GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
9103035132011 Gıdalarda Isısal İşlemler Ders 1 1 8,00

Yüksek Lisans


Türkçe


Bu ders kapsamında; lisans derslerinde öğretilen kararsız rejimde ısı transferinin pastörizasyon, sterilizasyon, pişirme, dondurma vb. ısısal işlemlerdeki uygulamaları konusundaki bilgilerini geliştirmeleri amaçlanmıştır.


Prof.Dr.Sebnem TAVMAN


1 Donma işlemi sırasında faz değişimini ısı transfer açısından incelemek
2 Pastörizasyon sterilizasyon gibi ısıl işlemlerde mikrobiyal yükün azalmasının ısı transferiyle ilişkisini kurabilmek
3 Konu ile ilgili yabancı dildeki yayınları kullanarak ödev ve sunum hazırlayabilmek
4 Kararsız rejimde ısı transferi denkliklerini verilen proses için kurabilmek
5 Gıdaların uygulanan ısıl işlemlerin gıda işlemedeki önemini kavramak
6 Gıdalara uygulanan ısıl işlem yöntemlerdeki son gelişmeler hakkında bilgi sahibi olma


Lisans derslerinden Kütle ve Isı Transferi dersini almış olmak


Yok


Kararsız rejimde bir iki boyutlu ısı transferinin modellenmesi. Pastörizasyon, sterilizasyon, pişirme ve dondurma vb. ısısal işlemlerin ısı transferi açısından modellenmesi ve ilgili denklemlerin çözüm yöntemleri. Pastörizasyon ve sterilizasyon işlemlerinin F ve J faktörlerinin kullanımıyla irdelenmesi. Deneysel ve teorik yaklaşımlar.


Hafta Konular (Teorik) Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık
1 Giriş
2 Kararsız rejimde ısı transferinin özel uygulamalarının incelenmesi
3 Kararsız rejimde ısı transferinin analitik çözümü
4 Gıdaların dondurulmasında faz değişimi sırasında ısısal özelliklerde meydana gelen değişimler
5 Donma işlemi sırasında sıcaklık değişimi
6 Donma zamanının öngörülmesinde kullanılan teorik ve deneysel modeller
7 Donma zamanının öngörülmesiyle ilgili problem çözümü
8 Arasınav
9 Gıdalarda mikrobiyal yükün azaltılması için uygulanan ısıl işlemler
10 Isıl işlem uygulamalarında mikrobiyal yükün azalmasına ilişkin ifadeler ve uygulamaları
11 Sterilizasyon süresinin hesaplama yöntemleri
12 Sterilizasyon ve pastörizasyon işlemi ile ilgili literatürde bulunan deneysel çalışmaların incelenmesi
13 Sterilizasyon ve pastörizasyon işlemi ile ilgili problem çözümü
14 Proje sunumları
15 Proje sunumları
16 Final

DERS KİTABI: 1.Toledo, RT 2006. Fundamentals of Food Process Engineering 3rd. Edition. 800 pp. Springer Publishers, New York. YARDIMCI KİTAPLAR: 1.Jowitt, R.,Escher, F., Hallström, B., Meffert, H.F.,Spiess, W.E.L., and Vos, G., 1983. Physical Properties of Foods. Applied Science Publishers, New York, 425 pp. 2.Singh, R.P., Medina, A.G., 1988.Food Properties and Computer-Aided Engineering of Food Processing Systems. Kluwer Academic Publishers, The Netherlands, 593 pp.


Etkinlikler ayrıntılı olarak "Değerlendirme" ve "İş Yükü Hesaplaması" bölümlerinde verilmiştir.


Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 2 2
Final Sınavı 1 2 2
Derse Katılım 14 2 28
Proje Hazırlama 2 20 40
Proje Sunma 2 15 30
Bireysel Çalışma 14 4 56
Ödev Problemleri için Bireysel Çalışma 3 10 30
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 20 20
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 25 25
Toplam İş Yükü (saat) 233

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7
ÖÇ 1 4 5 5 4
ÖÇ 2 4 5 5 4 5
ÖÇ 3 5 4 5 4 5 4
ÖÇ 4 4 4 2 3 4
ÖÇ 5 5 5 4
ÖÇ 6 4 4 3 4
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek