GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
9103035772013 Gıda Ambalaj Etkileşimleri Seçmeli Ders Grubu 1 1 7,00

Yüksek Lisans


Türkçe


Öğrencilerin gıda-ambalaj etkileşimleri açısından ambalaj malzemelerini değerlendirebilmelerini ve bu etkileşimlerin önemini kavramalarını sağlamak ve gıdaya uygun ambalaj seçiminde bu etkileşimleri değerlendirebilmeleri kazanımını vermektedir.


Assoc.Prof.Dr. Özlem ESMER


1 1. Ambalaj malzemesi ve gıda arasındaki etkileşim mekanizmalarını kavrama, gıda sanayii açısından bu etkileşimleri değerlendirebilme, analiz yöntemlerinin prensiplerini öğrenebilme, bu bağlamda ülke yönetmeliklerine göre değerlendirme yapabilme
2 2. Verilen bir konuda değişik teknikleri kullanarak araştırma yapabilme, rapor hazırlayabilme ve sunum yapabilme.
3 3. Gıda-ambalaj etkileşimleri konusundaki yenilikleri kavrayabilme.
4
5
6
7
8
9

Birinci Öğretim


Yok


Yok


Ders kapsamında gıda ambalaj etkileşimlerinden migrasyon ve sorpsiyonun gıda ambalajı açısından önemi ve mekanizmalarına değinilerek, ambalaj malzemeleri bu etkileşimler açısından değerlendirilecektir. Mevcut analiz yöntemleri, yönetmelikler ve uygulamalar hakkında bilgi verilecek, migrasyon açısından uygun ambalaj seçimi konusunda durum değerlendirme çalışmaları yapılacaktır.


Hafta Konular (Teorik) Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık
1 Gıda - ambalaj etkileşim çeşitleri ve gıda ambalajları açısından bu etkileşimlerin önemi
2 Plastik ambalaj malzemelerini tanıma ve plastik ambalaj malzemelerinde migrasyonun önemini kavrayabilme
3 Plastik ambalajların migrasyon açısından değerlendirilmesi
4 Alüminyum ambalajların migrasyon açısından değerlendirilmesi
5 Teneke ambalajların migrasyon açısından değerlendirilmesi
6 Kağıt ve kağıt esaslı ambalajların migrasyon açısından değerlendirilmesi
7 Cam ambalajların migrasyon açısından değerlendirilmesi
8 Migrasyon mekanizması, migrasyon çeşitleri, migrasyonu etkileyen faktörler
9 Arasınav
10 Migrasyonu belirlemede uygulanan analiz yöntemleri ve durum çalışmaları
11 Migrasyonla ilgili yönetmelikler-1
12 Migrasyonla ilgili yönetmelikler-2
13 Sorpsiyon kavramıi sorpsiyon analiz yöntemleri ve durum çalışmaları
14 Öğrenci sunumları
15 Öğrenci sunumları
16 Final sınavı

Coles, R., McDowell D. and Kirwan, M., 2003, Food Packaging Technology, Blackwell Publishing, CRC Pres. Üçüncü, M., 2007, Gıdaların Ambalajlanması , Ege Üniversitesi Basımevi, Bornova, 689 s. Türk Gıda Kodeksi, European Union Directives FDA Code of Federal Regulations


Etkinlikler ayrıntılı olarak "Değerlendirme" ve "İş Yükü Hesaplaması" bölümlerinde verilmiştir.


Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 80
Rapor Hazırlama 1 20
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 80
Rapor Sunma 1 20
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 50
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 50

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 2 2
Final Sınavı 1 2 2
Derse Katılım 15 2 30
Alan Gezisi 1 10 10
Örnek Vaka İncelemesi 2 15 30
Rapor Hazırlama 2 15 30
Rapor Sunma 2 10 20
Makale Kritik Etme 4 4 16
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 15 15
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 25 25
Okuma 2 10 20
Toplam İş Yükü (saat) 200

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7
ÖÇ 1 5
ÖÇ 2 5
ÖÇ 3 5
ÖÇ 4
ÖÇ 5
ÖÇ 6
ÖÇ 7
ÖÇ 8
ÖÇ 9
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek