Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
9103035382002 | Gıda Analiz Laboratuvarlarında Kalite Sağlama İlkeleri | Seçmeli Ders Grubu | 1 | 2 | 8,00 |
Yüksek Lisans
Türkçe
Bu derste öğrencilere, gıda laboratuvarlarında kalite sisteminin kurulması, uygun laboratuvar gerekleri, laboratuvar akreditasyonu, örnekleme, analitik yöntemin seçimi, yöntemin tekrarlanabilirliği, doğruluğu, kesinliği, planlama ve laboratuvar organizasyonu hakkında bilgi verilmektedir. Derste verilen bilgilerle öğrenciye, gıda laboratuvarlarında kalite sisteminin kurulması, uygun laboratuvar gerekleri ve laboratuvar akreditasyonu prensiplerini uygulama ile ilgili beceri kazandırılması amaçlanmaktadır.
Prof. Dr. Yeşim Elmacı
1 | Kalite, toplam kalite yönetimi, kalite sağlama ve kalite kontrol kavramları ile gıda analiz laboratuvarı arasında ilişki kurabilme |
2 | Gıda analiz laboratuvarlarının yönetimi ile ilgili bilgi sahibi olarak disiplinler arası etkileşimi farkına varma |
3 | Uygun laboratuvar gereksinimleri ve laboratuvar akreditasyonu ile ilgili bilgileri uygulama yeteneği |
4 | Bir yöntemin laboratuvarda uygulanabilmesi ve valide edilmesi konusunda bilgi sahibi olma |
5 | Elde edilen sonuçları farklı kaynakları kullanarak yorumlayabilme ve sunabilme yeteneği kazanma |
Birinci Öğretim
Yok
Yok
Gıda analiz laboratuvarlarında toplam kalite yönetimi, kalite sağlama ve kalite kontrol kavramlarının yeri, gıda analiz laboratuvarlarında yönetim, uygun laboratuvar gereksinimleri, laboratuvar akreditasyonu, laboratuvar dizaynı; laboratuvar güvenliği, odit programının uygulanması, örnekleme, yöntem seçimi.
Hafta | Konular (Teorik) | Öğretim Yöntem ve Teknikleri | Ön Hazırlık |
---|---|---|---|
1 | Gıda analiz laboratuvarlarında toplam kalite yönetimi, kalite sağlama ve kalite kontrol kavramlarının yeri | ||
2 | Gıda analiz laboratuvarlarında yönetim, personel seçimi, eğitimi | ||
3 | Uygun laboratuvar gereksinimleri | ||
4 | Laboratuvar akreditasyonu, laboratuvar akreditasyon sistemleri, akreditasyon kriterleri, spesifikasyonlar | ||
5 | Laboratuvar dizaynı; laboratuvarın kuruluş amacı, yeri, aletlerin yerleşimi, titreşim, gürültü, depolama olanakları, çeker ocaklar, güvenlik bölgeleri, ısıtma-soğutma-havalandırma sistemleri, bilgisayar sistemleri | ||
6 | Örnekleme; örnekleme planı, örnekleme parametreleri | ||
7 | Örnekleme yöntemleri, örneklerin saklanması, örneklerin analize hazırlanması | ||
8 | Ara sınav | ||
9 | Yöntem seçimi; yöntemin geçerliliği, duyarlılığı, güvenliği, maliyeti, doğruluğu, tekrarlanabilirliği | ||
10 | Yöntem validasyonu | ||
11 | Denetim programının uygulanması | ||
12 | Laboratuvar güvenliği; zararlı maddeler, kimyasal maddelerin güvenli kullanımı, korunma ekipmanları, | ||
13 | Laboratuarda uyulması gereken genel güvenlik kuralları | ||
14 | Proje sunumu | ||
15 | Proje sunumu | ||
16 | Final sınavı |
1. Ders notları 2. Garfield, F.M. 1992. Quality Assurance Principles for Analytical Laboratories. AOAC International. USA. 196s. 3. Parkany. M. 1995. Quality Assurance and TQM for Analytical Laboratories. Athenaeum Press Ltd., UK. 288s. 4. Kateman, G., Buydens, L. 1993. Quality Control in Analytical Chemistry. John Wiley and Sons Inc. New York. 317s. 5. Shugar, J.G., Ballinger, J.T. (eds.) 1996. Chemical Technicians’ Ready Reference Handbook. 4th Edition. McGraw-Hill, Inc. New York. 972 s. 6. Prichard, E., (Ed.) 1995. Quality in the Analytical Chemistry Laboratory. John Wiley and Sons Inc. New York. 307s.
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 70 |
Rapor Hazırlama | 1 | 30 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 50 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 50 |
Yok
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 2 | 2 |
Final Sınavı | 1 | 3 | 3 |
Derse Katılım | 14 | 2 | 28 |
Proje Hazırlama | 1 | 20 | 20 |
Proje Sunma | 1 | 0 | 0 |
Bireysel Çalışma | 14 | 7 | 98 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 30 | 30 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 50 | 50 |
Toplam İş Yükü (saat) | 231 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | |
ÖÇ 1 | 3 | 4 | |||||
ÖÇ 2 | 3 | ||||||
ÖÇ 3 | 4 | ||||||
ÖÇ 4 | 3 | ||||||
ÖÇ 5 | 2 | 3 |