Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
9103035062014 | Meyve Sebze İşlemede Isıl Olmayan Teknolojiler ve Uygulamaları | Seçmeli Ders Grubu | 1 | 2 | 8,00 |
Yüksek Lisans
Türkçe
Gıda sanayiinde gıda ürünlerinin güvenli hale geirilmesinde kullanılan yöntemler yapılan bilimsel araştırmalara paralel olarak hızla gelişmektedir. Bu ders kapsamında gıda işlemede gelişmekte termal olmayan (yüksek basınç, vurgulu elektrik alan, vurgulu ışık, elektrolize yükseltgen su, elektroplazmoliz, ultrases vb.) teknolojiler ve gıda sanayi uygulamaları konusunda bilgi verilmesi amaçlanmaktadır.
Prof.Dr. Taner Baysal
1 | Meyve sebzelerin endüstriyel işleme yöntemleri konusunda genel bilgi edinilmesi |
2 | . Meyve sebze sanayinde güvenli gıda üretiminde gereksinimlerin anlaşılması |
3 | Meyve sebze sanayinde yeni ve gelişmekte olan teknolojiler hakkında bilgi sahibi olunması |
4 | Yeni ve gelişmekte olan teknolojilerin uygulanmasında temel işlem basamaklarını öğrenme |
5 | Yeni ve gelişmekte olan proseslerin avantaj dezavantaj ve gereksinimlerinin anlaşılması |
6 | Kaliteli üretim için her bir proseste önemli olan noktaları kavrayarak çözüm getirebilme |
7 | Verilen bir süreç için akım sistemini tasarlayabilme |
8 | .Gıda sanayinde minimum işlem kavramı |
Yok
Yok
• Gıda sanayinde ısısal olmayan teknolojilerin temelleri, • Yeni ve gelişmekte olan ısısal olmayan prosesler için uygulama ve model çalışmalar, • Yeni ve gelişmekte olan termal olmayan gıdaların dayanıklı hale getirilmesine yönelik prosesler (yüksek basınç, vurgulu elektrik alan, vurgulu ışık, elektrolize yükseltgen su, ultrases vb.) ve bu konuda yapılan son çalışmalar, -Yeni ve gelişmekte olan termal olmayan gıdaların dayanıklı hale getirilmesine yönelik prosesler için temel hesaplama yöntemleri
Hafta | Konular (Teorik) | Öğretim Yöntem ve Teknikleri | Ön Hazırlık |
---|---|---|---|
1 | Gıdalar neden bozulur? | ||
2 | Gıda ürünleri için mevcut dayandırma yöntemleri | ||
3 | Gıdaların dayanıklı hale getirmesinde seçilecek yöntemlerin belirlenme kriterleri | ||
4 | Gıdaların güvenli hale getirilmesinde ısısal olmayan teknolojilerin kullanılma nedenleri | ||
5 | Yeni ve gelişmekte olan ısıl olmayan teknolojiler-Yüksek Hidrostatik Basınç Temelleri | ||
6 | Yeni ve gelişmekte olan ısıl olmayan teknolojiler-Yüksek Hidrostatik Basınç Üzerine araştırmalar ve sanayii uygulamaları | ||
7 | Yeni ve gelişmekte olan ısıl olmayan teknolojiler-Ultrases Temelleri | ||
8 | Arasınav | ||
9 | Yeni ve gelişmekte olan ısıl olmayan teknolojiler-Ultrases Üzerine araştırmalar ve sanayii uygulamaları | ||
10 | Yeni ve gelişmekte olan ısıl olmayan teknolojiler-Uv ve vurgulu ışık Temelleri | ||
11 | Yeni ve gelişmekte olan ısıl olmayan teknolojiler-Uv ve vurgulu ışık araştırmalar ve sanayii uygulamaları | ||
12 | Yeni ve gelişmekte olan ısıl olmayan teknolojiler-PEF (Vurgulu Elektrik Alan) ışık Temelleri | ||
13 | Yeni ve gelişmekte olan ısıl olmayan teknolojiler- PEF (Vurgulu Elektrik Alan) araştırmalar ve sanayii uygulamaları | ||
14 | Yeni ve gelişmekte olan ısıl olmayan teknolojiler-Işınlamanın ve plazma Teknolojisinin Temelleri | ||
15 | Yeni ve gelişmekte olan ısıl olmayan teknolojiler- Işınlama ve Plzma Teknolojisi konusundaki araştırmalar ve sanayii uygulamaları | ||
16 | FİNAL |
1.Sun D.W. 2005. Emerging Technologies for Food Processing, Elsevier Academic Press, Oxford, UK 2. Ohlsson,T., Bengtsson, N. 2002. Minimal Processing Technologies in the Food Industry, CRC Press, Cambridge, England. YARDIMCI KİTAP: 1. Richardson, P. 2000. Thermal Technologies in Food Processing, CRC Press, Cambridge, England
Etkinlikler ayrıntılı olarak "Değerlendirme" ve "İş Yükü Hesaplaması" bölümlerinde verilmiştir.
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
Yok
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 2 | 2 |
Final Sınavı | 1 | 3 | 3 |
Derse Katılım | 14 | 3 | 42 |
Proje Hazırlama | 1 | 15 | 15 |
Proje Sunma | 1 | 10 | 10 |
Bireysel Çalışma | 14 | 8 | 112 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 25 | 25 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 30 | 30 |
Toplam İş Yükü (saat) | 239 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | |
ÖÇ 1 | 4 | 4 | 4 | 3 | |||
ÖÇ 2 | 4 | 3 | 4 | ||||
ÖÇ 3 | 5 | 4 | 4 | 4 | 4 | ||
ÖÇ 4 | 3 | ||||||
ÖÇ 5 | 5 | 3 | 4 | 4 | |||
ÖÇ 6 | 4 | 3 | |||||
ÖÇ 7 | 4 | 4 | 5 | 4 | |||
ÖÇ 8 | 4 | 4 | 4 |