GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
9103035421998 Peynir Kusurları ve Önleme Yolları Seçmeli Ders Grubu 1 2 8,00

Yüksek Lisans


Türkçe


Peynirde kusurları ayırt edebilmek ve bu kusurlar için gerekli çözüm önerilerini uygulayabilmek


Department Lecturers


1 Farklı peynir çeşitlerinde karşılaşılabilecek peynir kusurlarını öğretmek
2 Problemleri algılama yeteneğini geliştirmek
3 Problemlere çözüm önerileri getirebilmek


Yok


Yok


Sert, yarı-sert, yumuşak tip peynirler ve eritme peynirlerinde rastlanan renk, tat-koku, yapı ve tekstür kusurlarına neden olan faktörler.Bu kusurların önlenebilmesi için alınabilecek önlemler.


Hafta Konular (Teorik) Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık
1 Giriş
2 Dış görünüş kusurları: Şekil ve renk kusurları
3 Dış görünüş kusurları: Deri ve kabuk hataları ve kusurlu kaplamalar
4 Dış görünüş kusurları: Küflenme
5 İç kusurlar: renk kusurları
6 İç kusurlar: Göz oluşumu
7 Doku kusurları
8 Ara sınav
9 Lezzet kusurları
10 Lezzet kusurları
11 Eritme peyniri kusurları
12 Eritme peyniri kusurları
13 Piyasadan toplanan kusurlu peynirlerin incelenmesi, kusurların tespiti ve çözüm önerilerinin bulunması
14 Piyasadan toplanan kusurlu peynirlerin incelenmesi, kusurların tespiti ve çözüm önerilerinin bulunması
15 Piyasadan toplanan kusurlu peynirlerin incelenmesi, kusurların tespiti ve çözüm önerilerinin bulunması
16 Final sınavı

Üçüncü, M., “Süt Teknolojisi”, II. Bölüm, 3. Baskı, E.Ü. Basımevi; Bornova, İzmir, 1996. Üçüncü, M., “A’dan Z’ye Peynir Teknolojisi”, II Cilt, Meta Basım, Bornova, İzmir, 2004. Scott, R., “Cheesemaking Practice”, 2nd Ed., Elsevier Applied Science Publishers, London And New York, 1986. Fox, P.F., “Cheese: Chemistry, Physics and Microbiology, III Vol., Applied Science Publishers, London And New York, 1987.


Etkinlikler ayrıntılı olarak "Değerlendirme" ve "İş Yükü Hesaplaması" bölümlerinde verilmiştir.


Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 2 2
Final Sınavı 1 2 2
Derse Katılım 14 2 28
Gözlem 3 5 15
Alan Çalışması 3 5 15
Beyin Fırtınası 3 6 18
Bireysel Çalışma 14 5 70
Ödev Problemleri için Bireysel Çalışma 3 12 36
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 25 25
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 35 35
Toplam İş Yükü (saat) 246

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7
ÖÇ 1 5
ÖÇ 2 4
ÖÇ 3 5
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek