| Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
|---|---|---|---|---|---|
| 9103035682010 | Gıda Ambalajlama Teknolojilerinde Yeni Eğilimler | Seçmeli Ders Grubu | 1 | 2 | 8,00 |
Yüksek Lisans
Türkçe
Öğrencilerin ambalajlama teknolojisindeki gelişmeleri ve bunların sanayideki uygulanma potansiyellerini değerlendirebilme yeteneklerini geliştirebilmektir.
Assoc. Prof. Dr. Özlem ESMER
| 1 | Gıdaların kalitelerinin muhafazası ve raf ömürlerinin uzatılması bağlamında ambalajlama teknolojilerindeki yenilikleri kavrayabilme ve karşılaşılan sorunlar karısında yenilikçi çözümler getirebilme |
| 2 | . Verilen bir konuda değişik teknikleri kullanarak araştırma yapabilme, rapor hazırlayabilme ve sunum yapabilme |
| 3 | Ambalajlama teknolojisinin sürekli gelişen bir teknoloji olduğunu kavrayabilme. |
Birinci Öğretim
Yok
Yok
Aseptik ambalajlama teknolojisi, Modifiye atmosferde ambalajlama teknolojisi, Aktif ambalajama teknolojileri, akıllı ambalajlama teknolojileri, ambalajlama teknolojilerinde gelişmeler ve bunların gıda sanayiindeki uygulama alanları.
| Hafta | Konular (Teorik) | Öğretim Yöntem ve Teknikleri | Ön Hazırlık |
|---|---|---|---|
| 1 | Dersin tanıtımı, Ambalajdan beklentiler, Tüketicilerin ve üreticilerin Ambalajdan Beklentileri | ||
| 2 | Aseptik ambalajlama teknolojisi ve yenilikler | ||
| 3 | Modifiye Atmosferde Ambalajlama teknolojisi ve yenilikler-I | ||
| 4 | Modifiye Atmosferde Ambalajlama teknolojisi ve yenilikler-II, Rapor hazırlama | ||
| 5 | Aktif ambalajlama teknolojisi konseptini kavrama, uygulanan aktif ambalajlama sistemleri-I (Oksijen tutucu sistemler) | ||
| 6 | Aktif ambalajlama sistemleri-II (Etilen tutucu sistemler) | ||
| 7 | Arasınav | ||
| 8 | Aktif ambalajlama sistemleri-III (Karbondioksit tutucular ve salıcılar, Nem tutucular, aroma ve koku salıcılar ve emiciler) | ||
| 9 | Aktif ambalajlama sistemleri-IV (Antioksidan ve antimikrobiyal ambalajlama) | ||
| 10 | Akıllı ambalajlama sistemleri konseptini kavrama | ||
| 11 | Akıllı ambalaj uygulamaları-Barkodlar, İndikatörler | ||
| 12 | Akıllı ambalaj uygulamaları-RFID etiketler, Biyosensörler | ||
| 13 | Sürdürülebilir kalkınma ve sürdürülebilir kalkınmada ambalajlama teknolojilerinin önemi | ||
| 14 | Öğrenci sunumları | ||
| 15 | Öğrenci sunumları | ||
| 16 | Final sınavı |
1.Üçüncü, M., 2000, Gıdaların Ambalajlanması , Ege Üniversitesi Basımevi, Bornova, 689 s. 2. Active Packaging for Food Applications, CRC Press, 2002, 218 p. 3. Novel Food Packaging Techniques, 2003, 590 p.
| Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
|---|---|---|
| Ara Sınav | 1 | 80 |
| Rapor Hazırlama | 1 | 20 |
| Toplam | 100 | |
| Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
| Final Sınavı | 1 | 80 |
| Rapor Sunma | 1 | 20 |
| Toplam | 100 | |
| Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 50 | |
| Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 50 | |
Yok
| Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
|---|---|---|---|
| Ara Sınav | 1 | 2 | 2 |
| Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
| Derse Katılım | 14 | 2 | 28 |
| Rapor Hazırlama | 2 | 25 | 50 |
| Makale Kritik Etme | 1 | 25 | 25 |
| Bireysel Çalışma | 14 | 2 | 28 |
| Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 40 | 40 |
| Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 50 | 50 |
| Toplam İş Yükü (saat) | 225 | ||
| PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | |
| ÖÇ 1 | 5 | ||||||
| ÖÇ 2 | 5 | ||||||
| ÖÇ 3 | 5 |