Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
9104035282017 | Balık Yemlerinde Alternatif Protein Kaynaklarının Kullanımı | Seçmeli Ders Grubu | 1 | 2 | 8,00 |
Yüksek Lisans
Türkçe
Balık yemlerinde günümüzde kullanılan ve alternatif olarak ileride kullanılabilecek bitkisel ve hayvansal kökenli yem ham maddelerinin veya protein kaynaklarının tanıtılması
Prof.Dr.Aysun KOP
1 | 1.Balık yemlerinde kullanılan bitkisel ve hayvansal kökenli protein kaynaklarını yani yem ham maddelerini tanıyabilme |
2 | 2. Balık yemlerinde yaygın olarak kullanılan bitkisel ve hayvansal kökenli yem ham maddelerinin besin madde özelliklerini ve anti nutritif madde özelliklerini öğrenebilme |
3 | 3. Balık yemlerinde kullanılabilecek alternatif (yeni) yem ham maddelerini tanıyabilme (besin içeriklerinin ve anti nutritif özelliklerinin uygunluğunun belirlenmesi) |
4 | 4. Balık yemlerinde kullanılabilecek alternatif (yeni) yem ham maddelerinin besin içeriklerinin ve anti nutritif özelliklerini öğrenebilme |
5 | 5. Balık türlerine göre alternatif (yeni) yem hammaddelerinin yemlerde kullanılması ile ilgili literatür çalışması yapabilme ve sonuçları tartışabilme |
6 | 6. Balık yemi hazırlamada dikkat edilecek hususları ve formülasyon yöntemlerini öğrenebilme |
7 | 7. Alternatif yem hammaddeleri ile yem hazırlamayı öğrenebilme |
Birinci Öğretim
yok
Bu ders kapsamında, balık yemlerinde kullanılan ham maddelerin sınıflandırılması, besinsel içerikleri ve anti nutritif özellikleri öğrenilecek, ileride kullanılabilecek alternatif bitkisel ve hayvansal kökenli yem ham maddelerin belirlenmesi sağlanacaktır.
Hafta | Konular (Teorik) | Uygulama | Öğretim Yöntem ve Teknikleri | Ön Hazırlık |
---|---|---|---|---|
1 | Dersin tanıtımı; kapsamı, amacı, uygulanacak yöntemler | Tanışma | ||
2 | Balık yemlerinde kullanılan bitkisel ve hayvansal kökenli protein kaynaklarının (yem ham maddelerinin) tanıtımı | |||
3 | Balık yemlerinde yaygın olarak kullanılan bitkisel ve hayvansal kökenli yem ham maddelerinin besin madde özelliklerinin incelenmesi, | Literatür tarama (besin madde özellikleri) | ||
4 | Balık yemlerinde yaygın olarak kullanılan bitkisel kökenli yem hammaddelerinin anti nutritif madde özelliklerinin incelenmesi | Literatür tarama (anti nutritif madde özellikleri) | ||
5 | Tatlı su balıkları yemlerinde yaygın olarak kullanılan bitkisel kökenli yem hammaddelerinin incelenmesi | Literatür tarama | ||
6 | Deniz balıkları yemlerinde yaygın olarak kullanılan bitkisel kökenli yem hammaddelerinin incelenmesi | Literatür tarama | ||
7 | Literatür çalışması sonucunda elde edilen verilerin tartışılması | Literatür çalışması sonuçlarına bağlı rapor hazırlama | ||
8 | Ara sınav | |||
9 | Balık beslemede kullanılan hayvansal kökenli yem ham maddelerin tanıtılması | |||
10 | Balık yemlerinde kullanılabilecek alternatif (yeni) hayvansal kökenli yem ham maddelerinin saptanması (besin içeriklerinin ve özelliklerinin uygunluğunun belirlenmesi) | Literatür tarama | ||
11 | Tatlı su balıkları yemlerinde yaygın olarak kullanılan hayvansal kökenli yem ham maddelerinin incelenmesi | Literatür tarama | ||
12 | Deniz balıkları yemlerinde yaygın olarak kullanılan hayvansal kökenli yem ham maddelerinin incelenmesi | Literatür tarama | ||
13 | Yapılan önceki çalışmaların tartışılması | Rapor sunumu | ||
14 | Dönem projesi sunumları | Dönem projesi sunumları |
Ders kitabı: 1.Korkut,A.Y., Hoşsu,B., Fırat,A.,2004. Balık Besleme ve Yem Teknolojisi II ( Laboratuvar Uygulamaları ve Yem Yapım Teknolojisi) II.Baskı. E.Ü. Su Ürünleri Fakültesi Yayın No:54, Ders Kitabı No: 23. İzmir 2.Açıkgöz,E. 2001. Yem Bitkileri. 3. baskı. Uludağ Üniversitesi Güçlendirme Vakfı Yayın No: 182, VİPAŞ AŞ. Yayın No: 58, Bursa Yardımcı Kitaplar: 1)Guillaume, J.,Kaushik,S.,Bergot,P.,Metailler,R.,1999. Nutrition and Feeding of Fish and Crustaceans. Springer- Praxis Books in Aquaculture and Fisheries INRA-IFREMER, BP 70, 29280 Plouzane, France 1) New,B.,1987. Feed and Feeding of Fish and Shrimps. Aquaculture Development and Coordination Programme, ADCP/ REP/ 87/26, FAO,Rome 2) Cowey,C.B., Mackie,A.M.,Bell,J.G.,1985. Nutrition and Feeding in Fish.Academic Press.
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
Derse Katılım | 14 | 2 | 28 |
Uygulama/Pratik | 8 | 1 | 8 |
Laboratuvar | 5 | 2 | 10 |
Rehberli Problem Çözümü | 10 | 2 | 20 |
Örnek Vaka İncelemesi | 8 | 2 | 16 |
Rapor Hazırlama | 2 | 6 | 12 |
Proje Hazırlama | 2 | 3 | 6 |
Proje Sunma | 1 | 2 | 2 |
Bireysel Çalışma | 14 | 8 | 112 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 6 | 6 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 10 | 10 |
Toplam İş Yükü (saat) | 232 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | |
ÖÇ 0 | 4 | 3 | 2 | 4 | 3 | 3 | 2 |
ÖÇ 1 | 4 | 3 | 3 | 4 | 4 | 3 | 2 |
ÖÇ 2 | 4 | 3 | 3 | 4 | 4 | 3 | 2 |
ÖÇ 3 | 4 | 3 | 3 | 4 | 4 | 3 | 2 |
ÖÇ 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 |
ÖÇ 5 | 4 | 3 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 |
ÖÇ 6 | 4 | 3 | 4 | 4 | 4 | 3 | 4 |