Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
9103035742011 | Yüksek Alkollü İçkiler Teknolojisi | Seçmeli Ders Grubu | 1 | 2 | 8,00 |
Yüksek Lisans
Türkçe
Dersin amacı, yüksek alkollü içkilerin teknolojilerinde yer alan makanizmalarının ve mühemdislik uygulamalarının anlaşılması.
Prof.Dr. Hatice KALKAN YILDIRIM
1 | Alkol fermentasyonu yer alan enzimler, mikrooganizmalar ve diğer faktörler hakkında bilgi sahibi olma |
2 | Yüksek alkollü içkilerin farklı teknolojileri hakkında bilgi sahibi olma. |
3 | Yüksek alkollü içkilerin teknolojilerinde yer alan makanizmalarının ve mühemdislik uygulamalarının anlaşılması. |
4 | Yüksek alkollü içkiler konusunda yeni gelişmeleri sözlü ve görsel olarak sistemli biçimde aktarabilmeyi öğrenmek. |
5 | Yabancı dildeki yayınları kullanarak ödev ve sunum hazırlayabilmeyi öğrenmek |
6 | Yüksek alkollü içkilerin üretiminde karşılaşılan problemlerin analitik ve yenilikçi çözümler getirrmeyi öğrenmek |
Birinci Öğretim
Yok
Yok
Alkol fermentasyonu yer alan enzimler ve mikrooganizmalar. Alkol fermentasyonunda meydana gelen temel ve yan ürünler. Alkol fermantasyonunu etkileyen faktörler. Alkol üretiminde kullanılan hammaddeler; nişastalı hammaddelerin işlenmesi: selülozlu ve inülinli hammaddelerin işlenmesi. Distilasyon kavramı ve fiziksel yasalar ile açıklanması. Distilasyon tipleri ve çıkarımları.Reflakslı distilasyonda denklemler ve besleme koşullarının önemi. Azeotropik distilasyon ve tipleri. Distilasyonda kullanılan ekipmanlar ve çalışma prensipleri: tek ve çift katlı imbikler, sürekli distilasyonda tek ve çift kolonlar. Alkol verim hesaplamaları. Yüksek alkollü içkilerin üretimi. Rakı: hammadde işlemleri, suma ve rakı üretimi, kullanılan imbik ve kolonlar ve tasarım olanakları. Kanyak: ön işlemler, Charente sistemi, kupaj aşamasında optimizasyon. Viski: hammadde seçenekleri, distilasyon ve kupaj aşamasında optimizasyon. Cin, vodka, akvavit, arrak, tekila ve meskal’ın üretimi teknolojileri. Likör tipleri ve üretim yöntemleri.
Hafta | Konular (Teorik) | Öğretim Yöntem ve Teknikleri | Ön Hazırlık |
---|---|---|---|
1 | Alkol fermentasyonu yer alan enzimler ve mikrooganizmalar. Alkol fermentasyonunda meydana gelen temel ve yan ürünler. Alkol fermantasyonunu etkileyen faktörler. | ||
2 | Alkol üretiminde kullanılan hammaddeler: şeker içeren hammaddelerin işlenmesi: kuru üzüm, pancar, melas; nişastalı hammaddelerin işlenmesi: malt; selülozlu ve inülinli hammaddelerin işlenmesi. | ||
3 | Distilasyon kavramı ve fiziksel yasalar ile açıklanması. Distilasyon tipleri ve çıkarımları: basit, buharlı ve fraksiyonel. Reflakslı distilasyonda denklemler ve besleme koşullarının önemi. | ||
4 | Azeotropik distilasyon ve tipleri. | ||
5 | Distilasyonda kullanılan ekipmanlar ve çalışma prensipleri: tek ve çift katlı imbikler, sürekli distilasyonda tek ve çift kolonlar. | ||
6 | Alkol verim hesaplamaları | ||
7 | Makale inceleme ve tartışma | ||
8 | Ara sınav | ||
9 | Rakı: hammadde işlemleri, suma ve rakı üretimi, kullanılan imbik ve kolonlar ve tasarım olanakları | ||
10 | Kanyak: ön işlemler, Charente sistemi, kupaj aşamasında optimizasyon. | ||
11 | Viski: hammadde seçenekleri, distilasyon ve kupaj aşamasında optimizasyon. | ||
12 | Cin ve vodka üretim teknolojileri | ||
13 | Akvavit, arrak, tekila ve meskal’ın üretim teknolojileri | ||
14 | Likör tipleri ve üretim yöntemleri | ||
15 | Proje sunumu | ||
16 | Final |
DERS KİTABI: Derste henüz kitaplarda yayınlanmamış bilimsel makalelerden yararlanılacaktır. 1.Aktan, N.,H. Kalkan, 1999. “Distile Alkollü İçkiler Teknolojisi”, Ege Üniversitesi, 173, İzmir. 2.Bujake, J.E., 1992. “Beverage Spirits, Distilled”. Kirk-Othmer Encyclopedia of Chemical Technology,4th Ed. Vol. 4, John Wiley and Sons, USA. 3.Varnarn, A., Sutherland, J., 1994. “Beverages, Technology , Chemistry and Microbiology”. Softbound, UK. 4.Bryce, J.H., Stewart, G.G., 2003. “Distilled Spirits”. Nottingham University Press. 5.Geankoplis,C.J.,2003.”Transport Processes and Separation Process Principles”, Pearson Education Ins., New Jersey. 6.Petlyuk,F.B., 2004.”Distillation Theory and its Application to Optimal Design of Separation nits”,Cambridge University Press, New York.
Etkinlikler ayrıntılı olarak "Değerlendirme" ve "İş Yükü Hesaplaması" bölümlerinde verilmiştir.
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
Yok
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 2 | 2 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Derse Katılım | 14 | 3 | 42 |
Proje Hazırlama | 1 | 15 | 15 |
Proje Sunma | 1 | 2 | 2 |
Bireysel Çalışma | 14 | 4 | 56 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 20 | 20 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 20 | 20 |
Okuma | 14 | 5 | 70 |
Toplam İş Yükü (saat) | 229 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | |
ÖÇ 1 | 4 | 4 | |||||
ÖÇ 2 | |||||||
ÖÇ 3 | 5 | 5 | 5 | ||||
ÖÇ 4 | 4 | 5 | 4 | ||||
ÖÇ 5 | 5 | 5 | 5 | ||||
ÖÇ 6 | 5 |