GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
9104035422007 Derisi Dikenliler ve Yetiştirme Teknikleri Seçmeli Ders Grubu 1 2 8,00

Yüksek Lisans


Türkçe


Dünya ve Türkiye sularında bulunan ve ekonomik değeri olan Derisi dikenliler türlerinin tanıtımı, biyo-ekolojik özellikleri, kültür sistem ve yöntemleri hakkında bilgiler verilecektir.


Prof.Dr. Aynur LÖK


1 Echinoderm türlerinin temel biyolojik özelliklerini anlama
2 Echinoderm türlerinin üretim yöntem ve tekniklerini kavrayabilme
3 Problemleri çözebilme, bilgi ve teknolojiyi kullanabilme
4 Konusunda ulusal ve uluslar arası gelişmeleri takip edebilme
5 Echinoderm kültürünün tarihçesi
6 Üretim yöntemlerini ve sistemlerini tasarlayabilme ve geliştirebilme
7 Echinoderm türlerini tanıma ve tanımlayabilme.


Yok


Yok


Bu ders kapsamında ekonomik değeri olan Echinoderm türleri tanıtılacak, biyo-ekolojik özellikleri anlatılacak, yumurta alma, yavru yetiştirme yöntem ve teknolojileri, larva ve yavru besleme teknikleri ve kullanılan yemler, üretimde kullanılan ekipman ile su kalite kriterleri detaylı bir şekilde verilecektir.


Hafta Konular (Teorik) Uygulama Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık
1 Derisidikenlilere giriş, tarihçesi ve kültürünün önemi Echinoderm türlerinin ayırt edici özelliklerini tanıma
2 Derisidikenlilerin genel özellikleri Video
3 Deniz kestanesi türlerinin temel biyolojik özellikleri: taksonomi, anatomi ve yaşam döngüsü Deniz kestanesi türlerinde dış ve iç anatomi
4 Deniz kestanelerinde kuluçkahane üretimi Yumurtlama ve larva kültürü
5 Yavru kültür metodları Çevresel parametreler
6 Yemler ve besleme Mikroalg ve makroalg hazırlığı
7 Arasınav Odev
8 Deniz kestanelerinin hasatı, predatörleri ve pazarlanması Proje sunumu
9 Deniz hıyarlarının genel özellikleri Morfoloji ve anatomi
10 Deniz hıyarlarında kültür teknikleri Yumurtlama ve yumurta püskülleri
11 Deniz hıyarlarında anaç yönetimi Su Kalitesi
12 Larva ve yavru besleme Yem hazırlama ve besleme
13 Hasat ve pazarlama Kültür ve hasat ekipmanları
14 Diğer derisidikenli türleri biyolojisi ve ekolojisi Türlerin tanıtımı
15 Kültür teknikleri Türlerin tanıtımı
16 Final Proje sunumu

Michel Jangoux, John M. Lawrence, 1982. Echinoderm Nutrition. CRC Pres, 700 p. Heinke Schultz, 2006. Sea Urchins I, a guide to worldwide shallow water species. Heinke & Peter Schultz Partner Scientific Publications, 476 p. Heinke Schultz, 2009. Sea Urchins II, worldwide irregular deep water species. Heinke & Peter Schultz Partner Scientific Publications, 849 p. John M. Lawrence, 2007. Edible sea urchins: biology and ecology. Elsevier, Netherlands, 525 p.


Etkinlikler ayrıntılı olarak "Değerlendirme" ve "İş Yükü Hesaplaması" bölümlerinde verilmiştir.


Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı 1 1 1
Derse Katılım 14 2 28
Uygulama/Pratik 14 2 28
Takım/Grup Çalışması 1 18 18
Proje Hazırlama 2 30 60
Proje Sunma 2 25 50
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 15 15
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 30 30
Ev Ödevi 1 20 20
Toplam İş Yükü (saat) 251

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7
ÖÇ 0 4 4 4 4 4 5 4
ÖÇ 1 5 5 4 4 3 4 4
ÖÇ 2 4 3 5 4 5 5 4
ÖÇ 3 4 5 4 3 5 4 5
ÖÇ 4 4 3 5 5 4 4 3
ÖÇ 5 5 4 3 4 4 4 5
ÖÇ 6 5 4 4 5 3 4 4
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek