GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
9103035522005 Zeytinyağı Kimyası ve Teknolojisi Seçmeli Ders Grubu 1 2 8,00

Yüksek Lisans


Türkçe


Zeytinyağı kimyası ve teknolojisi ile zeytinyağında kalite kontrol parametrelerinin ve duyusal, fiziksel ve kimyasal analiz yöntemlerinin son gelişmeler ışığında incelenmesi.


Prof.Dr.Onur Özdikicierler


1 Zeytinyağı kimyasının majör ve minör komponentler açısından incelenmesi
2 Zeytinyağı üretim teknolojisinde uygulanan yeni teknikler ve bu uygulamaların yağ kalitesi ve verimi üzerindeki etkileri
3 Yağ analizleri ve kalite sağlama sistemlerindeki yeniliklerin tanıtılması
4 Araştırma geliştirme çalışmalarının öneminin örneklendirilerek anlatılması
5 Gelecekteki muhtemel araştırma alanlarının tanıtılması
6 Bilimsel literatürü sürekli takip etmenin öneminin kavratılması

Birinci Öğretim


Yok


Yok


Türkiye’deki zeytin ve zeytinyağı üretim politikası, yağ kimyasına genel bakış, zeytinyağının minör ve majör komponentleri, zeytinyağlarına uygulanan tağşiş tespit yöntemleri, zeytin yağı üretim teknolojisi, zeytinyağı üretiminde kullanılan modern sistemler, üretim tekniklerinin yağ verimi ve kalitesi üzerine etkileri, zeytinyağının duyusal, fiziksel ve kimyasal karakteristikleri, zeytinyağlarının standartlara göre sınıflandırılması.


Hafta Konular (Teorik) Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık
1 Zeytinyağındaki majör ve minör bileşenler ve kalite üzerindeki etkileri
2 Zeytinyağının duyusal, kimyasal ve fiziksel kalite kriterleri
3 Zeytinyağının kalite kontrolünde uygulanan analiz yöntemleri
4 Zeytinyağı üretiminde hasat, taşıma ve depolama kademelerinin yağ verimi ve kalitesi üzerindeki etkileri.
5 Zeytinyağ üretiminde klasik ve modern üretim yöntemleri
6 Üretim teknolojisinin zeytinyağındaki minör bileşenler üzerindeki etkileri
7 Zeytinyağ üretiminde enzim ve PEF uygulamaları
8 Ara sınav
9 Pirina ve kara suyun değerlendirilmesi
10 Pirina yağı üretimi
11 Pirina yağının kalite ktiterleri
12 Yağsız pirinanın yan ürün olarak değerlendirilmesi
13 Araştırma Geliştirmenin zeytinyağı ve pirina yağı üretim teknolojisindeki önemi - sunumlar
14 Genel değerlendirme - sunumlar
15 Final sınavı
16

 Gümüşkesen A.S., Yemişçioğlu F.(2010)Bitkisel Sıvı ve Katı Yağ Üretim Teknolojisi. Meta Basım Matbaacılık Hiz. S.216.  Bernardini, E. (1973). Oil and Fat Technology. II.Revised edition. Publishing House “Technology” s.r.l., Rome, 763 p.  Brennar, J.G., Butters, J.R., Cowell, N.D., Lilly, A.E.X. (1976). Food Engineering Operations. 2nd edition. Applied Science Publishers Ltd. 700 p.  Hoffmann, G. (1989) . The chemistry and Technology of Edible Oils and Fats and Their Fat Products. Academic Press, USA, 384 p.  Keskin, H. (1981). Besin Kimyası. Fatih Yayınevi Matbaası, Istanbul, 656 s.  Patterson, H.B.W. (1983). Hydrogenation of Fats and Oils. Applied Science Publishers, Ireland, 310 p.  Patterson, H.B.W. (1989). Handling and Storage of Oilseeds, oils, fats and meal. Elsevier Applied Science, London, New York, 394 p.  Swern, D. (1982). Bailey’s Industrial Oil and Fat Products. Vol.1,2,3. John Wiley & Sons, Canada, 841 s., 603 s., 353 p.  Wan, P.J. (1991). Introduction to Fats and Oils technology. American Oil Chemists’ Society, Champaign, USA.



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 2 2 4
Final Sınavı 2 2 4
Rapor Hazırlama 2 8 16
Rapor Sunma 2 8 16
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 4 30 120
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 4 20 80
Toplam İş Yükü (saat) 240

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7
ÖÇ 1 4 4 3 4 4 3 3
ÖÇ 2 3 3 4 4 4 3 4
ÖÇ 3 3 4 4 4 4 3 4
ÖÇ 4 4 3 3 4 4 4 3
ÖÇ 5 3 3 4 3 3 3 4
ÖÇ 6 4 4 4 3 3 3 4
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek