Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
92040025252010 | Akdeniz'de Tarih ve Kültür | Ders | 1 | 1 | 6,00 |
Yüksek Lisans
Türkçe
Bu derste, uygarlık tarihinde Akdeniz’in yeri ve bölgenin dünya kültürüne katkısı irdelenecektir.
Prof. Dr. Engin Berber
1 | Uluslararası İlişkiler açısından çok önemli bir bölge olan Akdeniz’in tarihini öğrenmek ve bölge ile ilgili analiz yeteneğine sahip olmak |
2 | Akdeniz bölgesinin kendisine özgü ekonomik ve sosyo-kültürel koşullarını öğrenmek |
Yok
Yok
Derse, geçmişten bugüne genel çizgileriyle bir Akdeniz tarihi anlatılarak başlanacaktır. Daha sonra “Akdeniz” isminin anlamı üzerinde durulacak Akdeniz adaları, kıyıları ve insanları tanıtılacaktır. Akdeniz ekonomisinin temel bileşenleri olan tarım, ticaret, denizcilik, balıkçılık ve madencilik sektörleriyle bölgeye damgasını vuran İzmir, Selanik, İskenderiye gibi bazı kentlerin tarihsel gelişimleri açıklandıktan sonra, Akdeniz kültürünü küresel bir değer haline getiren zeytin ve üzüm gibi bazı bitkiler ve ürünleriyle (yağ ve şarap), yüzlerce yıl stratejik bir değer olan tuzun üretimi ve Akdeniz havzasında emek kullanımına odaklanan okuma ve tartışmalar yapılacaktır.
Hafta | Konular (Teorik) | Öğretim Yöntem ve Teknikleri | Ön Hazırlık |
---|---|---|---|
1 | Akdeniz Tarihi | ||
2 | Akdeniz Tarihi | ||
3 | Akdeniz ismi, kültürel özellikler, adalar, kıyılar, insanlar | ||
4 | Akdeniz ismi, kültürel özellikler, adalar, kıyılar, insanlar | ||
5 | Akdeniz ekonomisinde tarım | ||
6 | Akdeniz ekonomisinde tarım | ||
7 | Akdeniz ekonomisinde balıkçılık | ||
8 | Akdeniz ekonomisinde balıkçılık | ||
9 | Vize Sınavı | ||
10 | Akdeniz ekonomisinde madencilik | ||
11 | Akdeniz ekonomisinde madencilik | ||
12 | İzmir’in tarihsel gelişimi | ||
13 | Selanik’in tarihsel gelişimi | ||
14 | İskenderiye’nin tarihsel gelişimi | ||
15 | Zeytin, tütün, yağ, şarap ve tuzun üretimi ve bölge için emek ve ekonomik değerlerinin değerlerinin tartışılması | ||
16 | Final Sınavı |
• Braudel, Fernand, Akdeniz ve Akdeniz Dünyası, Çev. Mehmet Ali Kılıçbay, İstanbul: Eren Yayıncılık, 1989. • Braudel, Fernand ve diğerleri, Akdeniz, Mekân ve Tarih, Çev. Necati Erkurt, İstanbul: Metis Yayınları, 1990. • Braudel, Fernand, Akdeniz, İnsanlar ve Miras, Çev. Aykut Derman, İstanbul: Metis Yayınları, 1991. • Jourdin, Michel Mollat du, Avrupa ve Deniz, Çev. A. Muhittin Kargın, İstanbul: Afa Yayınları, 1993. • Keyder, Çağlar ve diğerleri (Ed.), Doğu Akdeniz’de Liman Kentleri (1890-1914), Çev. Gül Çağalı Güven, İstanbul: Tarih Vakfı Yurt Yayınları, 1994. • Matvejevic, Predrag, Akdeniz’in Kitabı, Çev. Tolga Esmer, İstanbul: Yapı Kredi Yayınları, 1999. • Bradfort, Ernle, Akdeniz[bir denizin portresi], Çev. Ahmet Fethi, İstanbul: Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları, 2004.
Etkinlikler ayrıntılı olarak "Değerlendirme" ve "İş Yükü Hesaplaması" bölümlerinde verilmiştir.
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
Yok
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 3 | 3 |
Final Sınavı | 1 | 3 | 3 |
Derse Katılım | 14 | 3 | 42 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 4 | 9 | 36 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 4 | 10 | 40 |
Okuma | 14 | 4 | 56 |
Toplam İş Yükü (saat) | 180 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | |
ÖÇ 0 | 5 | 4 | 5 | 5 | 5 | 5 | 3 | 3 |
ÖÇ 1 | 5 | 4 | 5 | 5 | 5 | 5 | 3 | 3 |