Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
9103035712010 | Geleceğin Gıdaları | Seçmeli Ders Grubu | 1 | 1 | 8,00 |
Yüksek Lisans
Türkçe
Gıdanın gelecek yıllardaki vizyonunu geliştirmek için, daha besleyici ve sağlıklı gıdaların üretiminde kullanılan bileşenler, formülasyonlar, teknolojiler, gıda yapıları hakkında bilgilerin verilmesi.
Prof. Dr. Sedef Nehir El
1 | Gıdanın sağlıklı ve besleyici bir diyetin parçası olarak bileşiminin tanımlanması |
2 | Geleceğin gıdalarında olması öngörülen biyoaktif bileşiklerin özelliklerinin anlaşılması |
3 | Biyoaktif bileşiklerin gıda matriksi içerisine formüle edilmesinin kavranması |
4 | Geleceğin gıdalarında biyoaktif bileşiklerin gıda matriksine daha iyi yerleştiren ve biyoyararlılığını arttıran teknolojilerin kavranması |
5 | Geleceğin gıdalarının beslenme ve sağlık ilişkisi üzerine temelini ve önemini anlamak |
6 | Geleceğin gıdalarında biyoaktif bileşiklerin gıda matriksine daha iyi yerleşmesini sağlamak amacıyla gıdaların fiziksel yapılarının yeniden yapılandırılmasının kavranması |
Birinci Öğretim
Yok
Yok
Tüm dünyadaki beslenme rehberlerinde öngörülen özelliklerde gıdaların geliştirilmesi ve üretilmesi ile ilgili konuların aktarılması. Gelecekte gıdaların daha az enerji, daha az basit şeker, daha az tuz, daha çok kompleks karbonhidrat içeren bir diyetin parçası olarak üretilmesinde önemli olan formulasyonların, modifikasyonların ve teknolojik özelliklerin ve yeni teknolojilerin incelenmesi.
Hafta | Konular (Teorik) | Öğretim Yöntem ve Teknikleri | Ön Hazırlık |
---|---|---|---|
1 | Giriş: geçmiş, bugün, gelecek | ||
2 | Geleceğin gıdaları: sağlık ve beslenme ilişkisi | ||
3 | Gıda Endüstrisinin geleceğin gıdalarını üretmedeki sorumlulukları | ||
4 | Gelecek trendler | ||
5 | Sağlıklı içecekler | ||
6 | Sağlıklı atıştırmalıklar | ||
7 | Arasınav | ||
8 | Alternatif protein kaynakları | ||
9 | Dizayn edilmiş gıdalar | ||
10 | ...sız, ....suz gıdalar | ||
11 | Etnik gıdalar | ||
12 | Artisan ve lokal gıdalar | ||
13 | Özel beslenme, genetik beslenme amaçlı gıdalar | ||
14 | Makale sunumu | ||
15 | Makale sunumu | ||
16 | Final sınavı |
DERS KİTABI: 1.Barbosa-Canovas, G., Mortimer, A., Lineback, D., Spiess, W., Buckle, K., Colonna, P. (Eds). “Global Issues in Food Science and Technology”, Elsevier Inc, (2009). 2.Barbosa-Canovas, G.V., Tapia, M.S., Cano, M. P. (Eds), Martin-Bellosa, O., Martinez, A., (Assoc. Eds), “Novel Food Processing Technologies” CRC Press, Boca Raton, (2005). 3. Tan, B. K-H., Bay, B-H., Zhu, Y-Z. (Eds), “Novel Compounds from Natural Products in the New Millenium: Potential and Challengens”, Hackensack, N.J.; Hong Kong, World Scientific, (2004).
Etkinlikler ayrıntılı olarak "Değerlendirme" ve "İş Yükü Hesaplaması" bölümlerinde verilmiştir.
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
Yok
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Derse Katılım | 14 | 2 | 28 |
Rapor Hazırlama | 1 | 48 | 48 |
Rapor Sunma | 3 | 2 | 6 |
Bireysel Çalışma | 14 | 5 | 70 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 48 | 48 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 48 | 48 |
Toplam İş Yükü (saat) | 250 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | |
ÖÇ 1 | 4 | ||||||
ÖÇ 2 | 5 | ||||||
ÖÇ 3 | 4 | 4 | |||||
ÖÇ 4 | 5 | 4 | 5 | ||||
ÖÇ 5 | 5 | 4 | 4 | 5 | |||
ÖÇ 6 | 5 | 5 |