Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
9103035772013 | Gıda Ambalaj Etkileşimleri | Seçmeli Ders Grubu | 1 | 1 | 7,00 |
Yüksek Lisans
Türkçe
Öğrencilerin gıda-ambalaj etkileşimleri açısından ambalaj malzemelerini değerlendirebilmelerini ve bu etkileşimlerin önemini kavramalarını sağlamak ve gıdaya uygun ambalaj seçiminde bu etkileşimleri değerlendirebilmeleri kazanımını vermektedir.
Assoc.Prof.Dr. Özlem ESMER
1 | 1. Ambalaj malzemesi ve gıda arasındaki etkileşim mekanizmalarını kavrama, gıda sanayii açısından bu etkileşimleri değerlendirebilme, analiz yöntemlerinin prensiplerini öğrenebilme, bu bağlamda ülke yönetmeliklerine göre değerlendirme yapabilme |
2 | 2. Verilen bir konuda değişik teknikleri kullanarak araştırma yapabilme, rapor hazırlayabilme ve sunum yapabilme. |
3 | 3. Gıda-ambalaj etkileşimleri konusundaki yenilikleri kavrayabilme. |
4 | |
5 | |
6 | |
7 | |
8 | |
9 |
Birinci Öğretim
Yok
Yok
Ders kapsamında gıda ambalaj etkileşimlerinden migrasyon ve sorpsiyonun gıda ambalajı açısından önemi ve mekanizmalarına değinilerek, ambalaj malzemeleri bu etkileşimler açısından değerlendirilecektir. Mevcut analiz yöntemleri, yönetmelikler ve uygulamalar hakkında bilgi verilecek, migrasyon açısından uygun ambalaj seçimi konusunda durum değerlendirme çalışmaları yapılacaktır.
Hafta | Konular (Teorik) | Öğretim Yöntem ve Teknikleri | Ön Hazırlık |
---|---|---|---|
1 | Gıda - ambalaj etkileşim çeşitleri ve gıda ambalajları açısından bu etkileşimlerin önemi | ||
2 | Plastik ambalaj malzemelerini tanıma ve plastik ambalaj malzemelerinde migrasyonun önemini kavrayabilme | ||
3 | Plastik ambalajların migrasyon açısından değerlendirilmesi | ||
4 | Alüminyum ambalajların migrasyon açısından değerlendirilmesi | ||
5 | Teneke ambalajların migrasyon açısından değerlendirilmesi | ||
6 | Kağıt ve kağıt esaslı ambalajların migrasyon açısından değerlendirilmesi | ||
7 | Cam ambalajların migrasyon açısından değerlendirilmesi | ||
8 | Migrasyon mekanizması, migrasyon çeşitleri, migrasyonu etkileyen faktörler | ||
9 | Arasınav | ||
10 | Migrasyonu belirlemede uygulanan analiz yöntemleri ve durum çalışmaları | ||
11 | Migrasyonla ilgili yönetmelikler-1 | ||
12 | Migrasyonla ilgili yönetmelikler-2 | ||
13 | Sorpsiyon kavramıi sorpsiyon analiz yöntemleri ve durum çalışmaları | ||
14 | Öğrenci sunumları | ||
15 | Öğrenci sunumları | ||
16 | Final sınavı |
Coles, R., McDowell D. and Kirwan, M., 2003, Food Packaging Technology, Blackwell Publishing, CRC Pres. Üçüncü, M., 2007, Gıdaların Ambalajlanması , Ege Üniversitesi Basımevi, Bornova, 689 s. Türk Gıda Kodeksi, European Union Directives FDA Code of Federal Regulations
Etkinlikler ayrıntılı olarak "Değerlendirme" ve "İş Yükü Hesaplaması" bölümlerinde verilmiştir.
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 80 |
Rapor Hazırlama | 1 | 20 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 80 |
Rapor Sunma | 1 | 20 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 50 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 50 |
Yok
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 2 | 2 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Derse Katılım | 15 | 2 | 30 |
Alan Gezisi | 1 | 10 | 10 |
Örnek Vaka İncelemesi | 2 | 15 | 30 |
Rapor Hazırlama | 2 | 15 | 30 |
Rapor Sunma | 2 | 10 | 20 |
Makale Kritik Etme | 4 | 4 | 16 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 15 | 15 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 25 | 25 |
Okuma | 2 | 10 | 20 |
Toplam İş Yükü (saat) | 200 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | |
ÖÇ 1 | 5 | ||||||
ÖÇ 2 | 5 | ||||||
ÖÇ 3 | 5 | ||||||
ÖÇ 4 | |||||||
ÖÇ 5 | |||||||
ÖÇ 6 | |||||||
ÖÇ 7 | |||||||
ÖÇ 8 | |||||||
ÖÇ 9 |