GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
9103035552005 Mikrobiyal Polisakkaritler Seçmeli Ders Grubu 1 1 7,00

Yüksek Lisans


İngilizce


Mikroorganizmalar tarafından biyoteknolojik yöntemlerle üretilen polisakkaritlerin yapısını, üretim yöntemlerini, kullanım alanlarını, üretimde kullanılan ayırma ve saflaştırma işlemlerini lisans üstü öğrencilere öğretmek, bu konuda son yıllarda yapılan çalışmalar konusunda öğrencileri bilgilendirmek ve bu konudaki yayınları tarama ve kavrama yeteneklerini geliştirmektir.


Assoc. Prof. Dr.M.Yekta Göksungur


1 Biyoteknolojik proseslerin endüstriyel boyutta uygulamalarından birisi hakkında bilgi sahibi olma.
2 Mikrobiyal olarak üretilen polisakkaritlerin endüstriyel kullanım alanları konusunda bilgi sahibi olma.
3 Biyoteknoloji alanındaki güncel gelişmeleri ve kendi çalışmalarını, sözlü ve görsel olarak sistemli biçimde aktarabilmeyi öğrenmek.
4 Yabancı dildeki yayınları kullanarak ödev ve sunum hazırlayabilmeyi öğrenmek.
5 Biyoteknolojinin multidisipliner yapısını öğrenmek.
6 Değişik mikrobiyal polisakkaritlerin yapısı, hücredeki fonksiyonları ve alt akım işlemleri hakkında bilgi sahibi olmak.


Yok


Yok


Ksantan, gellan, curdlan, pullulan, levan, skleroglukan, kitosanve dekstran başta olmak üzere değişik mikrobiyal polisakkaritlerin hücredeki fonksiyonu, yapısal özellikleri, üretimi, üretimi sağlayan mikroorganizmalar ve özellikleri, ayırma ve saflaştırma işlemleri. Ayrıca ders bünyesinde konu ile ilgili son literatürler takip edilecek ve tartışılacaktır.


Hafta Konular (Teorik) Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık
1 Mikrobiyal polisakkaritlerin hücredeki fonksiyonları ve gruplandırılması
2 Ksantan gamın yapısı, üretimi ve endüstriyel uygulamaları
3 Gellanın yapısı, üretimi ve endüstriyel uygulamaları
4 Curdlanın yapısı, üretimi ve endüstriyel uygulamaları
5 Pullulanın yapısı, üretimi ve endüstriyel uygulamaları
6 Levanın yapısı, üretimi ve endüstriyel uygulamaları
7 Skleroglukan yapısı, üretimi ve endüstriyel uygulamaları
8 Vize
9 Kitosan yapısı, üretimi ve endüstriyel uygulamaları
10 Dekstran yapısı, üretimi ve endüstriyel uygulamaları
11 Makale inceleme ve tartışma
12 Makale inceleme ve tartışma
13 Endüstriyel mikrobiyal polisakkarit üretimi ve karşılaşılan sorunlar Makale inceleme ve tartışma
14 Proje sunumu
15 Proje sunumu
16 Final

DERS KİTABI: Derste henüz kitaplarda yayınlanmamış bilimsel makalelerden yararlanılacaktır. 1. Smith,Ray.,2005, Biodegradeble polimers for industrial application,Woodhead Publishing,Limited,547p. 2. Glazer, A. N., Nikaido, H., 1995. “Microbial Biotechnology”. W.H. Freeman and Company, New York, 662 pp YARDIMCI KİTAPLAR: 1. Harlender, S.K., Theodore, P. L., 1986. “Biotechnology in Food Processing”. Noyes Publications, 323 pp.


Etkinlikler ayrıntılı olarak "Değerlendirme" ve "İş Yükü Hesaplaması" bölümlerinde verilmiştir.


Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 2 2
Final Sınavı 1 2 2
Derse Katılım 14 2 28
Proje Hazırlama 1 15 15
Proje Sunma 1 1 1
Bireysel Çalışma 14 9 126
Ödev Problemleri için Bireysel Çalışma 2 3 6
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 20 20
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 30 30
Toplam İş Yükü (saat) 230

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7
ÖÇ 1 5
ÖÇ 2 4
ÖÇ 3 4
ÖÇ 4 5
ÖÇ 5 5
ÖÇ 6 5
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek