GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
9103035382002 Gıda Analiz Laboratuvarlarında Kalite Sağlama İlkeleri Seçmeli Ders Grubu 1 2 8,00

Yüksek Lisans


Türkçe


Bu derste öğrencilere, gıda laboratuvarlarında kalite sisteminin kurulması, uygun laboratuvar gerekleri, laboratuvar akreditasyonu, örnekleme, analitik yöntemin seçimi, yöntemin tekrarlanabilirliği, doğruluğu, kesinliği, planlama ve laboratuvar organizasyonu hakkında bilgi verilmektedir. Derste verilen bilgilerle öğrenciye, gıda laboratuvarlarında kalite sisteminin kurulması, uygun laboratuvar gerekleri ve laboratuvar akreditasyonu prensiplerini uygulama ile ilgili beceri kazandırılması amaçlanmaktadır.


Prof. Dr. Yeşim Elmacı


1 Kalite, toplam kalite yönetimi, kalite sağlama ve kalite kontrol kavramları ile gıda analiz laboratuvarı arasında ilişki kurabilme
2 Gıda analiz laboratuvarlarının yönetimi ile ilgili bilgi sahibi olarak disiplinler arası etkileşimi farkına varma
3 Uygun laboratuvar gereksinimleri ve laboratuvar akreditasyonu ile ilgili bilgileri uygulama yeteneği
4 Bir yöntemin laboratuvarda uygulanabilmesi ve valide edilmesi konusunda bilgi sahibi olma
5 Elde edilen sonuçları farklı kaynakları kullanarak yorumlayabilme ve sunabilme yeteneği kazanma

Birinci Öğretim


Yok


Yok


Gıda analiz laboratuvarlarında toplam kalite yönetimi, kalite sağlama ve kalite kontrol kavramlarının yeri, gıda analiz laboratuvarlarında yönetim, uygun laboratuvar gereksinimleri, laboratuvar akreditasyonu, laboratuvar dizaynı; laboratuvar güvenliği, odit programının uygulanması, örnekleme, yöntem seçimi.


Hafta Konular (Teorik) Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık
1 Gıda analiz laboratuvarlarında toplam kalite yönetimi, kalite sağlama ve kalite kontrol kavramlarının yeri
2 Gıda analiz laboratuvarlarında yönetim, personel seçimi, eğitimi
3 Uygun laboratuvar gereksinimleri
4 Laboratuvar akreditasyonu, laboratuvar akreditasyon sistemleri, akreditasyon kriterleri, spesifikasyonlar
5 Laboratuvar dizaynı; laboratuvarın kuruluş amacı, yeri, aletlerin yerleşimi, titreşim, gürültü, depolama olanakları, çeker ocaklar, güvenlik bölgeleri, ısıtma-soğutma-havalandırma sistemleri, bilgisayar sistemleri
6 Örnekleme; örnekleme planı, örnekleme parametreleri
7 Örnekleme yöntemleri, örneklerin saklanması, örneklerin analize hazırlanması
8 Ara sınav
9 Yöntem seçimi; yöntemin geçerliliği, duyarlılığı, güvenliği, maliyeti, doğruluğu, tekrarlanabilirliği
10 Yöntem validasyonu
11 Denetim programının uygulanması
12 Laboratuvar güvenliği; zararlı maddeler, kimyasal maddelerin güvenli kullanımı, korunma ekipmanları,
13 Laboratuarda uyulması gereken genel güvenlik kuralları
14 Proje sunumu
15 Proje sunumu
16 Final sınavı

1. Ders notları 2. Garfield, F.M. 1992. Quality Assurance Principles for Analytical Laboratories. AOAC International. USA. 196s. 3. Parkany. M. 1995. Quality Assurance and TQM for Analytical Laboratories. Athenaeum Press Ltd., UK. 288s. 4. Kateman, G., Buydens, L. 1993. Quality Control in Analytical Chemistry. John Wiley and Sons Inc. New York. 317s. 5. Shugar, J.G., Ballinger, J.T. (eds.) 1996. Chemical Technicians’ Ready Reference Handbook. 4th Edition. McGraw-Hill, Inc. New York. 972 s. 6. Prichard, E., (Ed.) 1995. Quality in the Analytical Chemistry Laboratory. John Wiley and Sons Inc. New York. 307s.



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 70
Rapor Hazırlama 1 30
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 50
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 50

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 2 2
Final Sınavı 1 3 3
Derse Katılım 14 2 28
Proje Hazırlama 1 20 20
Proje Sunma 1 0 0
Bireysel Çalışma 14 7 98
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 30 30
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 50 50
Toplam İş Yükü (saat) 231

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7
ÖÇ 1 3 4
ÖÇ 2 3
ÖÇ 3 4
ÖÇ 4 3
ÖÇ 5 2 3
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek