Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
9103035582006 | Gıda Mühendisliğinde Elektriksel Isıtma Yöntemleri | Seçmeli Ders Grubu | 1 | 2 | 8,00 |
Yüksek Lisans
Türkçe
Günümüzde elektriksel ısıtma yöntemleri gıda sanayinde pek çok alanda kullanım olanağı bulmaktadır. Bu alandaki gelişmelerin yakından takip edilmesi, elektriksel yöntemlerin gıda endüstrisi içindeki özellikleri ve uygulamalarının lisansüstü öğrencilerine aktarılması amaçlanmaktadır.
Prof Taner Baysal, Prof Filiz İçier.
1 | Elektriksel ısıtma yöntemlerinin gıda sanayinde kullanımı konusunda bilgi edinilmesi |
2 | Güncel elektriksel ısıtma yöntemlerinin etki mekanizması ve temel işlem basamaklarının öğrenilmesi |
3 | Elektriksel ısıtma işlemlerinin modellenebilmesi ve nümerik çözümlenebilmesi |
4 | Kaliteli üretim için her bir proseste önemli olan noktaları kavrayarak çözüm getirebilme |
5 | Verilen bir süreç için elektriksel yöntemlerin uygulanabilirliğini tasarlayabilme ve deneysel çözümler getirerek karşılaştırabilme |
Yok
Yok
Gıdaların işlenmesinde minimum işlem uygulamaları üzerinde çalışmalara ağırlık verilen elektriksel yöntemlerden mikrodalga ısıtma, radyofrekans ısıtma, ohmik ısıtma, yüksek voltaj ark deşarjı, indüktif ısıtma, kızılötesi ısıtmanın temel özellikleri, ısıtma mekanizmaları, matematiksel modellenmesi ve gıda teknolojisindeki uygulamaları aktarılmaktadır. Bu işlemlerin gıdaların kalitesi üzerine etkileri ders kapsamında tartışılmaktadır.
Hafta | Konular (Teorik) | Öğretim Yöntem ve Teknikleri | Ön Hazırlık |
---|---|---|---|
1 | Elektriksel Isıtma Yöntemleri-tanıtım | ||
2 | Teknolojik uygulamalar-Ohmik ısıtma | ||
3 | Teknolojik uygulamalar-Dielektrik yöntemler (mikrodalga ve radyofrekans) | ||
4 | Teknolojik uygulamalar-Infrared ısıtma | ||
5 | Teknolojik uygulamalar-Yüksek voltaj ark deşarjı, indüktif ısıtma | ||
6 | Isı aktarım mekanizmaları-genel denklemler | ||
7 | Elektriksel ısıtma yöntemlerinde ışınımla ısı aktarımının yeri | ||
8 | Arasınav | ||
9 | Matematiksel modellenmesi- Ohmik ısıtma | ||
10 | Matematiksel modellenmesi- Dielektrik yöntemler | ||
11 | Matematiksel modellenmesi- Infrared ısıtma | ||
12 | Matematiksel modellenmesi- İndüktif ısıtma, yüksek voltaj ark deşarjı | ||
13 | Deneme planlanması-Denemeler 1 | ||
14 | Denemeler-2 | ||
15 | Matematiksel modelleme ve sunum | ||
16 | Final sınavı |
1.Sun D.W. 2005. Emerging Technologies for Food Processing, Elsevier Academic Press, Oxford, UK 2. Richardson, P. 2000. Thermal Technologies in Food Processing, CRC Press, Cambridge, England 3. Ohlsson,T., Bengtsson, N. 2002. Minimal Processing Technologies in the Food Industry, CRC Press, Cambridge, England.
Etkinlikler ayrıntılı olarak "Değerlendirme" ve "İş Yükü Hesaplaması" bölümlerinde verilmiştir.
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
Yok
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 2 | 2 |
Final Sınavı | 1 | 3 | 3 |
Derse Katılım | 14 | 3 | 42 |
Proje Hazırlama | 1 | 15 | 15 |
Proje Sunma | 1 | 10 | 10 |
Bireysel Çalışma | 14 | 9 | 126 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 15 | 15 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 25 | 25 |
Toplam İş Yükü (saat) | 238 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | |
ÖÇ 1 | 4 | 4 | 3 | ||||
ÖÇ 2 | 4 | 3 | |||||
ÖÇ 3 | 4 | 4 | 3 | 4 | |||
ÖÇ 4 | 3 | ||||||
ÖÇ 5 | 4 | 5 | 4 |