GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
9103035682010 Gıda Ambalajlama Teknolojilerinde Yeni Eğilimler Seçmeli Ders Grubu 1 2 8,00

Yüksek Lisans


Türkçe


Öğrencilerin ambalajlama teknolojisindeki gelişmeleri ve bunların sanayideki uygulanma potansiyellerini değerlendirebilme yeteneklerini geliştirebilmektir.


Assoc. Prof. Dr. Özlem ESMER


1 Gıdaların kalitelerinin muhafazası ve raf ömürlerinin uzatılması bağlamında ambalajlama teknolojilerindeki yenilikleri kavrayabilme ve karşılaşılan sorunlar karısında yenilikçi çözümler getirebilme
2 . Verilen bir konuda değişik teknikleri kullanarak araştırma yapabilme, rapor hazırlayabilme ve sunum yapabilme
3 Ambalajlama teknolojisinin sürekli gelişen bir teknoloji olduğunu kavrayabilme.

Birinci Öğretim


Yok


Yok


Aseptik ambalajlama teknolojisi, Modifiye atmosferde ambalajlama teknolojisi, Aktif ambalajama teknolojileri, akıllı ambalajlama teknolojileri, ambalajlama teknolojilerinde gelişmeler ve bunların gıda sanayiindeki uygulama alanları.


Hafta Konular (Teorik) Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık
1 Dersin tanıtımı, Ambalajdan beklentiler, Tüketicilerin ve üreticilerin Ambalajdan Beklentileri
2 Aseptik ambalajlama teknolojisi ve yenilikler
3 Modifiye Atmosferde Ambalajlama teknolojisi ve yenilikler-I
4 Modifiye Atmosferde Ambalajlama teknolojisi ve yenilikler-II, Rapor hazırlama
5 Aktif ambalajlama teknolojisi konseptini kavrama, uygulanan aktif ambalajlama sistemleri-I (Oksijen tutucu sistemler)
6 Aktif ambalajlama sistemleri-II (Etilen tutucu sistemler)
7 Arasınav
8 Aktif ambalajlama sistemleri-III (Karbondioksit tutucular ve salıcılar, Nem tutucular, aroma ve koku salıcılar ve emiciler)
9 Aktif ambalajlama sistemleri-IV (Antioksidan ve antimikrobiyal ambalajlama)
10 Akıllı ambalajlama sistemleri konseptini kavrama
11 Akıllı ambalaj uygulamaları-Barkodlar, İndikatörler
12 Akıllı ambalaj uygulamaları-RFID etiketler, Biyosensörler
13 Sürdürülebilir kalkınma ve sürdürülebilir kalkınmada ambalajlama teknolojilerinin önemi
14 Öğrenci sunumları
15 Öğrenci sunumları
16 Final sınavı

1.Üçüncü, M., 2000, Gıdaların Ambalajlanması , Ege Üniversitesi Basımevi, Bornova, 689 s. 2. Active Packaging for Food Applications, CRC Press, 2002, 218 p. 3. Novel Food Packaging Techniques, 2003, 590 p.



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 80
Rapor Hazırlama 1 20
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 80
Rapor Sunma 1 20
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 50
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 50

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 2 2
Final Sınavı 1 2 2
Derse Katılım 14 2 28
Rapor Hazırlama 2 25 50
Makale Kritik Etme 1 25 25
Bireysel Çalışma 14 2 28
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 40 40
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 50 50
Toplam İş Yükü (saat) 225

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7
ÖÇ 1 5
ÖÇ 2 5
ÖÇ 3 5
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek