GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
9104035412005 Yetiştiricilikte Artemia Üretimi ve Kullanımı Seçmeli Ders Grubu 1 1 7,00

Yüksek Lisans


Türkçe


Yetiştiricilikte Artemia Üretimi ve Kullanımı, Su Ürünleri Mühendislerine ve Biyologlara akuakültürde canlı yem olarak kullanılan Artemia’nın biyolojisi ve besin olarak kullanımı ile ilgili bilgilerin öğretildiği bir derstir. Ders süresince öğrenciler, Artemia popülâsyonları hakkında genel bilgiler, Artemia’nın temel biyolojik özelliklerini, akuakültür açısından karşılaşılan problemleri ve çözümlerini öğrenirler. Bu ders sayesinde öğrenciye akuakültürde Artemia’nın canlı yem olarak nasıl kullanılacağı, nelere dikkat etmesi ve karşılaşılan problemleri çözme yetisi kazandırılır.


Assist. Prof. Dr. Edis KORU


1 Sürdürülebilir Artemia populasyonları ve akuakultürde kullanımı
2 Dünyada ve Türkiye’de Artemia sektörü
3 Proje yapma ve yönetimi
4 Su ürünleri yetiştiriciliğinde Artemia kullanımında karşılaşılabilecek sorunlar ve çözüm yöntemleri
5 Artemia’nın temel biyolojik ve ekolojik özelliklerine giriş.
6 Artemia yumurtasının biyolojisi
7 Artemia yumurtalarının kuluçkalanma fizyolojisi
8 Artemia kuluçkalanma şartları ve ekipmanları


Yok


Yok


Artemia’nın Su ürünleri Yetiştiriciliğinde kullanımı: Artemia ile ilgili bilimsel çalışmaların tarihsel gelişimi, Artemia temel biyolojik özellikleri, Artemia populasyonlarına ilişkin biyolojik bilgiler, Artemia’nın ticari değeri, Artemia’nın su ürünlerinde kullanımı, Artemia kalite özellikleri, Türkiye’deki Artemia populasyonları ve karşılaşılan sorunlar.


Hafta Konular (Teorik) Uygulama Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık
0 Artemia ile ilgili bilimsel çalışmaların tarihsel gelişimi Artemia çalışmaların tarihsel süreci sunumu
1 Artemia biyoloji ve ekolojisine giriş Farklı Artemia popülasyonlarının sunumu
2 Artemia yumurtaları ve biyolojik özellikleri
3 Kuluçkalamada Artemia yumurtalarının fizyolojisi
4 Artemia kuluçkalama şartları ve malzemeleri
5 Akuakültürde Artemia kullanımında karşılaşılabilecek sorunlar ve çözüm yöntemleri Soru-Cevap
6 Saha ziyareti ve çalışması Akuakültür işletmesine ziyaret ve uygulama
7 Ara sınav
8 Artemia'nın Dünyadaki ve Ülkemizdeki kullanımı Öğrenci Sunumu
9 Türkiye'deki Artemia populasyonlarının durumu Öğrenci Sunumu
10 Sürdürülebilir Artemia opulasyonlarının kullanımı kullanımı üzerine tartışmalar Öğrenci Münazarası
11 Akuakültürde sürdürülebilir Artemia kullanımı kullanımı üzerine tartışmalar Beyin fırtınası
12 Akvaryum balıkları üretiminde Artemia kullanımı Öğrenci sunumu ve tartışma Soru-Cevap
13 Dönem projesi sunumları Öğrenci sunumu ve tartışma Soru-Cevap
14 Dönem projesi sunumları Dönem projesi sunumu
15 Final sınavı

Abatzopoulos, J.Th., Beardmore, A.J., Clegg,S.J., Sorgeloos,P., 2002. Artemia Basic and Applied Biology, Kluwer Academic Publishers, Netherlands. Granvil D. T., 2000. Artemia Production for Marine Larval Fish Culture SRAC Publication No. 702,USA. Josianne G. Støttrup, Lesley A. McEvoy, 2003. Live Feeds in Marine Aquaculture, Blackwell Science Ltd. Koru, E., 2006. A Study of the fatty acids composition of Artemia parthenogenetica of Ayvalık Saltwork (Balıkesir, Turkey). E.U. Journal of Fisheries & Aquatic Sciences, Cilt/Volume 23, Sayı/Issue (1-2): 185–187. Koru, E., 2004. Artemia and it’s importance in Çamaltı Saltworks (Izmir, Turkey) ecosystem, E.U. Journal of Fisheries & Aquatic Sciences, Cilt/Volume 21, Sayı/Issue (1-2): 187 – 189. Koru, E., Dıraman, H. 2003. A Study of the fatty acid composition of Artemia parthenogenetica of Çamaltı Saltworks (Izmir, Turkey), E.U. Journal of Fisheries & Aquatic Sciences, Cilt/Volume 20, Sayı/Issue (3-4): 523 – 527. Nguyen Thi Ngoc Anh, Nguyen Van Hoa, Gilbert Van Stappen, Patrick Sorgeloos., 2009. Effect of different supplemental feeds on proximate composition and Artemia biomass production in salt ponds, Aquaculture 286 217–225. Patric Lavens, Patric Sorgeloos, 1996. Manual on the production and use of live food for aquaculture,FAO Fisheries technical paper, No: 361. P. Sorgeloos, P. Dhert , P. Candreva., 2001. Use of the brine shrimp, Artemia spp., in marine fish larviculture, Aquaculture 200. 147–159. Robert A. Browne, Patrick Sorgeloos , Clive N.A. Trotman, 1991. Artemia Biology, CRC Press. P. Sorgeloos, P. Dhert , P. Candreva., 2001. Use of the brine shrimp, Artemia spp., in marine fish larviculture, Aquaculture 200. 147–159


Etkinlikler ayrıntılı olarak "Değerlendirme" ve "İş Yükü Hesaplaması" bölümlerinde verilmiştir.


Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Derse Katılım 16 2 32
Uygulama/Pratik 10 2 20
Laboratuvar 4 2 8
Tartışma 4 2 8
Soru-Yanıt 3 1 3
Alan Gezisi 1 2 2
Alan Çalışması 1 2 2
Beyin Fırtınası 1 1 1
Proje Hazırlama 2 4 8
Bireysel Çalışma 14 8 112
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 6 6
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 8 8
Toplam İş Yükü (saat) 210

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7
ÖÇ 0 4 3 4 4 4 4 4
ÖÇ 1 3 4 4 4 3 4 3
ÖÇ 2 5 4 4 3 4 4 4
ÖÇ 3 3 3 4 3 4 4 4
ÖÇ 4 5 4 3 3 5 4 4
ÖÇ 5 3 4 4 4 5 3 4
ÖÇ 6 4 4 4 4 4 4 4
ÖÇ 7 4 4 4 4 4 4 3
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek