Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
9103035762011 | Gıda Biyoteknolojisinde İmmobilize Hücre ve Enzim Uygulamaları | Seçmeli Ders Grubu | 1 | 2 | 8,00 |
Yüksek Lisans
Türkçe
İmmobilizasyon kavramının anlaşılması ve gıda biyoteknolojisinde uygulama olanaklarının öğrenilmesi.
Prof.Dr. Yekta GÖKSUNGUR, Prof.Dr. Hatice KALKAN YILDIRIM
1 | İmmobilizasyon işleminin ürün kalitesine etkileri ve immobilizasyon işleminin optimizasyon olanakları hakkında bilgi sahibi olmak. |
2 | İmmobilize hücre ve enzimler kullanılarak gerçekleştirilen biyoteknolojik proseslere (şarap, şampnaya, sirke) ilişkin örnekleri kavrayabilmek. |
3 | İmmobilizasyonun tanımı kavramak, immobilize enzim ve kültürlerin avantajları hakkında bilgi sahibi olmak. |
4 | İmmobilizasyon yöntemleri ve kullanılan başlıca polimer matriksler hakkında bilgi sahibi olma. |
5 | Gıda biyoteknolojisinde uygulanan immobilizasyon tekniklerine ilişkin güncel gelişmeleri sözlü ve görsel olarak aktarabilmeyi öğrenmek. |
6 | Gıda biyoteknolojisindeki immobilizasyon uygulamalarına ilişkin disiplinler arasındaki etkileşimi kavrayabilmek. |
Birinci Öğretim
Yok
Yok
İmmobilizasyonun tanımı, immobilize enzim ve kültürlerin avantajları. İmmobilizasyon yöntemleri: adsorpsiyon yöntemi ile immobilizasyon, kovalent bağlanma ile immobilizasyon, dayanak maddesi içerisinde hapsetme ile immobilizasyon, yeni immobilizasyon teknikleri. Immobilizasyon amacıyla kullanılan başlıca polimer matriksler. Kalsiyum aljinatta immobilizasyon yöntemi ve avantajları. İmmobilize hücre ve enzimler kullanılarak gerçekleştirilen biyoteknolojik prosesler. Şarap üretiminde alkol fermantasyonu aşamasında immobilize maya ve enzim kullanımı, malolaktik asit fermantasyonu sırasında laktik asit bakterilerinin seçimi ve kullanımı. Şampanya üretiminde ikinci fermantasyon aşamasında immobilize maya uygulamaları. Sirke üretiminde immobilize asetik asit bakterilerin kullanım seçenekleri. İmmobilizasyon işleminin ürün kalitesine etkileri ve immobilizasyon işleminin optimizasyon olanakları.
Hafta | Konular (Teorik) | Öğretim Yöntem ve Teknikleri | Ön Hazırlık |
---|---|---|---|
1 | İmmobilizasyonun tanımı, immobilize enzim ve kültürlerin avantajları. | ||
2 | İmmobilizasyon yöntemleri: adsorpsiyon yöntemi ile immobilizasyon, kovalent bağlanma ile immobilizasyon, dayanak maddesi içerisinde hapsetme ile immobilizasyon, yeni immobilizasyon teknikleri | ||
3 | Immobilizasyon amacıyla kullanılan başlıca polimer matriksler: kalsiyum aljinat, kapa karagenan, poliakrilamit, agar, agaroz, jelatin, selüloz türevleri, kollagen. Kalsiyum aljinatta immobilizasyon yöntemi ve avantajları. | ||
4 | İmmobilize hücreler için uygulanan sistemler; dolgulu yatak, akışkan yatak, sızmalı yatak biyoreaktörler, kule tipi biyoreaktörler. | ||
5 | Gıda biyoteknolojisinde ilişkin immobilizasyon tekniklerinde yeni biyorekatör tasarım seçenekleri. | ||
6 | İmmobilize hücre ve enzimler kullanılarak gerçekleştirilen farklı biyoteknolojik proseslere örnekler. | ||
7 | Makale inceleme ve tartışma | ||
8 | Ara sınav | ||
9 | Şarap üretiminde alkol fermantasyonu aşamasında immobilize maya ve enzim kullanımı, malolaktik asit fermantasyonu sırasında laktik asit bakterilerinin seçimi ve kullanımı | ||
10 | Şampanya üretiminde ikinci fermantasyon aşamasında immobilize maya uygulamaları. Ayrıca makale inceleme ve tartışma | ||
11 | Sirke üretiminde immobilize asetik asit bakterilerin kullanım seçenekleri ve biyorektör özellikleri. | ||
12 | İmmobilizasyon işleminin ürün kalitesine etkileri ve immobilizasyon işleminin optimizasyon olanakları. | ||
13 | Gıda biyoteknolojisinde uygulanan yeni immobilizasyon teknikleri ve kullanılan immobilize ajanlar | ||
14 | Makale inceleme ve tartışma | ||
15 | Proje sunumu | ||
16 | Final sınavı |
DERS KİTABI: Derste henüz kitaplarda yayınlanmamış bilimsel makalelerden yararlanılacaktır. Bailey, J.E., Ollis, D. F.,1986. “Biochemical Engineering Fundamentals”. Mc Graw Hill, New York. Chibata, I., Tosa, T, Sato, T., 1986, “Methods of Cell Immobilization”, Manual of Industrial Microbiology and Biotechnology, eds : A.L. Demain, N.A Solomon, Washington, D.C. Doran, P.M., 1995.”Bioprocess Engineering Principles”. Elsevier Science and Technology Books, Sydney. Guidici, P.,Solieri, L. 2009.”Vinegar of the World”, Springer-Verlag Italia,Milan Jackson, R.S., 2000.“Wine Science-Principles,Practice,Perception”.Elsevier Science and Technology Books, New York. Prenosil, J.E., Kut, Ö., Dunn, I.J., Heinzle, E., 1987, “Immobilized Biocatalysts”, Ullmann’s Encyclopedia of Industrial Chemistry, Volume A14, Rastall, R.2007. “Novel Enzyme Technology for Food Applications”. Woodhead Publishing Limited, Boca Raton.
Etkinlikler ayrıntılı olarak "Değerlendirme" ve "İş Yükü Hesaplaması" bölümlerinde verilmiştir.
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
Yok
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 2 | 2 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Derse Katılım | 14 | 2 | 28 |
Proje Hazırlama | 1 | 20 | 20 |
Proje Sunma | 1 | 2 | 2 |
Bireysel Çalışma | 14 | 6 | 84 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 20 | 20 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 20 | 20 |
Okuma | 14 | 4 | 56 |
Toplam İş Yükü (saat) | 234 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | |
ÖÇ 1 | 4 | ||||||
ÖÇ 2 | 4 | ||||||
ÖÇ 3 | 4 | ||||||
ÖÇ 4 | 5 | ||||||
ÖÇ 5 | 4 | ||||||
ÖÇ 6 | 4 |