Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
9103035421998 | Peynir Kusurları ve Önleme Yolları | Seçmeli Ders Grubu | 1 | 2 | 8,00 |
Yüksek Lisans
Türkçe
Peynirde kusurları ayırt edebilmek ve bu kusurlar için gerekli çözüm önerilerini uygulayabilmek
Department Lecturers
1 | Farklı peynir çeşitlerinde karşılaşılabilecek peynir kusurlarını öğretmek |
2 | Problemleri algılama yeteneğini geliştirmek |
3 | Problemlere çözüm önerileri getirebilmek |
Yok
Yok
Sert, yarı-sert, yumuşak tip peynirler ve eritme peynirlerinde rastlanan renk, tat-koku, yapı ve tekstür kusurlarına neden olan faktörler.Bu kusurların önlenebilmesi için alınabilecek önlemler.
Hafta | Konular (Teorik) | Öğretim Yöntem ve Teknikleri | Ön Hazırlık |
---|---|---|---|
1 | Giriş | ||
2 | Dış görünüş kusurları: Şekil ve renk kusurları | ||
3 | Dış görünüş kusurları: Deri ve kabuk hataları ve kusurlu kaplamalar | ||
4 | Dış görünüş kusurları: Küflenme | ||
5 | İç kusurlar: renk kusurları | ||
6 | İç kusurlar: Göz oluşumu | ||
7 | Doku kusurları | ||
8 | Ara sınav | ||
9 | Lezzet kusurları | ||
10 | Lezzet kusurları | ||
11 | Eritme peyniri kusurları | ||
12 | Eritme peyniri kusurları | ||
13 | Piyasadan toplanan kusurlu peynirlerin incelenmesi, kusurların tespiti ve çözüm önerilerinin bulunması | ||
14 | Piyasadan toplanan kusurlu peynirlerin incelenmesi, kusurların tespiti ve çözüm önerilerinin bulunması | ||
15 | Piyasadan toplanan kusurlu peynirlerin incelenmesi, kusurların tespiti ve çözüm önerilerinin bulunması | ||
16 | Final sınavı |
Üçüncü, M., “Süt Teknolojisi”, II. Bölüm, 3. Baskı, E.Ü. Basımevi; Bornova, İzmir, 1996. Üçüncü, M., “A’dan Z’ye Peynir Teknolojisi”, II Cilt, Meta Basım, Bornova, İzmir, 2004. Scott, R., “Cheesemaking Practice”, 2nd Ed., Elsevier Applied Science Publishers, London And New York, 1986. Fox, P.F., “Cheese: Chemistry, Physics and Microbiology, III Vol., Applied Science Publishers, London And New York, 1987.
Etkinlikler ayrıntılı olarak "Değerlendirme" ve "İş Yükü Hesaplaması" bölümlerinde verilmiştir.
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
Yok
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 2 | 2 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Derse Katılım | 14 | 2 | 28 |
Gözlem | 3 | 5 | 15 |
Alan Çalışması | 3 | 5 | 15 |
Beyin Fırtınası | 3 | 6 | 18 |
Bireysel Çalışma | 14 | 5 | 70 |
Ödev Problemleri için Bireysel Çalışma | 3 | 12 | 36 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 25 | 25 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 35 | 35 |
Toplam İş Yükü (saat) | 246 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | |
ÖÇ 1 | 5 | ||||||
ÖÇ 2 | 4 | ||||||
ÖÇ 3 | 5 |