GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
9103035582006 Gıda Mühendisliğinde Elektriksel Isıtma Yöntemleri Seçmeli Ders Grubu 1 2 8,00

Yüksek Lisans


Türkçe


Günümüzde elektriksel ısıtma yöntemleri gıda sanayinde pek çok alanda kullanım olanağı bulmaktadır. Bu alandaki gelişmelerin yakından takip edilmesi, elektriksel yöntemlerin gıda endüstrisi içindeki özellikleri ve uygulamalarının lisansüstü öğrencilerine aktarılması amaçlanmaktadır.


Prof Taner Baysal, Prof Filiz İçier.


1 Elektriksel ısıtma yöntemlerinin gıda sanayinde kullanımı konusunda bilgi edinilmesi
2 Güncel elektriksel ısıtma yöntemlerinin etki mekanizması ve temel işlem basamaklarının öğrenilmesi
3 Elektriksel ısıtma işlemlerinin modellenebilmesi ve nümerik çözümlenebilmesi
4 Kaliteli üretim için her bir proseste önemli olan noktaları kavrayarak çözüm getirebilme
5 Verilen bir süreç için elektriksel yöntemlerin uygulanabilirliğini tasarlayabilme ve deneysel çözümler getirerek karşılaştırabilme


Yok


Yok


Gıdaların işlenmesinde minimum işlem uygulamaları üzerinde çalışmalara ağırlık verilen elektriksel yöntemlerden mikrodalga ısıtma, radyofrekans ısıtma, ohmik ısıtma, yüksek voltaj ark deşarjı, indüktif ısıtma, kızılötesi ısıtmanın temel özellikleri, ısıtma mekanizmaları, matematiksel modellenmesi ve gıda teknolojisindeki uygulamaları aktarılmaktadır. Bu işlemlerin gıdaların kalitesi üzerine etkileri ders kapsamında tartışılmaktadır.


Hafta Konular (Teorik) Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık
1 Elektriksel Isıtma Yöntemleri-tanıtım
2 Teknolojik uygulamalar-Ohmik ısıtma
3 Teknolojik uygulamalar-Dielektrik yöntemler (mikrodalga ve radyofrekans)
4 Teknolojik uygulamalar-Infrared ısıtma
5 Teknolojik uygulamalar-Yüksek voltaj ark deşarjı, indüktif ısıtma
6 Isı aktarım mekanizmaları-genel denklemler
7 Elektriksel ısıtma yöntemlerinde ışınımla ısı aktarımının yeri
8 Arasınav
9 Matematiksel modellenmesi- Ohmik ısıtma
10 Matematiksel modellenmesi- Dielektrik yöntemler
11 Matematiksel modellenmesi- Infrared ısıtma
12 Matematiksel modellenmesi- İndüktif ısıtma, yüksek voltaj ark deşarjı
13 Deneme planlanması-Denemeler 1
14 Denemeler-2
15 Matematiksel modelleme ve sunum
16 Final sınavı

1.Sun D.W. 2005. Emerging Technologies for Food Processing, Elsevier Academic Press, Oxford, UK 2. Richardson, P. 2000. Thermal Technologies in Food Processing, CRC Press, Cambridge, England 3. Ohlsson,T., Bengtsson, N. 2002. Minimal Processing Technologies in the Food Industry, CRC Press, Cambridge, England.


Etkinlikler ayrıntılı olarak "Değerlendirme" ve "İş Yükü Hesaplaması" bölümlerinde verilmiştir.


Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 2 2
Final Sınavı 1 3 3
Derse Katılım 14 3 42
Proje Hazırlama 1 15 15
Proje Sunma 1 10 10
Bireysel Çalışma 14 9 126
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 15 15
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 25 25
Toplam İş Yükü (saat) 238

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7
ÖÇ 1 4 4 3
ÖÇ 2 4 3
ÖÇ 3 4 4 3 4
ÖÇ 4 3
ÖÇ 5 4 5 4
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek