Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
9104035862019 | Akuakültürde Probiyotik ve Prebiyotiklerin Rolü | Seçmeli Ders Grubu | 1 | 2 | 4,00 |
Yüksek Lisans
Türkçe
Dersin amacı akuakültürde yaygın olarak kullanılan probiyotik ve prebiyotiklerin rolü ve kültürü yapılan sucul organizmalar üzerine olan etkilerinin detaylı olarak açıklanmasıdır.
Prof. Dr. Cüneyt SUZER
1 | Probiyotik ve prebiyotik tanımı |
2 | Probiyotik ve prebiyotik kavramına hakim olabilme |
3 | Probiyotik bakterilerin akuakültürde kullanım metotlarına hakim olabilme |
4 | Prebiyotik maddelerin akuakültürde kullanım metotlarına hakim olabilme |
5 | Probiyotik ve prebiyotiklerin akuatik organizmalar üzerindeki etkilerini yorumlayabilme |
Birinci Öğretim
Yok
Yok
Ders kapsamında kültürü yapılan iç su ve deniz balıklarının yanında sucul organizmaların kültüründe probiyotik ve prebiyotik kullanımının önemi ve büyüme performansına olan etkisinin detaylı şekilde açıklanması hedeflenmiştir.
Hafta | Konular (Teorik) | Uygulama | Öğretim Yöntem ve Teknikleri | Ön Hazırlık |
---|---|---|---|---|
1 | Probiyotik ve prebiyotik tanımı | Probiyotik bakteriler (Bacillus sp.) | ||
2 | Probiyotik, prebiyotik ve sinbiyotik etki | Probiyotik bakteriler (Lactobacillus sp.) | ||
3 | Akuakültürde yaygın olarak probiyotik bakteriler ve prebiyotik maddeler | Probiyotik bakteriler (Saccharomyces sp.) | ||
4 | Probiyotik bakterilerin seçimi ve uygulama metotları | Probiyotik bakteriler (Bifidobactrium sp.) | ||
5 | Prebiyotik maddelerin seçimi ve uygulama metotları | Prebiyotik maddeler (Karbonhidratlar) | ||
6 | Deniz balıkları kültüründe probiyotik ve prebiyotik kullanımı | Prebiyotik maddeler (Mannan oligosakkaridler) | ||
7 | Potansiyel deniz balıkları türlerinin kültüründe probiyotik ve prebiyotik kullanımı | Prebiyotik maddeler (Frukto oligosakkaridler) | ||
8 | Ara sınav | Değerlendirme | ||
9 | İç su balıkları kültüründe probiyotik ve prebiyotik kullanımı | Canlı yemlere probiyotik bakteri eklenmesi | ||
10 | Potansiyel iç su balıkları türlerinin kültüründe probiyotik ve prebiyotik kullanımı | Pelet-yapay yemlere probiyotik bakteri eklenmesi | ||
11 | Kabuklu kültüründe probiyotik ve prebiyotik kullanımı | Kültür ortamına probiyotik bakteri eklenmesi | ||
12 | Yumuşakçalar kültüründe probiyotik ve prebiyotik kullanımı | Pelet-yapay yemlere prebiyotik eklenmesi I | ||
13 | Eklembacaklılar kültüründe probiyotik ve prebiyotik kullanımı | Pelet-yapay yemlere prebiyotik eklenmesi II | ||
14 | Dönem Projesi Sunumları | Dönem Projesi Sunumları | ||
15 | Dönem Projesi Sunumları | Dönem Projesi Sunumları | ||
16 | Final Sınavı | Değerlendirme |
Charalampopoulos, D., Rastall, R.A., 2009. Prebiotics and Probiotics Science and Technology. Springer Science+Media, 1273 sayfa, U.K. Halver, J.E., Hardy, R., 2002. Fish Nutrition. Academic Press, 839 sayfa, U.K. Holt, G.J., 2011. Larval Fish Nutrition, Wiley-Blackwell Science, 434 sayfa, U.K. Merrifiled, D., Ringo, E., 2014. Aquaculture Nutrition: Gut Health, Probiotics and Prebiotics. Wiley Blackwell, 500 sayfa, U.K.
Etkinlikler ayrıntılı olarak "Değerlendirme" ve "İş Yükü Hesaplaması" bölümlerinde verilmiştir.
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
Yok
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Derse Katılım | 14 | 2 | 28 |
Laboratuvar | 14 | 2 | 28 |
Alan Gezisi | 1 | 10 | 10 |
Rapor Hazırlama | 1 | 10 | 10 |
Proje Hazırlama | 1 | 8 | 8 |
Seminer | 1 | 1 | 1 |
Bireysel Çalışma | 2 | 4 | 8 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 8 | 8 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 12 | 12 |
Okuma | 2 | 4 | 8 |
Toplam İş Yükü (saat) | 121 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | |
ÖÇ 1 | 5 | 4 | 5 | 5 | |||
ÖÇ 2 | 4 | 4 | 3 | 5 | |||
ÖÇ 3 | 5 | 4 | |||||
ÖÇ 4 | 5 | 4 | 4 | 4 | 4 | ||
ÖÇ 5 | 5 | 4 | 4 | 4 |