GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
9103035562005 Gıda İşlemede Analiz ve Modelleme Seçmeli Ders Grubu 1 2 8,00

Yüksek Lisans


Türkçe


Ders kapsamında öğrencilerin bir işlem yada bir ürünün geliştirilmesi için elde edilen verileri kullanarak, gıda işleme yöntemlerini detayları ile incelemeyi, bu yöntemleri matematiksel olarak modelleyebilmeyi ve optimizasyon uygulamalarını öğrenmeleri amaçlanmıştır.


Prof. Dr. Figen ERTEKİN, Doç. Dr. S.Nur Dirim


1 Problemleri analiz etme ve çözme konusunda kendi kendini geliştirme
2 Transport işlemlerini makroskopik ve mikroskopik olarak irdeleme, değişim denklemlerini kısmi diferansiyel denklem olarak türetme ve sistematize edebilme
3 Bilgisayarla çözümün tek alternatif olduğu durumlarda çözülecek diferansiyel denklemlerin elde edilmesi konusunda beceri kazanma.
4 Optimizasyon kavramını öğrenme
5 Doğrusal Programlamanın nasıl ve nerede kullanıldığını öğrenme
6 Modelleme ve optimizasyon konularında literatür araştırması yaparak derlenen bilgiler ışığında sunum yapma becerisini kazanma
7 Optimizasyonun endüstriyel işlemlerde uygulaması ve proses kontrol yaklaşımlarını öğrenme
8 Bir konuda literatür tarama, bilgi derleme, bilgisayar yazılımı kullanarak hesaplama ve raporlama becerisi kazanma
9 Optimizasyonun temeli olan analitik ve nümerik yöntemleri öğrenerek bu yöntemleri veri değerlendirmede kullanmayı öğrenme
10 Belirli bir fiziksel durumu ifade eden diferansiyel denklemi elde edebilme ve bu diferansiyel denklemi çözebilme yoluyla değişimi modelleme

Birinci Öğretim


Yok


Yok


*Matematik Modelleme. Modellemenin tanımı, lineer olmayan denklemlerin ve denklem sistemlerinin çözümü, interpolasyon ve eğri yaklaşımı, emprik modeller ve çözümleri, Temel modelleme prensipleri ve basit sistemlere uygulanması; diferansiyel denklemlerin değişik yöntemlerle çözümü, süreklilik, enerji ve hareket denklemleri, simultane kütle ve enerji denklikleri, kütle transferi ve difüzyonun modellenmesi, *Kinetik modelleme; Hız sabiti, sıcaklığın etkisi ve aktivasyon enerjisi, enzimatik reaksiyon kinetiği, besin öğesi kayıpları ve bozunma kinetiği, mikrobiyal kinetik ve mikrobiyal ölüm kinetiği; *Gıda Mühendisliği işlemlerinde matematik modelleme; Isıl işlemler, buharlaşma, donma, kurutma, yağ oksidasyonu, filtrasyon, ultrafiltrasyon, ambalajlama ve fırında pişirme, * Optimizasyon. Klasik optimizasyon; tek değişkenli ve çok değişkenli optimizasyon, Lagrange; Arama teknikleri; Direk arama, tek değişkenli arama, Powell Metodu, Yanıt Yüzey Metodu (Response Surface Method),


Hafta Konular (Teorik) Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık
1 Matematik Modelleme. Modellemenin tanımı, lineer olmayan denklemlerin ve denklem sistemlerinin çözümü, interpolasyon ve eğri yaklaşımı, emprik modeller ve çözümleri
2 Temel modelleme prensipleri ve basit sistemlere uygulanması; diferansiyel denklemlerin değişik yöntemlerle çözümü, süreklilik, enerji ve hareket denklemleri
3 Simultane kütle ve enerji denklikleri, kütle transferi ve difüzyonun modellenmesi
4 Gıda Mühendisliği işlemlerinde matematik modelleme; Isıl işlemler, buharlaşma, donma, kurutma, yağ oksidasyonu, filtrasyon, ultrafiltrasyon, ambalajlama ve fırında pişirme örnekleri
5 Gıda Mühendisliği işlemlerinde matematik modelleme; Isıl işlemler, buharlaşma, donma, kurutma, yağ oksidasyonu, filtrasyon, ultrafiltrasyon, ambalajlama ve fırında pişirme örnekleri
6 Kinetik modelleme; Hız sabiti, sıcaklığın etkisi ve aktivasyon enerjisi, enzimatik reaksiyon kinetiği
7 Besin öğesi kayıpları ve bozunma kinetiği, mikrobiyal kinetik ve mikrobiyal ölüm kinetiği, Gıda proseslerine ilişkin kinetik modelleme örnekleri
8 Ara Sınav
9 Optimizasyon kavramı, optimizasyon problemlerinin çözümünde kullanılacak genel yöntem;
10 Klasik optimizasyon, bir fonksiyonun sürekliliği, tek ve çok değişkenli fonksiyonlarda optimizasyon, kısıtlama bulunan optimizasyonlarda Lagrange çarpanları yöntemi
11 Arama teknikleri, Doğrudan arama, Aralık (grid), Fibonacci ve Golden Section arama yöntemleri, İkinci dereceden arama yöntemleri (Davies-Swan-Campey ve Powell yöntemleri)
12 Çokdeğişkenli arama teknikleri ( Alternating variable, Pattern search ve Powell yöntemleri)
13 Doğrusal Programlama
14 Deney tasarımında genel yöntem, Responce Surface Methodology (RSM)
15 Optimizasyonun endüstriyel işlemlerde uygulaması ve proses kontrol yaklaşımları
16 Final sınavı

DERS KİTABI: 1.Bird R.B., Stewart W.E., Lightfoot E.N.,1960. “Transport Phenomena”. John Wiley & Sons,Inc. 2. Özilgen, M.1998. “Food Process Modeling and Control. Chemical Engineering Applications” Gordon and Breach Science Publishers YARDIMCI KİTAPLAR: 1. Tosun, İ.2002. “Modelling in Transport Phenomena. A Conceptual Approach” Elsevier Science B.V. 2.Franks, R.G.E.1972. ‘Modeling and Simulation in Chemical Engineering’ John Wiley&Sons, Inc.


Etkinlikler ayrıntılı olarak "Değerlendirme" ve "İş Yükü Hesaplaması" bölümlerinde verilmiştir.


Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 3 3
Final Sınavı 1 3 3
Derse Katılım 14 3 42
Proje Hazırlama 1 25 25
Proje Sunma 1 2 2
Makale Kritik Etme 6 10 60
Bireysel Çalışma 14 2 35
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 30 30
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 40 40
Toplam İş Yükü (saat) 240

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7
ÖÇ 1 5 5 4 5
ÖÇ 2 5 5 5
ÖÇ 3 5 5
ÖÇ 4 5 5
ÖÇ 5 5 5 4
ÖÇ 6 5 5 3 5
ÖÇ 7 5 4
ÖÇ 8 5 5 3 5 3
ÖÇ 9 5 5 5
ÖÇ 10 5 5 5
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek