Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
9103035152001 | Meyve-Sebze İşleme Sanayiindeki Gelişmeler | Seçmeli Ders Grubu | 1 | 1 | 7,00 |
Yüksek Lisans
Türkçe
Meyve sebze işleme teknolojisi gıda sanayindeki gelişmelere paralel olarak hızla gelişmektedir. Yeni ve gelişmekte olan teknolojilerin meyve sebze teknolojileri içerisindeki laboratuar, pilot ve sanayi ölçekli uygulamaları konusunda da yoğun olarak araştırmalar yapılmaktadır. Bu ders kapsamında meyve sebze prosesleri konusunda gelişmekte olan termal (dielektrik ısıtma) ve termal olmayan (süper kritik ekstraksiyon, elektrolize yükseltgen su, elektroplazmoliz, ultrases vb.) teknolojiler konusunda bilgi verilmesi amaçlanmaktadır.
Prof.Dr. Taner Baysal
1 | Meyve sebzelerin endüstriyel işleme yöntemleri konusunda genel bilgi edinilmesi |
2 | . Meyve sebze sanayinde güvenli gıda üretiminde gereksinimlerin anlaşılması |
3 | Meyve sebze sanayinde yeni ve gelişmekte olan teknolojiler hakkında bilgi sahibi olunması |
4 | Yeni ve gelişmekte olan teknolojilerin uygulanmasında temel işlem basamaklarını öğrenme |
5 | Yeni ve gelişmekte olan proseslerin avantaj dezavantaj ve gereksinimlerinin anlaşılması |
6 | Kaliteli üretim için her bir proseste önemli olan noktaları kavrayarak çözüm getirebilme |
7 | Verilen bir süreç için akım sistemini tasarlayabilme |
8 | .Gıda sanayinde minimum işlem kavramı |
Yok
Yok
• Gıda sanayinde minimum işlem ve engel teknolojisi kavramı ve meyve sebze işleme teknolojisi Gıda sanayinde minimum işlem ve engel teknolojisi kavramı ve meyve sebze işleme teknolojisi açısından uygulamaları,Yeni ve gelişmekte olan termal olmayan prosesler (süper kritik ekstraksiyon, yüksek basınç,elektrolize yükseltgen su, elektroplazmoliz, ultrases vb.) ve bu konuda yapılan son çalışmalar,Membran teknolojisi ve meyve sebze sanayi uygulamaları
Hafta | Konular (Teorik) | Öğretim Yöntem ve Teknikleri | Ön Hazırlık |
---|---|---|---|
1 | Meyve sebze ürünlerinin bozulma nedenleri | ||
2 | Meyve sebze ürünlerine uygulanan geleneksel muhafaza yöntemleri | ||
3 | Minimum işleme ve engel teknolojisi kavramı | ||
4 | Meyve sebze ürünleri için engel teknolojisi uygulamaları | ||
5 | Yeni ve gelişmekte olan termal teknolojiler (Dielektrik ısıtma) genel bilgiler | ||
6 | Yeni ve gelişmekte olan termal olmayan teknolojiler- Elektroplazmoliz ve uygulamaları | ||
7 | Yeni ve gelişmekte olan termal olmayan teknolojiler-Vurgulu elektrik alan ve uygulamaları | ||
8 | Arasınav | ||
9 | Yeni ve gelişmekte olan termal olmayan teknolojiler-vurgulu ışık ve salınımlı manyetik alan | ||
10 | Yeni ve gelişmekte olan termal olmayan teknolojiler-UV ve Elektrolize yükseltgen su teknolojisi ve uygulamaları | ||
11 | Yeni ve gelişmekte olan termal olmayan teknolojiler-Süper kritik ekstraksiyon ve uygulamaları | ||
12 | Yeni ve gelişmekte olan termal olmayan teknolojiler-Işınlama ve Ultrases teknolojisi | ||
13 | Yenilebilir film ve kaplamalar | ||
14 | Yenilebilir film ve kaplamaların meyve sebze sanayi uygulamaları | ||
15 | Membran teknolojisindeki gelişmeler ve meyve sebze sanayi uygulamaları | ||
16 | FİNAL |
1.Sun D.W. 2005. Emerging Technologies for Food Processing, Elsevier Academic Press, Oxford, UK 2. Ohlsson,T., Bengtsson, N. 2002. Minimal Processing Technologies in the Food Industry, CRC Press, Cambridge, England. YARDIMCI KİTAP: 1. Richardson, P. 2000. Thermal Technologies in Food Processing, CRC Press, Cambridge, England
Etkinlikler ayrıntılı olarak "Değerlendirme" ve "İş Yükü Hesaplaması" bölümlerinde verilmiştir.
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 70 |
Ev Ödevi | 1 | 30 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
Yok
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 2 | 2 |
Final Sınavı | 1 | 3 | 3 |
Derse Katılım | 14 | 3 | 42 |
Proje Hazırlama | 1 | 15 | 15 |
Proje Sunma | 1 | 10 | 10 |
Bireysel Çalışma | 14 | 8 | 112 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 25 | 25 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 30 | 30 |
Toplam İş Yükü (saat) | 239 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | |
ÖÇ 1 | 4 | 3 | 4 | ||||
ÖÇ 2 | 4 | 3 | 4 | ||||
ÖÇ 3 | 4 | 3 | |||||
ÖÇ 4 | 4 | ||||||
ÖÇ 5 | 4 | ||||||
ÖÇ 6 | 3 | ||||||
ÖÇ 7 | 4 | ||||||
ÖÇ 8 | 4 | 4 |