GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
9103035152001 Meyve-Sebze İşleme Sanayiindeki Gelişmeler Seçmeli Ders Grubu 1 1 7,00

Yüksek Lisans


Türkçe


Meyve sebze işleme teknolojisi gıda sanayindeki gelişmelere paralel olarak hızla gelişmektedir. Yeni ve gelişmekte olan teknolojilerin meyve sebze teknolojileri içerisindeki laboratuar, pilot ve sanayi ölçekli uygulamaları konusunda da yoğun olarak araştırmalar yapılmaktadır. Bu ders kapsamında meyve sebze prosesleri konusunda gelişmekte olan termal (dielektrik ısıtma) ve termal olmayan (süper kritik ekstraksiyon, elektrolize yükseltgen su, elektroplazmoliz, ultrases vb.) teknolojiler konusunda bilgi verilmesi amaçlanmaktadır.


Prof.Dr. Taner Baysal


1 Meyve sebzelerin endüstriyel işleme yöntemleri konusunda genel bilgi edinilmesi
2 . Meyve sebze sanayinde güvenli gıda üretiminde gereksinimlerin anlaşılması
3 Meyve sebze sanayinde yeni ve gelişmekte olan teknolojiler hakkında bilgi sahibi olunması
4 Yeni ve gelişmekte olan teknolojilerin uygulanmasında temel işlem basamaklarını öğrenme
5 Yeni ve gelişmekte olan proseslerin avantaj dezavantaj ve gereksinimlerinin anlaşılması
6 Kaliteli üretim için her bir proseste önemli olan noktaları kavrayarak çözüm getirebilme
7 Verilen bir süreç için akım sistemini tasarlayabilme
8 .Gıda sanayinde minimum işlem kavramı


Yok


Yok


• Gıda sanayinde minimum işlem ve engel teknolojisi kavramı ve meyve sebze işleme teknolojisi Gıda sanayinde minimum işlem ve engel teknolojisi kavramı ve meyve sebze işleme teknolojisi açısından uygulamaları,Yeni ve gelişmekte olan termal olmayan prosesler (süper kritik ekstraksiyon, yüksek basınç,elektrolize yükseltgen su, elektroplazmoliz, ultrases vb.) ve bu konuda yapılan son çalışmalar,Membran teknolojisi ve meyve sebze sanayi uygulamaları


Hafta Konular (Teorik) Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık
1 Meyve sebze ürünlerinin bozulma nedenleri
2 Meyve sebze ürünlerine uygulanan geleneksel muhafaza yöntemleri
3 Minimum işleme ve engel teknolojisi kavramı
4 Meyve sebze ürünleri için engel teknolojisi uygulamaları
5 Yeni ve gelişmekte olan termal teknolojiler (Dielektrik ısıtma) genel bilgiler
6 Yeni ve gelişmekte olan termal olmayan teknolojiler- Elektroplazmoliz ve uygulamaları
7 Yeni ve gelişmekte olan termal olmayan teknolojiler-Vurgulu elektrik alan ve uygulamaları
8 Arasınav
9 Yeni ve gelişmekte olan termal olmayan teknolojiler-vurgulu ışık ve salınımlı manyetik alan
10 Yeni ve gelişmekte olan termal olmayan teknolojiler-UV ve Elektrolize yükseltgen su teknolojisi ve uygulamaları
11 Yeni ve gelişmekte olan termal olmayan teknolojiler-Süper kritik ekstraksiyon ve uygulamaları
12 Yeni ve gelişmekte olan termal olmayan teknolojiler-Işınlama ve Ultrases teknolojisi
13 Yenilebilir film ve kaplamalar
14 Yenilebilir film ve kaplamaların meyve sebze sanayi uygulamaları
15 Membran teknolojisindeki gelişmeler ve meyve sebze sanayi uygulamaları
16 FİNAL

1.Sun D.W. 2005. Emerging Technologies for Food Processing, Elsevier Academic Press, Oxford, UK 2. Ohlsson,T., Bengtsson, N. 2002. Minimal Processing Technologies in the Food Industry, CRC Press, Cambridge, England. YARDIMCI KİTAP: 1. Richardson, P. 2000. Thermal Technologies in Food Processing, CRC Press, Cambridge, England


Etkinlikler ayrıntılı olarak "Değerlendirme" ve "İş Yükü Hesaplaması" bölümlerinde verilmiştir.


Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 70
Ev Ödevi 1 30
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 2 2
Final Sınavı 1 3 3
Derse Katılım 14 3 42
Proje Hazırlama 1 15 15
Proje Sunma 1 10 10
Bireysel Çalışma 14 8 112
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 25 25
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 30 30
Toplam İş Yükü (saat) 239

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7
ÖÇ 1 4 3 4
ÖÇ 2 4 3 4
ÖÇ 3 4 3
ÖÇ 4 4
ÖÇ 5 4
ÖÇ 6 3
ÖÇ 7 4
ÖÇ 8 4 4
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek