Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
9104035562018 | Tuna Balıkları (Thunnus sp.) ve Mavi Yüzgeçli Orkinosların (Thunnus thynnus L. 1758) Besicilik Teknolojisi ve Yetiştiricilik Teknikleri | Seçmeli Ders Grubu | 1 | 2 | 7,00 |
Yüksek Lisans
Bu ders kapsamında; dünyada farklı tür tuna balıklarının besi teknolojileri ile ülkemizde ve dünyada besiciliği yapılan mavi yüzgeçli orkinos balıklarının biyolojik yapıları, canlı yakalanma ve taşınması, kafeslerde besicilik ve üretim teknikleri ile hasat ve transport sistemleri ve ekonomik analizlerinin ortaya konması hedeflenmiştir.
Doç. Dr. Fatih PERÇİN
1 | 1- Dünyada üretimi yapılan tuna balığı türlerinin ve üretim sistemlerinin tanımlanabilmesi, mavi yüzgeçli orkinos balıklarının genel biyolojik ve fizyolojik özelliklerinin kavranabilmesi. |
2 | 2- Mavi yüzgeçli orkinos balıklarının canlı yakalanma ve canlı olarak çiftliklere taşınma tekniklerinin tanımlanabilmesi, bu süreçte meydana gelen sorunların çözümüne yönelik modüler sistemlerin geliştirilebilmesi. |
3 | 3- Mavi yüzgeçli orkinosların kafes sistemlerine adaptasyonları ve bu süreçte ortaya çıkan sorunların önceden hesaplanabilmesi, kafeslerde besi protokollerinin ve stok kontrollerinin yapılabilmesi. |
4 | 4- Besi çiftliklerinde ağ kafes modifikasyonları, üretim ve uygulanan yönetme stratejilerinin kavranabilmesi, besi periyodu boyunca mavi yüzgeçli orkinoslarda ortaya çıkan stres faktörleri ve önleyici aplikasyonların uygulanabilmesi, kullanılan hasat teknikleri ve hasat sonrası yapılan çalışmaların tanımlanabilmesi. |
5 | 5- Mavi yüzgeçli orkinosların ihracatı ve bu süreçte alınan önlemlerin irdelenebilmesi. Dünyada ve Akdeniz Havzası’nda orkinos kotaları, Uluslararası Atlantik Orkinoslarını Koruma Komisyonu (ICCAT)’nun kararları ve ekonomik açıdan öneminin saptanabilmesi |
Birinci Öğretim
Yok
Yok
Ders içeriği olarak tuna balıklarının genel biyolojik yapıları, besiciliği ve üretim sistemleri irdelenerek, bu balıklardan mavi yüzgeçli orkinosların canlı yakalanma sonrası taşıma kafeslerine transferleri, canlı taşıma teknikleri, ağ kafeslere adaptasyonları ve besi protokol uygulamaları sunulacaktır. Bunun yanında ağ kafes yapıları ve mooring sistemlerin hazırlanması, kafes içinde balıkların yağlandırılma süreci ve anaçlardan yavru üretme stratejileri, stres faktörleri ve uygulanan hasat yöntemleri gösterilerek orkinosların ihracatı ve ekonomik açıdan kotaların sürdürülebilir besicilik sisteminde geleceği tartışılacaktır
Hafta | Konular (Teorik) | Uygulama | Öğretim Yöntem ve Teknikleri | Ön Hazırlık |
---|---|---|---|---|
1 | Tuna balıklarının taksonomileri, genetik sınıflandırılması, habitatları ve biyolojik yapıları. Tuna balıklarında taksonomik tablonun tanıtılması, yaşam alanları. | Tuna balıklarında uygulanan genetik analiz yöntemlerinin tanıtılması. | ||
2 | Tuna balıkları ve mavi yüzgeçli orkinosların dünyadaki ve Akdeniz havzasındaki stokları, bu stokların yönetimi ve uygulanan yakalama teknikleri. | Tuna balıklarının yakalanmasında kullanılan tekneler, alet-ekipman (araç-gereç) ve sistemlerin tanıtılması ve tarihsel süreçte değişimleri. | ||
3 | Tuna balıkları ve mavi yüzgeçli orkinosların diğer balık türlerinden farklı fizyolojik özellikleri (Dolaşım sistemi kas fizyoloji vb) | Anatomik ve fizyolojik açıdan tuna balıkları ve diğer türler ile arasındaki fizyolojik farkların saptanması | ||
4 | Tuna balıkları ve mavi yüzgeçli orkinosların genel üretim, yavru alım ve besicilik sistemlerinin değerlendirilmesi. | Kullanılan üretim sistemleri, tanklar, kapalı devre sistemler, teknik özellikleri, protokolleri ve rantabilitesinin hesaplanabilmesi. | ||
5 | Mavi yüzgeçli orkinosların doğal ortamdan canlı yakalanması, taşıma kafeslerine nakli, canlı taşımanın tartışılması. | Canlı yakalama, nakil ve taşıma tiplerinin tanımlanması ve sorunların tartışılması. | ||
6 | Mavi yüzgeçli orkinos çiftliklerinde yönetim planlaması, ağ kafes konstrüksiyonu ve mooring sistemlerin uygulanabilmesi. Kafes planlamasında çevresel etkilerin değerlendirilmesi | Halen aktif besi çiftlik planlarının tanıtılması, kafes tiplerinin gösterilmesi ve çizimi, mooring sistemlerinin hazırlanması. | ||
7 | Mavi yüzgeçli orkinosların kafeslerde farklı dönemlerde (periyotlarda) besiciliği, besi protokolleri, kullanılan yem, yemleme sistem ve stratejileri, alet-ekipman ve sorunların tartışılması. | Besi periyodunda yapılan rutin uygulamalar, deniz suyu fiziko-kimyasal parametrelerin izlenmesinde kullanılan cihazların tanıtılması, yem tipleri ve miktarlarının hesaplanması, yemleme tekniklerinin gösterilmesi. | ||
8 | Ara sınav | Değerlendirme | ||
9 | Besi çiftliklerinde mavi yüzgeçli orkinosların yağlandırılma dönemleri ve anaçlardan yavru alım tekniklerinin gösterilmesi. Balıklarda görülen stres faktörleri, akut ve kronik stres faktörleri ile mücadele etme teknikleri. | Besi periyodunda ağ kafeslerde mavi yüzgeçli orkinosları gün içi izleme yöntemleri, stres faktörlerinin hesaplanması ve önlem alma yöntemleri, çevresel toksikolojik faktörlerin tartışılması. | ||
10 | Mavi yüzgeçli orkinoslarda görülen başlıca hastalıklar ve et kalitesine etkileri. (Deformasyonlar-anomaliler, sendromlar ve toksikolojik faktörler). Hastalık, deformasyon-anomali, sendrom ve toksik etkenlerin saptanmasında uygulanan laboratuvar yöntemleri. | Hastalık, deformasyon-anomali, sendrom ve toksik etkenlerin saptanmasında uygulanan laboratuvar yöntemleri. | ||
11 | Mavi yüzgeçli orkinosların hasatı öncesi ve sonrasında kullanılan teknik ekipmanın yönetimi. | Hasat sırasında kullanılan özel cihaz ve makinaların tanıtılması. Hasat sonrasında uygulanan metotların şematize edilmesi. | ||
12 | Hasat sonrası mavi yüzgeçli orkinosların ürün kaliteleri, nakil sistemleri ve ihracat yöntemlerinin değerlendirilmesi | Mavi yüzgeçli orkinosların et kalitelerinin saptanmasında uygulanan yöntemler ve kullanılan cihazların tanıtılması. | ||
13 | Dünyada ve Türkiye’de tuna balıkları ve mavi yüzgeçli orkinos stoklarının korunma kriterlerinin değerlendirilmesi. Uluslararası kuruluşların (FAO, ICCAT, Greenpeace vd) fonksiyonları, yerel otoritelerin re-organizasyonu | Dünya tuna balıkları ve mavi yüzgeçli orkinos stoklarının saptanması amacı ile kullanılan tekniklerin ve uygulanan genetik yöntemlerin tanıtılması. Uluslararası kuruluşlar ve eylem planlarının tartışılması. | ||
14 | Dünyada, Akdeniz Havzası’nda ve Türkiye’de üretimi yapılan tuna balığı türlerinin ekonomik değerleri ve ülkemiz açısından gelecek perspektifi. | Mavi yüzgeçli orkinos besiciliği üzerine çalışan uzmanlar ile ülkemiz ve dünya orkinos stoklarının geleceği ve ekonomik önemi üzerine toplantı ve tartışma. | ||
15 | Dönem Projesi | Dönem Projesi Sunumları | ||
16 | Final Sınavı | Değerlendirme |
1- Tuna: Physiology, Ecology and Evolution. 2001. Edt. by Barbara A. Block and E. Donald Stevens. Academic Press, U.K 2- Cahiers Options Mediterraneannes (Domestication of the bluefin tuna Thunnus thynnus thynnus) 2002. Edt. by Bridges C.R., Gordin H., Garcia A. CHIEAM-IAMZ 2003, 1st Int. Symp. Domm. Bleufin Tuna, vol 60, 223 p, Cartagena, Spain. 3- Captured Based Aquaculture. 2004. Francesca Ottolenghi, Cecilia Silvestri, Paola Giordano, Alessandro Lovatelli and Michael B. New. Food and Agriculture Organization of the United Nations, Rome, 2004. 4- Aquaculture Engineering, 2007. Lekang Odd-Ivar, Blackwell Publishing. 5- The Physiology of the Fishes, 1998. Edt. by David H. Evans. CRC Press, Marine Science Sciences, USA, Boca Raton, Florida, USA. 6- Fish Medicine, 1993 Michael K Stotskopf W.B. Saunders Company. HBJ., Inch., Philadelphia
Etkinlikler ayrıntılı olarak "Değerlendirme" ve "İş Yükü Hesaplaması" bölümlerinde verilmiştir.
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
Yok
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 20 | 20 |
Final Sınavı | 1 | 20 | 20 |
Tartışma | 2 | 20 | 40 |
Proje Hazırlama | 1 | 20 | 20 |
Proje Sunma | 1 | 20 | 20 |
Bireysel Çalışma | 2 | 20 | 40 |
Okuma | 2 | 20 | 40 |
Toplam İş Yükü (saat) | 200 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | |
ÖÇ 1 | 5 | 5 | 5 | 4 | 4 | 4 | |
ÖÇ 2 | 5 | 5 | 5 | 4 | 4 | 4 | |
ÖÇ 3 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | ||
ÖÇ 4 | 5 | 4 | 4 | 5 | 5 | 4 | |
ÖÇ 5 | 5 | 5 | 5 | 3 | 5 | 5 |