Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
9102095042001 | Simbiyotik Azot Tesbiti | Seçmeli Ders Grubu | 1 | 2 | 8,00 |
Yüksek Lisans
Türkçe
Bu dersin amacı, Lisansüstü Öğrencilerin baklagillerde nodül oluşumu, azot tesbiti, bakteri aşılaması ve bunlara etki eden faktörler hakkında bilgi edinmesini sağlamaktır.
Doç. Dr. Mustafa Özgür Tatar
1 | 1. Nodül oluşumu, azot tesbiti, bakteri aşılaması |
2 | 3. Rhizobium bakterilerinin taksonomisi özellikle tür ve suşlarının özelliklerinin belirlenmesi, kolleksiyonlarınınyapılması konularının öğretilmesi,bunlar hakkında yorum |
3 | 2. Simbiyotik azot tesbitinin ekonomik getirileri ve |
4 | 4. Nodül oluşumu ve azot tesbitine toprağın fiziksel,kimyasal ve biyotik faktörlerin etkileri konularında bilgilendirme,yorum ve sentezleme yapabilme |
5 | 5. Rhizobiumlar, nodül oluşumu, azot tesbiti ile ilgili bazı dataların, saptamaların elde edilmesi için geliştirilmiş yöntemleri öğrenme, uygulayabilme ve bu konularda yorum ve sentez yapabilme |
Yok
Yok
Rhizobium bakterileri, nodül oluşumu, azot tesbiti, bakteri aşılaması ve bunlara etki eden faktörler, Rhizobium sayım yöntemleri, izolasyonu ve koleksiyonu, Tesbit edilen azot miktarının ölçümü, inokulant üretimi ve kalite kontrolu.
Hafta | Konular (Teorik) | Öğretim Yöntem ve Teknikleri | Ön Hazırlık |
---|---|---|---|
0 | Dersin tanıtımı, kapsamı, gerekçesi | ||
1 | Azot tesbitinin önemi, tarihçesi,organik tarımdaki yeri | ||
2 | Rhizobiumların genel özellikleri | ||
3 | Rhizobiumların genel özellikleri | ||
4 | Nodül oluşumu | ||
5 | Nodül oluşumu ve azot tesbitine toprağın fiziksel özelliklerinin etkisi | ||
6 | Nodül oluşumu ve azot tesbitine toprağın fiziksel özelliklerinin etkisi | ||
7 | Ara Sınav | ||
8 | Bakteri aşılaması | ||
9 | Aşılama materyalinin hazırlanması | ||
10 | Tohumun aşılanması ve pelletleme | ||
11 | Rhizobium sayım yöntemleri | ||
12 | Rhizobium izolasyonu ve kolleksiyonu | ||
13 | Tesbit edilen azot miktarının ölçümü | ||
14 | İnokulant özellikleri ve kalite kontrolu | ||
15 | Final Sınavı |
1 Sepetoğlu, H.2002.Yemeklik Dane Baklagiller. Ege Üni.Ziraat Fak. Yay. Ders Notları: 24/4. 262 s. 2. Sepetoğlu, H. 2000. Simbiyotik Azot Tesbiti. Yüksek Lisans Ders Notları. 51 s. 3.Özdemir, S. 2002. Yemeklik Baklagiller. Hasad Yayıncılık Ltd. Şt. İstanbul. 142 s. 4. Dazzo, F. B. 1980. Infection Processes in the Rhizobium-Legume Symbiosis. In: Advences in Legume Science. (Eds:Summerfield,R.J.;Bunting,A.H. 5. Somasegaran, P.; Hoben, H.J. 1985. Methods in Legume-Rhizobium Technology.Niftal,Havai. 367 s.
Etkinlikler ayrıntılı olarak "Değerlendirme" ve "İş Yükü Hesaplaması" bölümlerinde verilmiştir.
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
Yok
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 2 | 2 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Derse Katılım | 14 | 3 | 42 |
Uygulama/Pratik | 14 | 1 | 14 |
Takım/Grup Çalışması | 4 | 4 | 16 |
Proje Hazırlama | 2 | 15 | 30 |
Proje Sunma | 2 | 1 | 2 |
Bireysel Çalışma | 14 | 6 | 84 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 25 | 25 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 25 | 25 |
Toplam İş Yükü (saat) | 242 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | |
ÖÇ 0 | 1 | ||||||
ÖÇ 1 | 1 | ||||||
ÖÇ 2 | 1 | ||||||
ÖÇ 3 | 1 | ||||||
ÖÇ 4 | 1 |