GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
9103035112014 Gıdaların Biyoaktif Bileşiklerce Zenginleştirilmesi Seçmeli Ders Grubu 1 1 8,00

Yüksek Lisans


Türkçe


Biyoaktif bileşikleri gıdalarda çok küçük miktarlarda bulunan ancak sağlık üzerine olumlu etkileri olan “ekstra besin öğeleri” olarak tanımlanmaktadır. Biyoaktif bileşiklerin tanımlanması ve gıda matriksi içerisinde yarayışlılığı yoğun olarak araştırılan konuların başında gelmekle birlikte, bu bileşiklerin gıdalardan izolasyonu ve saflaştırılması ve sıklıkla tüketilen gıdaların zenginleştirilmesinde kullanılması oldukça yeni ele alınan konulardır. Bu dersin amacı biyoaktif bileşiklerin izolasyonu için ve gıdaların zenginleştirilmesi için kullanılan teknikler hakkında bilgi vermektir.


Prof. Dr. Sedef Nehir EL


1 Optimum beslenme stratejilerine uygun yeni ürün geliştirme ve ya modifiye etme üzerine bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirmek ve derinleştirmek.
2 Gıdaların besleyici değeri ilgili edindiği uzmanlık düzeyindeki kuramsal ve uygulamalı bilgiler ışığında biyoaktif bileşiklerin sağlı üzerine etkilerinin incelenmesi .
3 Biyoaktif bileşiklerin gıda maktiksi içerisinde oksidasyon gibi etkilerden korunmasında taşıyıcı sistemlerin incelenmesi ve stratejik çözümlerin üretilmesi.
4 Konu ile ilgili araştırmaların yapılması ve sözlü sunum yapılması.
5 İngilizce yayınları takip ederek ödev hazırlanması ve bunun makale sunumu yapılması.
6 Biyoaktif bileşiklerin gıdaların zenginleştirilmesinde kullanılan farklı taşıyıcı sistemlerin spesifik moleküler, fizikokimyasal ve fizyolojik özelliklerini her bir biyoaktif bileşik ile incelemek.

Birinci Öğretim


Yok


Yok


Gıdalardaki Biyoaktif bileşikler, gıda kaynakları Biyoaktif Bileşiklerin Sağlık Üzerine Olumlu Etkileri Biyoaktif bileşiklerin gıdalardan ekstraksiyonu, saflaştırılması ve izolasyonu teknikleri Biyoaktif Bileşiklerin Biyoyararlılığını etkileyen etmenler Biyoaktiflerin Taşıyıcı Sistemleri Gıdaların Zenginleştirilmesinde Uygulanan Yöntemler Gıda Uygulamalarında Yenilikçi Formülasyonlar


Hafta Konular (Teorik) Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık
1 Giriş
2 Gıdalardaki biyoaktif bileşikler, kaynakları
3 Biyoaktif Bileşiklerin Sağlık Üzerine Olumlu Etkileri
4 Biyoaktif bileşiklerin Gıdalardan Ekstraksiyonu, İsolasyonu ve Saflaştırılma Teknikleri I
5 Biyoaktif Bileşiklerin Gıdalardan Ekstraksiyonu, İsolasyonu ve Saflaştırılma Teknikleri II
6 Biyoaktif Bileşiklerin Biyoyararlılığı ve Biyoerişebilirliği
7 Ara sınav
8 Biyoaktiflerin Taşıyıcı Sistemleri I
9 Gıdaların Zenginleştirilmesinde Uygulanan Yöntemler
10 Makale Sunumu
11 Makale Sunumu
12 Gıda Uygulamalarında Yenilikçi Formülasyonlar
13 Formülasyonların tartışılması
14 Final Sınavı

KKAYNAK KİTAPLAR 1. Emulsions, Nanotechnology in the Agri-Food Industry, Volume 3, Edited By Alexandru Mihai Grumezescu, 2016, Elsevier Inc.Academic Press 2. Nutraceutical and Functional Food Components, Effects of Innovative Processing Techniques, Edited by Charis M. Galanakis, 2017, Elsevier Inc., Academic Press 3. Ingredients Extraction by Physicochemical Methods in Food Handbook of Food Bioengineering, Volume 4 Edited by Alexandru Mihai Grumezescu Alina Maria Holban, 2017, Elsevier Inc., Academic Press. 4. Innovative Thermal and Non-Thermal Processing, Bioaccessibility and Bioavailability of Nutrients and Bioactive Compounds. Edited by Francisco J. Barba Jorge Manuel Alexandre Saraiva Giancarlo Cravotto José M. Lorenzo, 2019, Elsevier Woodhead Publishing. 5. Bioactive Compounds: Health Benefits and Potential Applications. Edited by Maira Rubi Segura Campos, 2019 Elsevier Woodhead Publishing.


Etkinlikler ayrıntılı olarak "Değerlendirme" ve "İş Yükü Hesaplaması" bölümlerinde verilmiştir.


Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı 1 1 1
Derse Katılım 12 2 24
Proje Hazırlama 2 25 50
Proje Sunma 2 2 4
Bireysel Çalışma 2 20 40
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 48 48
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 72 72
Toplam İş Yükü (saat) 240

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7
ÖÇ 1 5 5 5
ÖÇ 2 5 4 4
ÖÇ 3 4 4
ÖÇ 4 5 4
ÖÇ 5 5 4
ÖÇ 6 4 5
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek