GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
9104035862019 Akuakültürde Probiyotik ve Prebiyotiklerin Rolü Seçmeli Ders Grubu 1 2 4,00

Yüksek Lisans


Türkçe


Dersin amacı akuakültürde yaygın olarak kullanılan probiyotik ve prebiyotiklerin rolü ve kültürü yapılan sucul organizmalar üzerine olan etkilerinin detaylı olarak açıklanmasıdır.


Prof. Dr. Cüneyt SUZER


1 Probiyotik ve prebiyotik tanımı
2 Probiyotik ve prebiyotik kavramına hakim olabilme
3 Probiyotik bakterilerin akuakültürde kullanım metotlarına hakim olabilme
4 Prebiyotik maddelerin akuakültürde kullanım metotlarına hakim olabilme
5 Probiyotik ve prebiyotiklerin akuatik organizmalar üzerindeki etkilerini yorumlayabilme

Birinci Öğretim


Yok


Yok


Ders kapsamında kültürü yapılan iç su ve deniz balıklarının yanında sucul organizmaların kültüründe probiyotik ve prebiyotik kullanımının önemi ve büyüme performansına olan etkisinin detaylı şekilde açıklanması hedeflenmiştir.


Hafta Konular (Teorik) Uygulama Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık
1 Probiyotik ve prebiyotik tanımı Probiyotik bakteriler (Bacillus sp.)
2 Probiyotik, prebiyotik ve sinbiyotik etki Probiyotik bakteriler (Lactobacillus sp.)
3 Akuakültürde yaygın olarak probiyotik bakteriler ve prebiyotik maddeler Probiyotik bakteriler (Saccharomyces sp.)
4 Probiyotik bakterilerin seçimi ve uygulama metotları Probiyotik bakteriler (Bifidobactrium sp.)
5 Prebiyotik maddelerin seçimi ve uygulama metotları Prebiyotik maddeler (Karbonhidratlar)
6 Deniz balıkları kültüründe probiyotik ve prebiyotik kullanımı Prebiyotik maddeler (Mannan oligosakkaridler)
7 Potansiyel deniz balıkları türlerinin kültüründe probiyotik ve prebiyotik kullanımı Prebiyotik maddeler (Frukto oligosakkaridler)
8 Ara sınav Değerlendirme
9 İç su balıkları kültüründe probiyotik ve prebiyotik kullanımı Canlı yemlere probiyotik bakteri eklenmesi
10 Potansiyel iç su balıkları türlerinin kültüründe probiyotik ve prebiyotik kullanımı Pelet-yapay yemlere probiyotik bakteri eklenmesi
11 Kabuklu kültüründe probiyotik ve prebiyotik kullanımı Kültür ortamına probiyotik bakteri eklenmesi
12 Yumuşakçalar kültüründe probiyotik ve prebiyotik kullanımı Pelet-yapay yemlere prebiyotik eklenmesi I
13 Eklembacaklılar kültüründe probiyotik ve prebiyotik kullanımı Pelet-yapay yemlere prebiyotik eklenmesi II
14 Dönem Projesi Sunumları Dönem Projesi Sunumları
15 Dönem Projesi Sunumları Dönem Projesi Sunumları
16 Final Sınavı Değerlendirme

Charalampopoulos, D., Rastall, R.A., 2009. Prebiotics and Probiotics Science and Technology. Springer Science+Media, 1273 sayfa, U.K. Halver, J.E., Hardy, R., 2002. Fish Nutrition. Academic Press, 839 sayfa, U.K. Holt, G.J., 2011. Larval Fish Nutrition, Wiley-Blackwell Science, 434 sayfa, U.K. Merrifiled, D., Ringo, E., 2014. Aquaculture Nutrition: Gut Health, Probiotics and Prebiotics. Wiley Blackwell, 500 sayfa, U.K.


Etkinlikler ayrıntılı olarak "Değerlendirme" ve "İş Yükü Hesaplaması" bölümlerinde verilmiştir.


Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Derse Katılım 14 2 28
Laboratuvar 14 2 28
Alan Gezisi 1 10 10
Rapor Hazırlama 1 10 10
Proje Hazırlama 1 8 8
Seminer 1 1 1
Bireysel Çalışma 2 4 8
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 8 8
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 12 12
Okuma 2 4 8
Toplam İş Yükü (saat) 121

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7
ÖÇ 1 5 4 5 5
ÖÇ 2 4 4 3 5
ÖÇ 3 5 4
ÖÇ 4 5 4 4 4 4
ÖÇ 5 5 4 4 4
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek