Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
9104035552007 | Organik Su Ürünleri Yetiştiriciliği | Seçmeli Ders Grubu | 1 | 1 | 7,00 |
Yüksek Lisans
Türkçe
Organik su ürünleri yetiştiriciliğinin yapılabilmesi için gerek duyulan ulusal-uluslararası mevzuat ve tanımlanmış türlere ait organik üretim prosedürlerinin öğretilmesi ana hedeftir
Prof. Dr. Kürşat Fırat, Prof. Dr. Şahin Saka
1 | Eklembacaklı, kabuklu, yumuşakça, deniz bitkileri ve alglerinin organik üretimini yapabilme |
2 | Farklı türlere ait deniz balıklarının organik üretimini yapabilme |
3 | Organik üretimin tanımı, kavramsal içeriği, sürdürülebilir kalkınma ve çevrenin korunması bağlamında organik üretimin gerekliliğini tartışabilme |
4 | Organik üretim mevzuatına hakim olabilme |
5 | Organik üretimin yapılacağı bölgeyi saptayabilme ve potansiyel girdileri hesaplayabilme |
6 | Balıklarda canlı refahını uygulayabilme |
7 | Konvansiyonel üretim ile organik üretim arasındaki farkı tanımlayabilme ve karşılaştırma yeteneği kazandırma |
8 | Farklı türlere ait iç su balıklarının organik üretimini yapabilme |
Yok
Yok
Ders kapsamında organik su ürünleri yetiştiriciliğinin tanımı ve temel prensipleri, organik üretim için gereken yasal mevzuat ve içeriğinin hazırlanması, üretim yapılacak bölgelerin ortam şartlarına ait kriterlerinin ortaya konması, türlere ait geçiş süreçleri, anaç ve stok olarak kabul edilen türlerin sağlaması gereken temel şartlar, paralel üretim, üretime alınan canlıya ait refah düzeyinin sağlanması ve bunun için gereken koşulların belirtilmesi, besin olarak kullanılacak yemlerin özellikleri, faklı türlere ait organik üretim kriterlerinin anlatılması hedeflenmiştir.
Hafta | Konular (Teorik) | Uygulama | Öğretim Yöntem ve Teknikleri | Ön Hazırlık |
---|---|---|---|---|
1 | Organik tarım tanımı ve organik tarımın amaçları | Organik tarım tanıtım videosu | ||
2 | Organik üretimde mevzuat | Tartışma (Mevzuat) | ||
3 | Organik su ürünleri üretimi ve genel esasları | Tartışma (Genel Esaslar) | ||
4 | Üretimde konumlandırma ve çevre şartlarının etkileri (Yer Seçimi, çevre etkileşimi, su kalitesi, derinlik ve uzaklık) | Video ve slayt gösterimi (Ortam şartları ve konumlandırma tipleri) | ||
5 | Geçiş Dönemi (Dönüşüm periyodu) | Sertifikasyon ile yetkili görevli uzman ile görüşme | ||
6 | Stok türleri, orijinleri, paralel üretim ve yetiştiricilik | Örnek sertifikasyon tipleri | ||
7 | Üretimde hijyen ve sağlık koşullarının tanımlanması | Üretimde kullanılabilir maddeler ve incelenmesi | ||
8 | Ara sınav | Değerlendirme | ||
9 | Organik yemler, üretim, besleme ve gübreleme | Organik yem hammaddeleri, bu maddelerin içeriklerinin tanıtımı | ||
10 | Uygun canlı taşıma teknikleri, hasat, kesim ve nakliye şartları | Organik yem yapımı | ||
11 | Türlere ait organik üretim kriterleri (İç su balıkları) | Organik yem yapımı | ||
12 | Türlere ait organik üretim kriterleri (Deniz balıkları) | Video ve slayt gösterimi | ||
13 | Türlere ait üretim kriterleri (Plankton, eklembacaklı, yumuşakça ve kabuklu) | Video ve slayt gösterimi | ||
14 | Üretim teknikleri ve izlenebilirlik (Dokümantasyon) | Bilgisayar uygulaması | ||
15 | Dönem Projesi Sunumları | Dönem Projesi Sunumları | ||
16 | Final Sınavı | Değerlendirme |
1. Defrancesco, E. 2003. The Beginning of Organic Fish Farming in Italy, TeSAF Department, University of Padova, Italy 2. Deborah J. Brister, D., Kapuscinski, A. 2000. National Organic Aquaculture WorkshopInstitute for Social Economic and Ecological Sustainability, University of Minnesota 4. Avrupa Birliği Komisyonu Organik Su Ürünleri Üretim Kriterleri Raporu, 2009. 5-.Su Ürünleri Yetiştiriciliği Yönetmeliğine İlişkin Uygulama Esasları (Genelge 2006/1) Tarım orman ve Köy İşleri Bakanlığı Ankara
Etkinlikler ayrıntılı olarak "Değerlendirme" ve "İş Yükü Hesaplaması" bölümlerinde verilmiştir.
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
Yok
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Derse Katılım | 14 | 2 | 28 |
Uygulama/Pratik | 14 | 2 | 28 |
Takım/Grup Çalışması | 2 | 4 | 8 |
Alan Gezisi | 1 | 8 | 8 |
Rapor Hazırlama | 1 | 8 | 8 |
Rapor Sunma | 1 | 1 | 1 |
Seminer | 1 | 6 | 6 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 6 | 6 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 10 | 10 |
Okuma | 14 | 7 | 98 |
Toplam İş Yükü (saat) | 201 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | |
ÖÇ 1 | 5 | 4 | 4 | 5 | 5 | 5 | |
ÖÇ 2 | 5 | 5 | 4 | 4 | 4 | 5 | 5 |
ÖÇ 3 | 5 | 5 | 4 | 4 | 4 | ||
ÖÇ 4 | 5 | 4 | 5 | 4 | 5 | ||
ÖÇ 5 | 5 | 4 | 5 | 4 | 4 | 4 | |
ÖÇ 6 | 5 | 5 | 5 | 3 | 4 | 4 | 5 |
ÖÇ 7 | 5 | 5 | 4 | 4 | 4 | 4 | |
ÖÇ 8 | 5 | 5 | 4 | 4 | 4 | 5 | 5 |