen eksiklik belirtileri, bu eksikliklerin sonucunda ortaya çıkan hastalıklar
11 Vitamin Eksikliğine Bağlı Hastalıklar: Vitamin türüne bağlı olarak balıklarda görülen eksiklik belirtileri, bu eksikliklerin sonucunda ortaya çıkan hastalıklar (devam)
12 Vitamin Analiz Yöntemleri: Vitamin türüne bağlı olarak uygulanan değişik analiz yöntemleri
13 Vitamin Analiz Yöntemleri: Vitamin türüne bağlı olarak uygulanan değişik analiz yöntemleri
14 Dönem projesi sunumları
15 Dönem projesi sunumları
16 Final Sınavı

Ders kitabı: Hoşsu,B., Korkut,A.Y., Fırat,A.,2008. Balık Besleme ve Yem Teknolojisi I ( Balık Besleme Fizyolojisi ve Biyokimyası) 5.Baskı. E.Ü. Su Ürünleri Fakültesi Yayın No:50, Ders Kitabı No: 19. İzmir Yardımcı Kitaplar: 1) Guillaume, J.,Kaushik,S.,Bergot,P.,Metailler,R.,1999. Nutrition and Feeding of Fish and Crustaceans. Springer- Praxis Books in Aquaculture and Fisheries INRA-IFREMER, BP 70, 29280 Plouzane, France 2) Augustin, J.,Klein, B.P., Becker, D., Venugopal, P.B., 1985. Methods Vitamin Assay. A Wiley-Interscience Publication,USA.



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 2 2
Final Sınavı 1 2 2
Derse Katılım 14 2 28
Tartışma 7 2 14
Rapor Hazırlama 2 10 20
Rapor Sunma 2 3 6
Toplam İş Yükü (saat) 72

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7
ÖÇ 1 3 3 4 3 4 4 4
ÖÇ 2 4 4 4 3 4 2 4
ÖÇ 3 4 4 4 4 4
ÖÇ 4 4 4 4 3 4 4 4
ÖÇ 5 4 4 4 4 4 4 4
ÖÇ 6 4 4 4 3 4 4 4
ÖÇ 7 4 4 3 3 4 4 4
ÖÇ 8 4 4 4 4 4 4 4
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek