GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
9103035091998 Kanatlı Et Teknolojisi Seçmeli Ders Grubu 1 1 8,00

Yüksek Lisans


Türkçe


Kanatlı et teknolojisi dersi, kümes hayvanları işlenmesini, teorik ve pratik yönden tüm yönleriyle, açık, özlü olarak sunmaktadır. Ders kümes hayvanları ürünlerinin güvenliğini ve ürün karakteristiklerini kapsamaktadır. Aynı zamanda, bu dersin amacı, kalitenin geliştirilmesine yönelik son teknikleri, özel ürünleri ve pişirme tekniklerini öğretmektir.


Prof. Dr. Meltem SERDAROĞLU


1 Öğrencilerin mesleki sorumluluklarla ilgili görüs ve düsüncelerine yeni bir boyut kazandırılması.
2 Kanatlı etlerinin işlenmesinde mühendislik bakış açısının gelistirilmesi.
3 Bir konuda literatür tarama, bilgi derleme, bilgisayar yazılımı kullanarak raporlama ve sunum becerisi kazanma
4 Kanatlı eti işleme teknikleri ve ürün üretimi konularında karşılaşılabilecek problemlerde mantık kullanma, analiz edebilme ve çözüm bulma konularında beceri kazanma.
5 Kanatlı etinin işleme teknikleri konusunda kapsamlı bilgi sahibi olunması.
6 Kendi başına öğrenme yeteneği ve öğrenme fırsatını kendi kendine yaratma sorumluluğunu kazanması
7 Kanatlı etlerinin kesimi, soğutulması ve dondurulması konularını sanayideki uygulamalarını da gözlemleyerek öğrenmek.
8 Grup ödevi hazırlayarak bir ekip içinde görev paylaşımı ve uyumlu çalışma becerisi kazanma
9 Kanatlı etlerinin kompozisyonu, kalite özellikleri ve kaliteyi etkileyen faktörler hakkında detaylı bilgi kazanmak
10 Kanatlı etinden üretilen ürünlerin üretim teknikleri ve formülasyonlarını öğrenmek, formülasyonların uygulamalı olarak geliştirilmesi becerisini kazanmak.


Yok


Yok


Kanatlı eti teknolojisinin tanıtımı. Kümes hayvanları etlerinin detaylı kompozisyonu, kesim tekniği, depolama ve soğutma teknikleri. Kalite parametreleri ve kaliteyi geliştirici teknikler. Kasın ete dönüşümü. Kürleme ve tütsüleme teknikleri, özel ürünler. Kıyılıp, şekil verilmiş kümes hayvanları ürünleri teknolojisi, bu ürünlerde kullanılan katkıların formülasyonu, özel pişirme yöntemleri ve pişmiş ürünler. Konserve tavuk ürünleri.


Hafta Konular (Teorik) Uygulama Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık
1 Kanatlı etlerinin kesimi, soğutma ve dondurma teknikleri Kesimhane teknik gezi
2 Kümes hayvanları etlerinin detaylı kompozisyonu,, Deatiled Composition of poultry meat Kas dokunun çiğ ve pişmiş ette incelenmesi Observation of uncooked and cooked muscle tissue
3 Kanatlı etlerinin kalite karakteristikleri ve kaliteyi geliştirici faktörler pH ve renk arasındaki ilişkinin incelenmesi
4 Ölüm sonrası kanatlı etlerinde değişimler Kanatlı eti emülsiyonu hazırlanması
5 PSE Oluşum Mekanizması Kanatlı etinin su tutma kapasitesi tayini
6 Kıyılıp şekil verilmiş kanatlı etlerinden üretilen ürünler Yeniden yapılandırılmış ürünlerin üretimi
7 Vize
8 Kanatlı eti mikrobiyolojisi ve ürün güvenliği Fonksiyonel katkıların denenmesi
9 Kanatlı etlerinin marinatlanması Kanatlı etinin marinatlanması
10 Kanatlı etlerinden kürlenmiş ve tütsülenmiş ürün üretimi Tütsülenmiş, kürlenmiş ürünlerin üretimi
11 Kanatlı etlerinin özel pişirme yöntemleri ve pişmiş ürünler Ödev sunumu
12 Kanatlı etlerinden üretilebilecek yeni ürün geliştirme araştırma çalışması Proje sunumu
13 Kanatlı etlerinden üretien ürünlerde karşılaşılabilecek problemler Yeni ürün geliştirme projesi
14 Final Sınavı

YARDIMCI KİTAPLAR: 1. Stadelvan, W.J.,1988. Egg and poultry meat processing, Weinheim, VCH,p.211. 2. Poultry Meat Processing, 2001. Edited by Sams, A.R., Department of Poultry Science, Texas A&M University, CRC Press, p. 334. 3. Poultry Meat Processing and Quality, 2004. Edited by Mead, G.C., CRC Woodhead Publishing Limited Cambridge, England, p. 338. 4. Handbook of Meat, Poultry and Seafood Quality, 2007, Nollet, L.M.L., Blackwell Publishing, p. 719.


Etkinlikler ayrıntılı olarak "Değerlendirme" ve "İş Yükü Hesaplaması" bölümlerinde verilmiştir.


Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 30
Ev Ödevi 2 70
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 2 2
Final Sınavı 1 2 2
Derse Katılım 14 2 28
Uygulama/Pratik 14 3 42
Proje Hazırlama 1 20 20
Seminer 1 15 15
Bireysel Çalışma 14 6 84
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 20 20
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 30 30
Toplam İş Yükü (saat) 243

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7
ÖÇ 1
ÖÇ 2 4 4 5
ÖÇ 3 5 5 3 5
ÖÇ 4 4 5 5
ÖÇ 5 5
ÖÇ 6
ÖÇ 7 5
ÖÇ 8 3 5
ÖÇ 9 5
ÖÇ 10 5 5 5
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek