GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
9104035192024 Küresel İklim Değişikliği ve Su Ürünleri Seçmeli Ders Grubu 1 1 4,00

Yüksek Lisans


Türkçe


Küresel iklim değişikliğinin akuatik yaşama olan etkilerinin öğretilmesi


Prof. Dr. Şahin SAKA, Prof. Dr. M. Kürşat FIRAT, Prof. Dr. Osman ÖZDEN


1 Küresel iklim değişikliği kavramını açıklayabilme,
2 Küresel iklim değişikliğinin meydana getireceği sorunları ve olası senaryoları anlayabilme,
3 Küresel iklim değişikliğinin su ürünleri üzerine etkilerini açıklayabilme,
4 Küresel iklim değişikliği politikalarını öğrenebilme,

Birinci Öğretim


Yok


[Yok]


Ders kapsamında; öncelikle global iklim değişikliğinin tarihsel gelişim süreci ve tanımının yapılması planlanmıştır. Sonrasında bu değişimlerin akuatik sistemler ile olan ilişkisinin yorumlanması ve kısa, orta ve uzun vadede meydana gelebilecek senaryolar üzerinde durulacaktır. Bu aşamada dünya denizlerinin etkilenme süreçleri açıklanacak aynı zamanda da bölgemiz sularının bundan nasıl etkileneceği değerlendirilecektir. Buna bağlı olarak küresel ve bölgesel su ürünleri arz ve talep eğilimlerindeki değişimler, balıkçılık ve akuakültür üzerindeki etkiler, politikalar, gıda güvenliği ve hayvan sağlığı süreçleri, geleceğe dönük stratejiler ve enerji kullanımı ile dünya, AB ve Türkiye politikalarının irdelenmesi hedeflenmiştir.


Hafta Konular (Teorik) Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık
1 Küresel iklim değişikliği
2 Akuatik yaşam
3 Küresel düzeyde öngörülen değişimler ve senaryolar
4 Ulusal düzeyde öngörülen değişimler ve senaryolar
5 İklim değişikliğinin Atlantik, Akdeniz ve Karadeniz bölgesine etkisi
6 İklim değişikliğinin okyanus bölgeleri (Pasifik, Asya, Hint, Avustralya ve Güney Okyanus) üzerine etkisi
7 İklim değişikliğinin küresel ve bölgesel arz ve talep eğilimlerine etkisi
8 Ara Sınav
9 İklim değişikliğinin balıkçılık üzerindeki etkileri: faktörler, etkiler, politikalar
10 İklim değişikliğinin akuakültür üzerindeki etkileri: faktörler, etkiler, politikalar
11 İklim değişikliği ve gıda güvenliği
12 İklim değişikliği ve hayvan sağlığı
13 İklim değişikliğiyle mücadele stratejileri
14 Enerji politikaları
15 İklim değişiminde dünya, AB ve Türkiye politikaları
16 Final Sınavı

AAC (2021). The provision of ecosystem services by European aquaculture. June 2021 - (AAC 2021-08). 39 pp. Barange, M., Bahri, T., Beveridge, M.C.M., Cochrane, K.L., Funge-Smith, S. &Poulain, F., eds. (2018). Impacts of climate change on fisheries and aquaculture: synthesis of current knowledge, adaptation and mitigation options. FAO Fisheries and Aquaculture Technical Paper No. 627. Rome, FAO. 628 pp. Collins, C., Bresnan, E., Brown, L., Falconer, L., Guilder, J., Jones, L., Kennerley, A., Malham, S., Murray A. and Stanley, M. (2020). Impacts of climate change on aquaculture. MCCIP Science Review 2020, 482–520. https://dspace.stir.ac.uk/retrieve/935c2493-94f2-48c6-b7a6-870f35dd39c0/21_aquaculture_2020.pdf EUMOFA (2021). The EU Fish Market. Highlights the EU in the world market supply consumption import – export landings in the EU aquaculture. 2021 edition. Directorate-General for Maritime Affairs and Fisheries, B-1049 Brussels. 105 pp. Eurofish (2020). Romania: Science-based measures to support those affected by climate change - Sustainable fishing and innovation can ameliorate impacts. Eurofish Magazine 6/20, 40-42. European Commission (2021). Strategic guidelines for a more sustainable and competitive EU aquaculture for the period 2021 to 2030. Communication from the Commission to the European Parliament, The Council, The European Economic and Social Committee and the Committee of the Regions. Brussels, 12.5.2021. COM(2021) 236 final. 17 pp + annexes. https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=COM:2021:236:FIN Huntington, T (2022). European Aquaculture and Climate Change Adaptation and Mitigation - Advice to the Aquaculture Advisory Council. Final Report produced by Poseidon Aquatic Resources Management Europe Ltd for the AAC. 27 pp plus appendices. Stewart-Sinclair P., K. Last, B. Payne & T. Wilding (2020). A global assessment of the vulnerability of shellfish aquaculture to climate change and ocean acidification. Ecol Evol. 2020 Mar 12;10(7):3518-3534. doi: 10.1002/ece3.6149. PMID: 32274006; PMCID: PMC7141013. Taylor, N., A. Kennerley & C. Kreiß (2019). Report on minimising economic losses, opportunities and challenges for aquaculture in Europe. Deliverable D4.2. Climate change and European aquatic RESources. 142 pp. https://ec.europa.eu/research/participants/documents/downloadPublic?documentIds=080166e5c7cfc5cc&appId=PPGMS Winther, U., E. Hognes, S. Jafarzadeh and F. Ziegler (2020). Greenhouse gas emissions of Norwegian seafood products in 2017. Report published by SINTEF for the Norwegian Seafood Research Fund (FHF) in June 2020. 114 pp. https://www.sintef.no/contentassets/25338e561f1a4270a59ce25bcbc926a2/report-carbon-footprint-norwegian-seafood-products-2017_final_040620.pdf/ Yumashev, D., C. Hope, K. Schaefer, K. Riemann-Campe, F. Iglesias-Suarez, E. Jafarov, E. Burke, P. Young, Y. Elshorbany and G. Whiteman (2019). Climate policy implications of nonlinear decline of Arctic land permafrost and other cryosphere elements. Nat Commun 10, 1900 (2019). https://doi.org/10.1038/s41467-019-09863-x



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 6 6
Final Sınavı 1 12 12
Derse Katılım 1 42 42
Bireysel Çalışma 1 42 42
Okuma 1 28 28
Toplam İş Yükü (saat) 130

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7
ÖÇ 1 2 2 4 5 5 4
ÖÇ 2 1 2 2 2 5 5 4
ÖÇ 3 4 3 2 3 5 5 4
ÖÇ 4 2 2 2 5 5 2
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek