GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
9103035712010 Geleceğin Gıdaları Seçmeli Ders Grubu 1 1 8,00

Yüksek Lisans


Türkçe


Gıdanın gelecek yıllardaki vizyonunu geliştirmek için, daha besleyici ve sağlıklı gıdaların üretiminde kullanılan bileşenler, formülasyonlar, teknolojiler, gıda yapıları hakkında bilgilerin verilmesi.


Prof. Dr. Sedef Nehir El


1 Gıdanın sağlıklı ve besleyici bir diyetin parçası olarak bileşiminin tanımlanması
2 Geleceğin gıdalarında olması öngörülen biyoaktif bileşiklerin özelliklerinin anlaşılması
3 Biyoaktif bileşiklerin gıda matriksi içerisine formüle edilmesinin kavranması
4 Geleceğin gıdalarında biyoaktif bileşiklerin gıda matriksine daha iyi yerleştiren ve biyoyararlılığını arttıran teknolojilerin kavranması
5 Geleceğin gıdalarının beslenme ve sağlık ilişkisi üzerine temelini ve önemini anlamak
6 Geleceğin gıdalarında biyoaktif bileşiklerin gıda matriksine daha iyi yerleşmesini sağlamak amacıyla gıdaların fiziksel yapılarının yeniden yapılandırılmasının kavranması

Birinci Öğretim


Yok


Yok


Tüm dünyadaki beslenme rehberlerinde öngörülen özelliklerde gıdaların geliştirilmesi ve üretilmesi ile ilgili konuların aktarılması. Gelecekte gıdaların daha az enerji, daha az basit şeker, daha az tuz, daha çok kompleks karbonhidrat içeren bir diyetin parçası olarak üretilmesinde önemli olan formulasyonların, modifikasyonların ve teknolojik özelliklerin ve yeni teknolojilerin incelenmesi.


Hafta Konular (Teorik) Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık
1 Giriş: geçmiş, bugün, gelecek
2 Geleceğin gıdaları: sağlık ve beslenme ilişkisi
3 Gıda Endüstrisinin geleceğin gıdalarını üretmedeki sorumlulukları
4 Gelecek trendler
5 Sağlıklı içecekler
6 Sağlıklı atıştırmalıklar
7 Arasınav
8 Alternatif protein kaynakları
9 Dizayn edilmiş gıdalar
10 ...sız, ....suz gıdalar
11 Etnik gıdalar
12 Artisan ve lokal gıdalar
13 Özel beslenme, genetik beslenme amaçlı gıdalar
14 Makale sunumu
15 Makale sunumu
16 Final sınavı

DERS KİTABI: 1.Barbosa-Canovas, G., Mortimer, A., Lineback, D., Spiess, W., Buckle, K., Colonna, P. (Eds). “Global Issues in Food Science and Technology”, Elsevier Inc, (2009). 2.Barbosa-Canovas, G.V., Tapia, M.S., Cano, M. P. (Eds), Martin-Bellosa, O., Martinez, A., (Assoc. Eds), “Novel Food Processing Technologies” CRC Press, Boca Raton, (2005). 3. Tan, B. K-H., Bay, B-H., Zhu, Y-Z. (Eds), “Novel Compounds from Natural Products in the New Millenium: Potential and Challengens”, Hackensack, N.J.; Hong Kong, World Scientific, (2004).


Etkinlikler ayrıntılı olarak "Değerlendirme" ve "İş Yükü Hesaplaması" bölümlerinde verilmiştir.


Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Final Sınavı 1 2 2
Derse Katılım 14 2 28
Rapor Hazırlama 1 48 48
Rapor Sunma 3 2 6
Bireysel Çalışma 14 5 70
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 48 48
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 48 48
Toplam İş Yükü (saat) 250

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7
ÖÇ 1 4
ÖÇ 2 5
ÖÇ 3 4 4
ÖÇ 4 5 4 5
ÖÇ 5 5 4 4 5
ÖÇ 6 5 5
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek