Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
9205052352021 | Türk Dünyasında Yemek Kültürü I (Tören Yemekleri, İnanmalar ve Uygulamalar) | Seçmeli Ders Grubu | 1 | 1 | 6,00 |
Yüksek Lisans
Türkçe
Bu dersin amacı öğrencilere yemek kültürü ve folklor arasındaki ilişkiyi kavratmak, yemek folklorunun türlerini, yaratım ve aktarım ortamlarını ve işlevlerini tanıtmak, Türk dünyasında yemek kültürünün tarihsel ve kültürel süreçteki değişim ve dönüşümlerini analiz etmelerini sağlamaktır
Prof. Dr. Pınar FEDAKAR
1 | 1. Yemek kültürü ve folklor ilişkisini kavramak |
2 | 2. Yiyecekler ve yemeğin inanç ve folklor türleriyle ilişkisini analiz edebilmek |
3 | 3. Türk dünyası yemek kültüründe ortaklık ve farklılıkları neden-sonuç ilişkisi içinde kavramak . |
4 | 4. Yemek folkloruyla ilgili terminoloji ve çalışmalar hakkındaki temel bilgiye sahip olmak ve bu konuda bireysel olarak araştırma yapabilmek. |
Birinci Öğretim
Türk Dünyası Yemek Kültürü
-
Bu derste, yemek kültürü ve folklor ilişkisi Türk dünyası kapsamında ile alınacak olup, yemek kültürü ve folklor ilişkisiyle ilgili sosyo-politik, sosyo-ekonomik ve sosyo-kültürel problemler üzerinde Türk dünyası yemek folkloruyla ilgili türler ve şekiller örneklerle ele alınacaktır.
Hafta | Konular (Teorik) | Öğretim Yöntem ve Teknikleri | Ön Hazırlık |
---|---|---|---|
1 | Tuz Ekmek Hakkı: Folklor ve Yemek Kültürüne Giriş | ||
2 | Ne Yersen O Olursun: Yemek ve Kültür | ||
3 | Yemek ya da Yememek: İnanç ve Yemek İlişkisi | ||
4 | Türk Dünyası Yemek Kültürü Üzerine Çalışmalar | ||
5 | Mutfaktaki Kültür: Yemek kültüründe mekan, araç ve gereç | ||
6 | Kiler Kültürü: Türk folklorunda gıda depolama, saklama ve kış hazırlıkları | ||
7 | Sofra Kurmak: Türk Sofra Kültürü | ||
8 | Sınav | ||
9 | Yemek kültürü, coğrafya, iklim ve gündelik hayat ilişkisi | ||
10 | Türk Dünyası Yemek Kültürü: Ortaklıklar | ||
11 | Türk Dünyası Yemek Kültürü: Farklılıklar | ||
12 | Türk Dünyası destan, masal ve efsanelerinde yiyecek ve yemekler | ||
13 | Tük dünyası bilmece, atasözü-deyim, alkış-kargışlarda yiyecek ve yemekler | ||
14 | Mani ve türkülerde yiyecek ve yemekler | ||
15 | Loğusa şerbetinden ölü aşına: Türk dünyası tören yemekleri | ||
16 | Sınav |
Açıklamalı Yemek Kitapları Bibliyografyası. (1985). Haz. A. T. Kut. Ankara: Kültür ve Turizm Bak. Yay. Akkor, Ömür. (2013). Selçuklu Mutfağı. İstanbul: Alfa. Amiraslanov, T. Söz Metbaxi. (2013). Bakü: Nurlar. Amiraslanov, T; A. Amisraslanov. Azerbaijan Culinary. (t.y.). Bakü: Qanun Neşriyyatı. Atkins, Peter; Ian Bowler. (2001). Food in Society: Economy, Culture, Geography. London: Arnold. Ayla, Elif. (2009). Şerbet ve Hoşaf. İstanbul: Hayykitap. Azerbaijani Cuisine (Traditional Recipes). (2012). Bakü: Goldenbook. Birer, S. (1989). "Kahramanmaraş İlinin Yemek Alışkanlıkları, Tipik Yemek Tarifleri". Milli Folklor, S. 3, ss. 23-25. Food Folklore: Tales and Truths About What We Eat. (1999). The American Dietetic Association Publ. –Wiley. Geleneksel Türk Yemekleri ve Beslenme. (1982). Haz. Feyzi Halıcı. Konya: Konya Turizm Der. Yay. Goode, Judith. (2005). “Yemek”. Milli Folklor. Yıl:17, S.67, ss. 172-176. İnaltog, Tijen. (2008). Mutfaktaki Yaban –Anadolu’nun Yenen Otları. İstanbul: YKY. Kenjeahmetulı, Seyit. Kazaktın Darkan Dastarkhanı (The Kazakh National Cusine). (2010). Almatı: Almatıkitap Baspası. Köymen, Güler Sarıgöl. (2012). Annesinin Kızı. İstanbul: Boyut. M. Kamil. (2017). Melceü't-Tabbahin Aşçıların Sığınağı. İstanbul: Çiya. Snow L. F.; S. M. Johnson. (2010). “Folklore, Food, Female Reproductive Cycle”. Ecology of Food and Nutrition . C. 7, - S. 1, ss. 41-49(https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/03670244.1978.9990510?journalCode=gefn20). Tek, N. A.; Sürücüoğlu, M. S. (2014). "Basılmış Olan İlk Türk Yemek Kitabı "Melceü’t-Tabbahin". Gazi Üniversitesi Türkiyat Türkoloji Araştırmaları Dergisi, S. 14, ss. 225-229. The Food and Folklore Reader. (2015). Ed. Lucy Long. Bloomsbury Academic. Türk Halk Kültürü Araştırmaları Türk Mutfağı Özel Sayısı (1) , (1990) Ankara: Kültür Bakanlığı Yayınları. Türk Halk Kültürü Araştırmaları Türk Mutfağı Özel Sayısı. (1990). Ankara: Kültür Bakanlığı Yayınları. Yücel Çetin, A. (2004). "Yemek Kültüründe Nevruz". Türk Dünyası Nevruz Ansiklopedisi, Ankara: Atatürk Kültür Merkezi Başkanlığı, ss. 147-154. Dergiler: Ecology of Food and Nutrition, Publish open access in this journal: https://www.tandfonline.com/toc/gefn20/current. Yemek ve Kültür. https://yemekvekultur.com/ Metro Gastro. https://www.metro-tr.com/deger-yaratan-projeler/metro-kultur-yayinlari/metro-gastro Digest - an International Journal of Foodways and Culture Research http://digest.champlain.edu/index.html Food, Culture & Society An International Journal of Multidisciplinary Research https://www.tandfonline.com/loi/rffc20
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
Yok
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 3 | 3 |
Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
Derse Katılım | 14 | 1 | 14 |
Tartışma | 7 | 1 | 7 |
Rapor Hazırlama | 5 | 5 | 25 |
Rapor Sunma | 1 | 1 | 1 |
Seminer | 1 | 2 | 2 |
Bireysel Çalışma | 10 | 3 | 30 |
Ödev Problemleri için Bireysel Çalışma | 7 | 2 | 14 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 6 | 2 | 12 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 9 | 3 | 27 |
Okuma | 10 | 3 | 30 |
Toplam İş Yükü (saat) | 166 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | |
ÖÇ 1 | 5 | 5 | 3 | 3 | 5 | 5 | 4 | |||
ÖÇ 2 | 5 | 4 | 5 | 4 | ||||||
ÖÇ 3 | 2 | 5 | 4 | |||||||
ÖÇ 4 | 4 | 5 | 5 |