Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
9103035682010 | Gıda Ambalajlama Teknolojilerinde Yeni Eğilimler | Seçmeli Ders Grubu | 1 | 2 | 8,00 |
Yüksek Lisans
Türkçe
Öğrencilerin ambalajlama teknolojisindeki gelişmeleri ve bunların sanayideki uygulanma potansiyellerini değerlendirebilme yeteneklerini geliştirebilmektir.
Assoc. Prof. Dr. Özlem ESMER
1 | Gıdaların kalitelerinin muhafazası ve raf ömürlerinin uzatılması bağlamında ambalajlama teknolojilerindeki yenilikleri kavrayabilme ve karşılaşılan sorunlar karısında yenilikçi çözümler getirebilme |
2 | . Verilen bir konuda değişik teknikleri kullanarak araştırma yapabilme, rapor hazırlayabilme ve sunum yapabilme |
3 | Ambalajlama teknolojisinin sürekli gelişen bir teknoloji olduğunu kavrayabilme. |
Birinci Öğretim
Yok
Yok
Aseptik ambalajlama teknolojisi, Modifiye atmosferde ambalajlama teknolojisi, Aktif ambalajama teknolojileri, akıllı ambalajlama teknolojileri, ambalajlama teknolojilerinde gelişmeler ve bunların gıda sanayiindeki uygulama alanları.
Hafta | Konular (Teorik) | Öğretim Yöntem ve Teknikleri | Ön Hazırlık |
---|---|---|---|
1 | Dersin tanıtımı, Ambalajdan beklentiler, Tüketicilerin ve üreticilerin Ambalajdan Beklentileri | ||
2 | Aseptik ambalajlama teknolojisi ve yenilikler | ||
3 | Modifiye Atmosferde Ambalajlama teknolojisi ve yenilikler-I | ||
4 | Modifiye Atmosferde Ambalajlama teknolojisi ve yenilikler-II, Rapor hazırlama | ||
5 | Aktif ambalajlama teknolojisi konseptini kavrama, uygulanan aktif ambalajlama sistemleri-I (Oksijen tutucu sistemler) | ||
6 | Aktif ambalajlama sistemleri-II (Etilen tutucu sistemler) | ||
7 | Arasınav | ||
8 | Aktif ambalajlama sistemleri-III (Karbondioksit tutucular ve salıcılar, Nem tutucular, aroma ve koku salıcılar ve emiciler) | ||
9 | Aktif ambalajlama sistemleri-IV (Antioksidan ve antimikrobiyal ambalajlama) | ||
10 | Akıllı ambalajlama sistemleri konseptini kavrama | ||
11 | Akıllı ambalaj uygulamaları-Barkodlar, İndikatörler | ||
12 | Akıllı ambalaj uygulamaları-RFID etiketler, Biyosensörler | ||
13 | Sürdürülebilir kalkınma ve sürdürülebilir kalkınmada ambalajlama teknolojilerinin önemi | ||
14 | Öğrenci sunumları | ||
15 | Öğrenci sunumları | ||
16 | Final sınavı |
1.Üçüncü, M., 2000, Gıdaların Ambalajlanması , Ege Üniversitesi Basımevi, Bornova, 689 s. 2. Active Packaging for Food Applications, CRC Press, 2002, 218 p. 3. Novel Food Packaging Techniques, 2003, 590 p.
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 80 |
Rapor Hazırlama | 1 | 20 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 80 |
Rapor Sunma | 1 | 20 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 50 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 50 |
Yok
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 2 | 2 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Derse Katılım | 14 | 2 | 28 |
Rapor Hazırlama | 2 | 25 | 50 |
Makale Kritik Etme | 1 | 25 | 25 |
Bireysel Çalışma | 14 | 2 | 28 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 40 | 40 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 50 | 50 |
Toplam İş Yükü (saat) | 225 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | |
ÖÇ 1 | 5 | ||||||
ÖÇ 2 | 5 | ||||||
ÖÇ 3 | 5 |