Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
9103035552005 | Mikrobiyal Polisakkaritler | Seçmeli Ders Grubu | 1 | 1 | 7,00 |
Yüksek Lisans
İngilizce
Mikroorganizmalar tarafından biyoteknolojik yöntemlerle üretilen polisakkaritlerin yapısını, üretim yöntemlerini, kullanım alanlarını, üretimde kullanılan ayırma ve saflaştırma işlemlerini lisans üstü öğrencilere öğretmek, bu konuda son yıllarda yapılan çalışmalar konusunda öğrencileri bilgilendirmek ve bu konudaki yayınları tarama ve kavrama yeteneklerini geliştirmektir.
Assoc. Prof. Dr.M.Yekta Göksungur
1 | Biyoteknolojik proseslerin endüstriyel boyutta uygulamalarından birisi hakkında bilgi sahibi olma. |
2 | Mikrobiyal olarak üretilen polisakkaritlerin endüstriyel kullanım alanları konusunda bilgi sahibi olma. |
3 | Biyoteknoloji alanındaki güncel gelişmeleri ve kendi çalışmalarını, sözlü ve görsel olarak sistemli biçimde aktarabilmeyi öğrenmek. |
4 | Yabancı dildeki yayınları kullanarak ödev ve sunum hazırlayabilmeyi öğrenmek. |
5 | Biyoteknolojinin multidisipliner yapısını öğrenmek. |
6 | Değişik mikrobiyal polisakkaritlerin yapısı, hücredeki fonksiyonları ve alt akım işlemleri hakkında bilgi sahibi olmak. |
Yok
Yok
Ksantan, gellan, curdlan, pullulan, levan, skleroglukan, kitosanve dekstran başta olmak üzere değişik mikrobiyal polisakkaritlerin hücredeki fonksiyonu, yapısal özellikleri, üretimi, üretimi sağlayan mikroorganizmalar ve özellikleri, ayırma ve saflaştırma işlemleri. Ayrıca ders bünyesinde konu ile ilgili son literatürler takip edilecek ve tartışılacaktır.
Hafta | Konular (Teorik) | Öğretim Yöntem ve Teknikleri | Ön Hazırlık |
---|---|---|---|
1 | Mikrobiyal polisakkaritlerin hücredeki fonksiyonları ve gruplandırılması | ||
2 | Ksantan gamın yapısı, üretimi ve endüstriyel uygulamaları | ||
3 | Gellanın yapısı, üretimi ve endüstriyel uygulamaları | ||
4 | Curdlanın yapısı, üretimi ve endüstriyel uygulamaları | ||
5 | Pullulanın yapısı, üretimi ve endüstriyel uygulamaları | ||
6 | Levanın yapısı, üretimi ve endüstriyel uygulamaları | ||
7 | Skleroglukan yapısı, üretimi ve endüstriyel uygulamaları | ||
8 | Vize | ||
9 | Kitosan yapısı, üretimi ve endüstriyel uygulamaları | ||
10 | Dekstran yapısı, üretimi ve endüstriyel uygulamaları | ||
11 | Makale inceleme ve tartışma | ||
12 | Makale inceleme ve tartışma | ||
13 | Endüstriyel mikrobiyal polisakkarit üretimi ve karşılaşılan sorunlar Makale inceleme ve tartışma | ||
14 | Proje sunumu | ||
15 | Proje sunumu | ||
16 | Final |
DERS KİTABI: Derste henüz kitaplarda yayınlanmamış bilimsel makalelerden yararlanılacaktır. 1. Smith,Ray.,2005, Biodegradeble polimers for industrial application,Woodhead Publishing,Limited,547p. 2. Glazer, A. N., Nikaido, H., 1995. “Microbial Biotechnology”. W.H. Freeman and Company, New York, 662 pp YARDIMCI KİTAPLAR: 1. Harlender, S.K., Theodore, P. L., 1986. “Biotechnology in Food Processing”. Noyes Publications, 323 pp.
Etkinlikler ayrıntılı olarak "Değerlendirme" ve "İş Yükü Hesaplaması" bölümlerinde verilmiştir.
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
Yok
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 2 | 2 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Derse Katılım | 14 | 2 | 28 |
Proje Hazırlama | 1 | 15 | 15 |
Proje Sunma | 1 | 1 | 1 |
Bireysel Çalışma | 14 | 9 | 126 |
Ödev Problemleri için Bireysel Çalışma | 2 | 3 | 6 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 20 | 20 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 30 | 30 |
Toplam İş Yükü (saat) | 230 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | |
ÖÇ 1 | 5 | ||||||
ÖÇ 2 | 4 | ||||||
ÖÇ 3 | 4 | ||||||
ÖÇ 4 | 5 | ||||||
ÖÇ 5 | 5 | ||||||
ÖÇ 6 | 5 |