GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
9103035062014 Meyve Sebze İşlemede Isıl Olmayan Teknolojiler ve Uygulamaları Seçmeli Ders Grubu 1 2 8,00

Yüksek Lisans


Türkçe


Gıda sanayiinde gıda ürünlerinin güvenli hale geirilmesinde kullanılan yöntemler yapılan bilimsel araştırmalara paralel olarak hızla gelişmektedir. Bu ders kapsamında gıda işlemede gelişmekte termal olmayan (yüksek basınç, vurgulu elektrik alan, vurgulu ışık, elektrolize yükseltgen su, elektroplazmoliz, ultrases vb.) teknolojiler ve gıda sanayi uygulamaları konusunda bilgi verilmesi amaçlanmaktadır.


Prof.Dr. Taner Baysal


1 Meyve sebzelerin endüstriyel işleme yöntemleri konusunda genel bilgi edinilmesi
2 . Meyve sebze sanayinde güvenli gıda üretiminde gereksinimlerin anlaşılması
3 Meyve sebze sanayinde yeni ve gelişmekte olan teknolojiler hakkında bilgi sahibi olunması
4 Yeni ve gelişmekte olan teknolojilerin uygulanmasında temel işlem basamaklarını öğrenme
5 Yeni ve gelişmekte olan proseslerin avantaj dezavantaj ve gereksinimlerinin anlaşılması
6 Kaliteli üretim için her bir proseste önemli olan noktaları kavrayarak çözüm getirebilme
7 Verilen bir süreç için akım sistemini tasarlayabilme
8 .Gıda sanayinde minimum işlem kavramı


Yok


Yok


• Gıda sanayinde ısısal olmayan teknolojilerin temelleri, • Yeni ve gelişmekte olan ısısal olmayan prosesler için uygulama ve model çalışmalar, • Yeni ve gelişmekte olan termal olmayan gıdaların dayanıklı hale getirilmesine yönelik prosesler (yüksek basınç, vurgulu elektrik alan, vurgulu ışık, elektrolize yükseltgen su, ultrases vb.) ve bu konuda yapılan son çalışmalar, -Yeni ve gelişmekte olan termal olmayan gıdaların dayanıklı hale getirilmesine yönelik prosesler için temel hesaplama yöntemleri


Hafta Konular (Teorik) Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık
1 Gıdalar neden bozulur?
2 Gıda ürünleri için mevcut dayandırma yöntemleri
3 Gıdaların dayanıklı hale getirmesinde seçilecek yöntemlerin belirlenme kriterleri
4 Gıdaların güvenli hale getirilmesinde ısısal olmayan teknolojilerin kullanılma nedenleri
5 Yeni ve gelişmekte olan ısıl olmayan teknolojiler-Yüksek Hidrostatik Basınç Temelleri
6 Yeni ve gelişmekte olan ısıl olmayan teknolojiler-Yüksek Hidrostatik Basınç Üzerine araştırmalar ve sanayii uygulamaları
7 Yeni ve gelişmekte olan ısıl olmayan teknolojiler-Ultrases Temelleri
8 Arasınav
9 Yeni ve gelişmekte olan ısıl olmayan teknolojiler-Ultrases Üzerine araştırmalar ve sanayii uygulamaları
10 Yeni ve gelişmekte olan ısıl olmayan teknolojiler-Uv ve vurgulu ışık Temelleri
11 Yeni ve gelişmekte olan ısıl olmayan teknolojiler-Uv ve vurgulu ışık araştırmalar ve sanayii uygulamaları
12 Yeni ve gelişmekte olan ısıl olmayan teknolojiler-PEF (Vurgulu Elektrik Alan) ışık Temelleri
13 Yeni ve gelişmekte olan ısıl olmayan teknolojiler- PEF (Vurgulu Elektrik Alan) araştırmalar ve sanayii uygulamaları
14 Yeni ve gelişmekte olan ısıl olmayan teknolojiler-Işınlamanın ve plazma Teknolojisinin Temelleri
15 Yeni ve gelişmekte olan ısıl olmayan teknolojiler- Işınlama ve Plzma Teknolojisi konusundaki araştırmalar ve sanayii uygulamaları
16 FİNAL

1.Sun D.W. 2005. Emerging Technologies for Food Processing, Elsevier Academic Press, Oxford, UK 2. Ohlsson,T., Bengtsson, N. 2002. Minimal Processing Technologies in the Food Industry, CRC Press, Cambridge, England. YARDIMCI KİTAP: 1. Richardson, P. 2000. Thermal Technologies in Food Processing, CRC Press, Cambridge, England


Etkinlikler ayrıntılı olarak "Değerlendirme" ve "İş Yükü Hesaplaması" bölümlerinde verilmiştir.


Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 2 2
Final Sınavı 1 3 3
Derse Katılım 14 3 42
Proje Hazırlama 1 15 15
Proje Sunma 1 10 10
Bireysel Çalışma 14 8 112
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 25 25
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 30 30
Toplam İş Yükü (saat) 239

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7
ÖÇ 1 4 4 4 3
ÖÇ 2 4 3 4
ÖÇ 3 5 4 4 4 4
ÖÇ 4 3
ÖÇ 5 5 3 4 4
ÖÇ 6 4 3
ÖÇ 7 4 4 5 4
ÖÇ 8 4 4 4
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek