Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
9103035212014 | Gıda Mühendisliğinde Ayırma Teknikleri | Seçmeli Ders Grubu | 1 | 1 | 8,00 |
Yüksek Lisans
Türkçe
Mühendislik proseslerinin geliştirilmesi ve analiz edilmesinde fiziksel ayırma tekniklerini uygulama becerisi kazandırılması.
Doç. Dr. Seher KUMCUOĞLU
1 | Gıda mühendisliğinde kullanılan ayırma teknikleri konusunda bilgi sahibi olma |
2 | Ayırma tekniklerinin teorisini öğrenme |
3 | Mühendislik proseslerinin geliştirilmesi ve analiz edilmesinde ayırma tekniklerini uygulayabilme |
4 | Konu ile ilgili yabancı dildeki yayınları kullanarak ödev ve sunum hazırlayabilmek |
5 | Bir gıda maddesi için örnek ayırma prosesi tasarlama, uygulama ve sonuçları analiz ederek değerlendirebilmek |
Birinci Öğretim
Yok
Yok
Fiziksel ayırma teknikleri, filtrasyon, membran ayırma teknikleri, sedimentasyon, santrifuj separasyon, iyon değiştirme prosesi, adsorpsiyon ve bu ayırma tekniklerinin gıda endüstrisindeki uygulamaları.
Hafta | Konular (Teorik) | Öğretim Yöntem ve Teknikleri | Ön Hazırlık |
---|---|---|---|
1 | Ayırma teknikleri | ||
2 | Fiziksel ayırma teknikleri | ||
3 | Filtrasyon teknikleri | ||
4 | Kek filtrasyonu | ||
5 | Membran seperasyon teknikleri | ||
6 | Membran seperasyonu ygulamaları | ||
7 | Arasınav | ||
8 | İyon değiştirme prosesi | ||
9 | Adsorpsiyon izotermleri | ||
10 | Adsorpsiyon kinetiği | ||
11 | Sedimentasyon | ||
12 | Santrifüj seperasyon | ||
13 | Santrifüj seperasyon | ||
14 | Proje sunumları | ||
15 | Proje sunumları | ||
16 | Final sınavı |
1. Wilson, Ian D.; Adlard, Edward R.; Cooke, Michael et al., eds. (2000). Encyclopedia of separation science. San Diego: Academic Press. ISBN 978-0-12-226770-3. 2. Coulson, J M., Richardson, J. F., Backhurst, J. R. , John Hadlett Harker J. H., 1996, Coulson and Richardson's Chemical Engineering Volume 2 - Particle Technology and Separation Processes (5th Edition) Butterworth-Heinemann, Pergamon Press. 3. Geankoplis, C.J.,2003. Transport Processes and Separation Process Principles 4th Edition, Prentice Hall NJ, 1026 pp.
Etkinlikler ayrıntılı olarak "Değerlendirme" ve "İş Yükü Hesaplaması" bölümlerinde verilmiştir.
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 90 |
Ev Ödevi | 1 | 10 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
Yok
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 2 | 2 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Derse Katılım | 14 | 3 | 42 |
Proje Hazırlama | 3 | 30 | 90 |
Proje Sunma | 3 | 1 | 3 |
Bireysel Çalışma | 12 | 4 | 48 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 20 | 20 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 20 | 20 |
Toplam İş Yükü (saat) | 227 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | |
ÖÇ 1 | 4 | 3 | |||||
ÖÇ 2 | 4 | ||||||
ÖÇ 3 | 3 | 3 | 4 | 3 | |||
ÖÇ 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | |||
ÖÇ 5 | 4 | 5 | 5 | 5 | 4 | 3 |