Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
9103035132011 | Gıdalarda Isısal İşlemler | Ders | 1 | 1 | 8,00 |
Yüksek Lisans
Türkçe
Bu ders kapsamında; lisans derslerinde öğretilen kararsız rejimde ısı transferinin pastörizasyon, sterilizasyon, pişirme, dondurma vb. ısısal işlemlerdeki uygulamaları konusundaki bilgilerini geliştirmeleri amaçlanmıştır.
Prof.Dr.Sebnem TAVMAN
1 | Donma işlemi sırasında faz değişimini ısı transfer açısından incelemek |
2 | Pastörizasyon sterilizasyon gibi ısıl işlemlerde mikrobiyal yükün azalmasının ısı transferiyle ilişkisini kurabilmek |
3 | Konu ile ilgili yabancı dildeki yayınları kullanarak ödev ve sunum hazırlayabilmek |
4 | Kararsız rejimde ısı transferi denkliklerini verilen proses için kurabilmek |
5 | Gıdaların uygulanan ısıl işlemlerin gıda işlemedeki önemini kavramak |
6 | Gıdalara uygulanan ısıl işlem yöntemlerdeki son gelişmeler hakkında bilgi sahibi olma |
Lisans derslerinden Kütle ve Isı Transferi dersini almış olmak
Yok
Kararsız rejimde bir iki boyutlu ısı transferinin modellenmesi. Pastörizasyon, sterilizasyon, pişirme ve dondurma vb. ısısal işlemlerin ısı transferi açısından modellenmesi ve ilgili denklemlerin çözüm yöntemleri. Pastörizasyon ve sterilizasyon işlemlerinin F ve J faktörlerinin kullanımıyla irdelenmesi. Deneysel ve teorik yaklaşımlar.
Hafta | Konular (Teorik) | Öğretim Yöntem ve Teknikleri | Ön Hazırlık |
---|---|---|---|
1 | Giriş | ||
2 | Kararsız rejimde ısı transferinin özel uygulamalarının incelenmesi | ||
3 | Kararsız rejimde ısı transferinin analitik çözümü | ||
4 | Gıdaların dondurulmasında faz değişimi sırasında ısısal özelliklerde meydana gelen değişimler | ||
5 | Donma işlemi sırasında sıcaklık değişimi | ||
6 | Donma zamanının öngörülmesinde kullanılan teorik ve deneysel modeller | ||
7 | Donma zamanının öngörülmesiyle ilgili problem çözümü | ||
8 | Arasınav | ||
9 | Gıdalarda mikrobiyal yükün azaltılması için uygulanan ısıl işlemler | ||
10 | Isıl işlem uygulamalarında mikrobiyal yükün azalmasına ilişkin ifadeler ve uygulamaları | ||
11 | Sterilizasyon süresinin hesaplama yöntemleri | ||
12 | Sterilizasyon ve pastörizasyon işlemi ile ilgili literatürde bulunan deneysel çalışmaların incelenmesi | ||
13 | Sterilizasyon ve pastörizasyon işlemi ile ilgili problem çözümü | ||
14 | Proje sunumları | ||
15 | Proje sunumları | ||
16 | Final |
DERS KİTABI: 1.Toledo, RT 2006. Fundamentals of Food Process Engineering 3rd. Edition. 800 pp. Springer Publishers, New York. YARDIMCI KİTAPLAR: 1.Jowitt, R.,Escher, F., Hallström, B., Meffert, H.F.,Spiess, W.E.L., and Vos, G., 1983. Physical Properties of Foods. Applied Science Publishers, New York, 425 pp. 2.Singh, R.P., Medina, A.G., 1988.Food Properties and Computer-Aided Engineering of Food Processing Systems. Kluwer Academic Publishers, The Netherlands, 593 pp.
Etkinlikler ayrıntılı olarak "Değerlendirme" ve "İş Yükü Hesaplaması" bölümlerinde verilmiştir.
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
Yok
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 2 | 2 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Derse Katılım | 14 | 2 | 28 |
Proje Hazırlama | 2 | 20 | 40 |
Proje Sunma | 2 | 15 | 30 |
Bireysel Çalışma | 14 | 4 | 56 |
Ödev Problemleri için Bireysel Çalışma | 3 | 10 | 30 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 20 | 20 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 25 | 25 |
Toplam İş Yükü (saat) | 233 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | |
ÖÇ 1 | 4 | 5 | 5 | 4 | |||
ÖÇ 2 | 4 | 5 | 5 | 4 | 5 | ||
ÖÇ 3 | 5 | 4 | 5 | 4 | 5 | 4 | |
ÖÇ 4 | 4 | 4 | 2 | 3 | 4 | ||
ÖÇ 5 | 5 | 5 | 4 | ||||
ÖÇ 6 | 4 | 4 | 3 | 4 |