| Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
|---|---|---|---|---|---|
| 9103035421998 | Peynir Kusurları ve Önleme Yolları | Seçmeli Ders Grubu | 1 | 2 | 8,00 |
Yüksek Lisans
Türkçe
Peynirde kusurları ayırt edebilmek ve bu kusurlar için gerekli çözüm önerilerini uygulayabilmek
Department Lecturers
| 1 | Farklı peynir çeşitlerinde karşılaşılabilecek peynir kusurlarını öğretmek |
| 2 | Problemleri algılama yeteneğini geliştirmek |
| 3 | Problemlere çözüm önerileri getirebilmek |
Yok
Yok
Sert, yarı-sert, yumuşak tip peynirler ve eritme peynirlerinde rastlanan renk, tat-koku, yapı ve tekstür kusurlarına neden olan faktörler.Bu kusurların önlenebilmesi için alınabilecek önlemler.
| Hafta | Konular (Teorik) | Öğretim Yöntem ve Teknikleri | Ön Hazırlık |
|---|---|---|---|
| 1 | Giriş | ||
| 2 | Dış görünüş kusurları: Şekil ve renk kusurları | ||
| 3 | Dış görünüş kusurları: Deri ve kabuk hataları ve kusurlu kaplamalar | ||
| 4 | Dış görünüş kusurları: Küflenme | ||
| 5 | İç kusurlar: renk kusurları | ||
| 6 | İç kusurlar: Göz oluşumu | ||
| 7 | Doku kusurları | ||
| 8 | Ara sınav | ||
| 9 | Lezzet kusurları | ||
| 10 | Lezzet kusurları | ||
| 11 | Eritme peyniri kusurları | ||
| 12 | Eritme peyniri kusurları | ||
| 13 | Piyasadan toplanan kusurlu peynirlerin incelenmesi, kusurların tespiti ve çözüm önerilerinin bulunması | ||
| 14 | Piyasadan toplanan kusurlu peynirlerin incelenmesi, kusurların tespiti ve çözüm önerilerinin bulunması | ||
| 15 | Piyasadan toplanan kusurlu peynirlerin incelenmesi, kusurların tespiti ve çözüm önerilerinin bulunması | ||
| 16 | Final sınavı |
Üçüncü, M., “Süt Teknolojisi”, II. Bölüm, 3. Baskı, E.Ü. Basımevi; Bornova, İzmir, 1996. Üçüncü, M., “A’dan Z’ye Peynir Teknolojisi”, II Cilt, Meta Basım, Bornova, İzmir, 2004. Scott, R., “Cheesemaking Practice”, 2nd Ed., Elsevier Applied Science Publishers, London And New York, 1986. Fox, P.F., “Cheese: Chemistry, Physics and Microbiology, III Vol., Applied Science Publishers, London And New York, 1987.
Etkinlikler ayrıntılı olarak "Değerlendirme" ve "İş Yükü Hesaplaması" bölümlerinde verilmiştir.
| Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
|---|---|---|
| Ara Sınav | 1 | 100 |
| Toplam | 100 | |
| Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
| Final Sınavı | 1 | 100 |
| Toplam | 100 | |
| Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
| Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 | |
Yok
| Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
|---|---|---|---|
| Ara Sınav | 1 | 2 | 2 |
| Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
| Derse Katılım | 14 | 2 | 28 |
| Gözlem | 3 | 5 | 15 |
| Alan Çalışması | 3 | 5 | 15 |
| Beyin Fırtınası | 3 | 6 | 18 |
| Bireysel Çalışma | 14 | 5 | 70 |
| Ödev Problemleri için Bireysel Çalışma | 3 | 12 | 36 |
| Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 25 | 25 |
| Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 35 | 35 |
| Toplam İş Yükü (saat) | 246 | ||
| PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | |
| ÖÇ 1 | 5 | ||||||
| ÖÇ 2 | 4 | ||||||
| ÖÇ 3 | 5 |