Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
9102095121998 | Aromatik Bitkiler | Seçmeli Ders Grubu | 1 | 2 | 8,00 |
Yüksek Lisans
Türkçe
Bu dersin amacı önemli aromatik bitkilerin tanıtımı, bitkisel özelliklerinin ve yetiştirme tekniklerinin öğretilmesi, bu bitkilere özgü kalite analizlerinin yapılması olarak ifade edilebilir.
Prof. Dr. Emine BAYRAM
1 | 3. Aromatik bitkilerin yapısal özellikleri hakkında bilgi edinebilme |
2 | 4. Aromatik bitki türlerinin kullanıldığı sanayi kollarının geliştirilmesine yönelik projelerde uygun model geliştirebilme |
3 | 5. Üreticiye aromatik bitki türlerinin önerilmesinde materyal temini-üretim süreci-ekonomik analiz |
4 | 6. Bölgeler bazında bu bitkilerin üretim potansiyelleri ve pazarlamaları konularında öğrendiklerini uygulamaya aktarabilme |
5 | 1. Tarımsal üretimde aromatik bitkilerin önemini kavrayabilme |
6 | 2. Aromatik bitkilerin Dünya ve Türkiye’deki ekonomik önemini kavrayabilme |
Yok
Yok
A- Genel Bölüm Aromatik bitkiler hakkında genel bilgi, Aromatik bitkilerin Dünya’da ve Türkiye’de ekonomik önemi, Aromatik bitkilerde drog hazırlama şekilleri, Aromatik bitkilerdeki sekonder maddelerin(uçucu yağlar, tanenler, acı maddeler v.b.) tanımı, bitkilerde oluşum bölgeleri, oluşum şekilleri ve lokalize olduğu organlar, Aromatik bitkilerdeki sekonder maddelerin kimyasal ve fiziksel analiz yöntemleri, Sekonder maddelerin bileşim analizleri B- Özel Bölüm Aromatik bitkilerin teker teker kökenleri, botanik özellikleri, yetiştirme teknikleri, bakımı, hasat şekilleri, kurutma yöntemleri, her bitki için kalite analizleri ve tüketim alanları Uygulama: Bazı aromatik bitki tohumlarının tanıtılması ve incelenmesi, Tarlada bulunan aromatik bitkiler üzerinde çalışma, vegetatif organlarla üretim teknikleri uygulaması, droglarda etken madde oranlarının, besin elementlerinin belirlenmesi, bazı kalite analizleri, uçucu yağ miktar tayini, yoğunluk, kırılma indisi, optik çevirme, ince tabaka kromatografisi, gaz kromatografis
Hafta | Konular (Teorik) | Uygulama | Öğretim Yöntem ve Teknikleri | Ön Hazırlık |
---|---|---|---|---|
1 | Dersin tanıtımı, kapsamı, gerekçesi, önemi | Tanışma | ||
2 | Aromatik bitkiler hakkında genel bilgi, tarihçesi, önemi ve kullanım alanları | Kaynak tarama | ||
3 | Aromatik bitkilerin Dünya’da ve Türkiye’de ekonomik önemi | Kaynak tarama | ||
4 | Aromatik bitkilerde drog hazırlama şekilleri, Aromatik bitkilerdeki sekonder maddelerin (uçucu yağlar, tanenler, acı maddeler v.b.) tanımı , bitkilerde oluşum bölgeleri, oluşum şekilleri ve lokalize olduğu organlar | Literatüre dayalı rapor hazırlama | ||
5 | Aromatik bitkilerde kalite kriterleri, uçucu yağlar ve özellikleri | Literatüre dayalı rapor hazırlama | ||
6 | Önemli aromatik bitkilerin genel tanıtımı. Lavanta (Lavandula angustifolia)’nın taksonomisi, bitkisel özellikleri, yetiştirme teknikleri ve kullanım alanları | Kaynak tarama | ||
7 | Lavanta (Lavandula angustifolia)’nın taksonomisi, bitkisel özellikleri, yetiştirme teknikleri ve kullanım alanları Yağ gülü (Rosa damascena) ’nın taksonomisi, bitkisel özellikleri, yetiştirme teknikleri ve kullanım alanları | Kaynak tarama | ||
8 | Arasınav | |||
9 | Yağ gülü (Rosa damascena) ’nın taksonomisi, bitkisel özellikleri, yetiştirme teknikleri ve kullanım alanları Limon otu (Lippia citridora)’nın taksonomisi, bitkisel özellikleri, yetiştirme teknikleri ve kullanım alanları | Literatüre dayalı rapor hazırlama | ||
10 | Limon otu (Lippia citridora)’nın taksonomisi, bitkisel özellikleri, yetiştirme teknikleri ve kullanım alanları Yasemin ( Jasminum grandiflorum)’nin taksonomisi, bitkisel özellikleri, yetiştirme teknikleri ve kullanım alanları | Literatüre dayalı rapor hazırlama | ||
11 | Yasemin ( Jasminum grandiflorum)’nin taksonomisi, bitkisel özellikleri, yetiştirme teknikleri ve kullanım alanları İris (İris germanica) ’nin taksonomisi, bitkisel özellikleri, yetiştirme teknikleri ve kullanım alanları | Literatüre dayalı rapor hazırlama | ||
12 | İris (İris germanica) ’in taksonomisi, bitkisel özellikleri, yetiştirme teknikleri ve kullanım alanları | Literatüre dayalı rapor hazırlama | ||
13 | Rosmarinus officinalis bitkisinin taksonomisi, bitkisel özellikleri, yetiştirme teknikleri ve kullanım alanları | Literatüre dayalı rapor hazırlama | ||
14 | Dönem projesi sunumları | Literatüre dayalı rapor hazırlama | ||
15 | Dönem projesi sunumları | Literatüre dayalı rapor hazırlama | ||
16 | Final Sınavı |
CEYLAN, A., Tıbbi Bitkiler –II (Uçucu Yağ Bitkileri), E.Ü., Ziraat Fakültesi Yayını No: 481, Izmir, 1996. AKGÜL, A., Baharat Bilimi ve Teknolojisi, Gıda Teknolojisi Derneği, Ankara, 1993. BAŞER, K.H.C., GULER, N., Essential Oils for Perfumery and Flavours, Proceedings of an International Conference, Istanbul, 1993. İLİSULU, K., İlaç ve Baharat Bitkileri, Ankara Üniversitesi, Ziraat Fakültesi Yayınları:1256 Ankara1. 1992. Handbook of Herbs and Spices Edited by K.V. Peter Volume: 1 Woodhead Publishing Limited. Cambridge, England 2001. Handbook of Herbs and Spices Edited by K.V. Peter Volume: 2 Woodhead Publishing Limited. Cambridge, England 2004. Handbook of Herbs and Spices Edited by K.V. Peter Volume: 3 Woodhead Publishing Limited. Cambridge, England 2006.
Etkinlikler ayrıntılı olarak "Değerlendirme" ve "İş Yükü Hesaplaması" bölümlerinde verilmiştir.
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
Yok
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 2 | 2 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Derse Katılım | 14 | 3 | 42 |
Uygulama/Pratik | 14 | 1 | 14 |
Takım/Grup Çalışması | 4 | 4 | 16 |
Proje Hazırlama | 2 | 15 | 30 |
Proje Sunma | 2 | 1 | 2 |
Bireysel Çalışma | 14 | 7 | 98 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 15 | 15 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 20 | 20 |
Toplam İş Yükü (saat) | 241 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | |
ÖÇ 1 | 5 | 3 | 4 | ||||
ÖÇ 2 | 5 | 5 | 5 | 4 | |||
ÖÇ 3 | 4 | 5 | |||||
ÖÇ 4 | 5 | 4 | 3 | 5 | |||
ÖÇ 5 | 5 | 4 | 3 | 4 | 5 | 4 | |
ÖÇ 6 | 4 | 5 | 4 |