GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
9105115272014 Polymer Applications in Food Packaging Seçmeli Ders Grubu 1 1 8,00

Yüksek Lisans


İngilizce


Bu derste gıda ambalajlarında polimerlerin kullanımına ilişkin aşağıdaki bilgilerin kazandırılması hedeflenmektedir: Meyve ve sebzelerin işlenmesi ve ambalajlanmasında önemli gereksinimler, polimer yapı ve özellikleri ile işlenme süreçleri ve gıda ambalajında kullanımı arasındaki ilişki. Gıda ambalajına antibakteriyel özellik kazandırmanın önemi, kullanılan katkı maddeleri, aromatik yağlar, kitosan ve kil, etkili olduğu mikroorganizmalar ve uygulanan testler. Gıda ambalajı atık sorunları, bozunurluk ve etki mekanizmaları. Petrol temelli, tarımsal kaynaklı ve biyobozunur polimerler ve bunların bozunma ve kristallik derecesi arasındaki ilişki.



1
2
3
4
5

Birinci Öğretim


Yok


Yok


• Meyve ve sebzelerin yapısı ve bileşimi • Meyve ve sebzelerin solunum hızları • Meyve sebze işleme yöntemleri • Raf ömrü ve kalite özellikleri ve kullanılan ambalaj malzemeleri • Gıda ambalajından beklenenler • Polimerlerin temel yapıları ve polimer biliminde temel kavramlar • Polimer çözünürlüğü için ölçütler ve polimer çözeltilerinin termodinamiği • Polimerlerde molekül ağırlığı kavramı. Polimerlerin fiziksel halleri, geçiş sıcaklıkları, mekanik özellikleri ve ürün özellikleri. • Kristal yapılı polimerlerde şekil ve düzen, yönlenme ve germe. • Gıda ambalajlarında kullanılan polimerlerin şekillendirilme yöntemleri. Şişe ve film üretim teknikleri. Kullanılan katkılar. • Gıda ambalajına antibakteriyel özellik kazandırmak için kullanılan katkı maddeleri, aromatik yağlar, kitosan ve kil, etkili olduğu mikroorganizmalar ve uygulanan testler • Gıda ambalajının kullanım sonrası atık sorunları, bozunurluk mekanizmaları, okzo bozunma ve biyobozunma, kullanılan katkı maddeleri, metal oksitler, petrol temelli ve tarımsal kaynaklı biyobozunur polimerler, bozunma ve kristallik derecesi arasındaki ilişki


Hafta Konular (Teorik) Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16

1.Appendini, P., Hotchkiss, J. H. 2002. ‘’Review of antimicrobial food packaging’’, Innovative Food Science and Emmerging Technologies, 3, 113-126. 2.Billmeyer, F. W., Jr., “Textbook of Polymer Science”, 2nd ed., John Wiley and Sons, New York, USA., 1971. 4. Cemeroğlu, B., Yemenicioğlu, A., Özkan, M. 2001. Meyve ve Sebzelerin Soğukta Depolanmaları, Gıda Tek. Der. Yayınları, No:24, Ankara 3. Davis, G., Song, J. H. 2005. "Biodegradable packaging based on raw materials from crops and their impact on waste management", Industrial Crops and Products, 23, 147–161. 4. Gnanavel, G., Mohana Jeya Valli, V. P., Thirumarimurugan, M. vd. 2012. ‘’Degradation of plastics using microorganism’’, International Journal of Pharmaceutical and Chemical Sciences, 1, 2277 – 5005. 5. Lagaro´n, J. M., Ocio, M. J., Lo´pez-Rubio, A., 2012, Antimicrobial polymers, John Wiley & Sons.. 6. Rodriguez, F., “Principles of Polymer Systems”, 2nd ed., Mc Graw Hill Co., Singapore, 1987. 7. Shah, A. A., Hasan, F., Hameed, A. vd. 2008. ‘‘Biological degradation of plastics: a comprehensive review’’, Biotechnology Advances, 26, 246-265.


Etkinlikler ayrıntılı olarak "Değerlendirme" ve "İş Yükü Hesaplaması" bölümlerinde verilmiştir.


Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Toplam İş Yükü (saat) 0

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7
ÖÇ 1
ÖÇ 2
ÖÇ 3
ÖÇ 4
ÖÇ 5
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek