GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
9104035402006 Algal Biyomas ve Teknolojileri Seçmeli Ders Grubu 1 2 8,00

Yüksek Lisans


Türkçe


Algal Biyomas ve Teknolojileri, Su Ürünleri Mühendislerine ve Biyologlara alg türleri, izolasyonu, yetiştiriciliği, alglerin sahip oldukları kimyasallar ve endüstride kullanımları ile ilgili bilgilerin öğretildiği bir derstir. Ders süresince öğrenciler, mikro ve makro algler hakkında genel bilgileri, alglerin temel biyolojik özelliklerini, alglerden biyomas elde edilmesi. Algal biyomasın sahip olduğu özellikler, sanayide, tıpta, kozmetikte ve akuakültürde algin ve biyomasın kullanıldığı alanlar öğretilir. Bu ders sayesinde öğrenciye algler ve biyomasının canlı yem olarak nasıl kullanılacağı, tür izolasyonu, çoğaltılması ve yoğun üretimi, alg kültüründe nelere dikkat etmesi gerektiği ve karşılaşılan problemleri çözme yetisi kazandırılır.


Assist. Prof. Dr. Edis KORU


1 Akuakültürde alglerin kullanımı ve besin değerleri
2 Alglerin biyoteknolojik özellikleri
3 Ticari alg uygulamaları
4 Alg kültürü ve biyomas çalışmalarının tarihsel incelemesi
5 Geleneksel alg izolasyon teknikleri
6 Sterilizasyon ve teknikleri
7 Alg kültür ortamları
8 Mikro ve makro alglerin izolasyonu ve saflaştırılması teknikleri
9 Alglerin biyolojik özellikleri
10 Alg kültürlerinde hücre sayma ve büyüme oranlarının tespiti.


Yok


Yok


Algal biyomas nedir? Algal biyomasın elde edilmesinde kullanılan teknikler. Biyomasın kimyasal özellikleri. Kullanıldığı endüstriyel alanlar. Alglerin ve biyomasın Su ürünleri Yetiştiriciliğinde kullanımı. Algler ile ilgili bilimsel çalışmaların tarihsel gelişimi, Alglerin temel biyolojik özellikleri, izolasyon teknikleri, aalglerin ticari değeri, alg üretiminde kullanılan yöntemler, Türkiye’de ve Dünya’da alg endüstrisi.


Hafta Konular (Teorik) Uygulama Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık
0 Alg kültürü ve biyomas çalışmalarının tarihsel incelemesi Alg kültürü çalışmalarının sunumu ve yayın incelemesi
1 Alglerin biyolojik özellikleri
2 Alg kültür ortamları
3 Sterilizasyon ve teknikleri Sterilizasyon yöntemlerinin gösterilmesi
4 Mikro ve makro alglerin izolasyonu ve saflaştırılması teknikleri
5 Alg kültürlerinde hücre sayımı ve büyümenin ölçülmesi
6 Ara sınav
7 Alglerin biyoteknolojik potansiyelinin incelenmesi Alg ürünlerinin tanıtımı ve açıklanması Makale kritik etme
8 Ticari alg uygulamaları Endüstriyel amaçlı alg kültür faaliyetlerinin gösterilmesi
9 Akuakültürde alglerin kullanımı ve besin değerleri Akuakültürde kullanılan alglerin açıklanması
10 Alan gezisi ve çalışması Alg işletmesini ziyaret ve uygulama
11 Dünyada ve Türkiye'de alg sektörü Alg sektörünün tanıtılması ve diğer sektörlerle ilişkisi
12 Beyin fırtınası Soru-cevap
13 Proje sunumu Öğrenci Sunumu Soru-cevap
14 Proje sunumu Öğrenci Sunumu Soru-cevap
15 Final sınavı

Aharon Oren, 2005. A hundred years of Dunaliella research: 1905–2005, Saline Systems 2005, 1:2 doi:10.1186/1746-1448-1-2. Eirik O. Duerr, Augustin Molnar, and Vernon Sato, 1998. Cultured microalgae as aquaculture feeds, Journal of Marine Biotechnol, 7:65–70. FAO, 2003. A guide to the seaweed industry, ISBN 92-5-104958-0, Rome. Laura Barsanti and Paolo Gualtieri, 2006. Algae Anatomy, Biochemistry and Biotechnology, CRC Press Taylor & Francis Group 6000 Broken Sound Parkway NW, Suite 300 Boca Raton, FL 33487-2742. M.E. Greshwin and Amha Belay, 2008. Spirulina in Human Nutrition and Health, CRC Press Taylor & Francis Group 6000 Broken Sound Parkway NW, Suite 300 Boca Raton, FL 33487-2742. p.328. Niels T. Eriksen, 2008. The technology of microalgal culturing, Biotechnol Lett., 30:1525–1536. P. Z. Margalith, 1999. Production of ketocarotenoids by microalgae, ApplMicrobiol Biotechnol, 51: 431-438. Pauline Spolaore, Claire Joannis-Cassan, Elie Duran, and Arsène Isambert, 2006. Commercial Applications of Microalgae, Journol of Biosicience and Bioengineering Vol. 101, No. 2, 87–96. Robert A. Andersen, 2005. Algal Culturing Techniques, ISBN: 0-12-088426-7, Elsevier Inc., p.589. R. Raja, S. Hemaiswarya, N. Ashok Kumar, S. Sridhar, R. Rengasamy, 2008. A Perspective on the Biotechnological Potential of Microalgae, Critical Reviews in Microbiology, 34:77–88. Robert Edward Lee, 2008. Phycology, Cambridge University Press, Published in the United States of America by Cambridge University Press, New York, ISBN-13 978-0-511-38669-5, p.561. Yuan-Kun Lee, 2001. Microalgal mass culture systems and methods: Their limitation and potential, Journal of Applied Phycology, 13: 307–315.


Etkinlikler ayrıntılı olarak "Değerlendirme" ve "İş Yükü Hesaplaması" bölümlerinde verilmiştir.


Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Derse Katılım 12 2 24
Uygulama/Pratik 7 2 14
Laboratuvar 5 2 10
Tartışma 4 2 8
Soru-Yanıt 4 1 4
Alan Gezisi 1 2 2
Alan Çalışması 1 2 2
Beyin Fırtınası 1 1 1
Proje Sunma 2 4 8
Makale Kritik Etme 1 1 1
Bireysel Çalışma 14 9 126
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 15 15
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 25 25
Toplam İş Yükü (saat) 240

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7
ÖÇ 0 4 4 4 4 4 4 5
ÖÇ 1 4 4 4 4 4 4 3
ÖÇ 2 4 4 4 4 4 4 4
ÖÇ 3 4 3 3 4 4 4 4
ÖÇ 4 4 5 4 3 4 4 4
ÖÇ 5 4 3 4 4 4 4 3
ÖÇ 6 4 4 3 4 4 3 4
ÖÇ 7 5 4 4 4 4 4 4
ÖÇ 8 5 4 4 3 4 4 4
ÖÇ 9 5 4 4 4 4 4 4
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek