Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
9103035232014 | Et İşlemede Yeni Teknikler | Seçmeli Ders Grubu | 1 | 1 | 8,00 |
Yüksek Lisans
Türkçe
Bu dersin amacı, öğrencilerin gıda teknolojisi içerisinde yeni uygulama alanları bulan güncel teknolojilerin et işleme alanında kullanımları ve et kalitesine etkileri konusunda bilgilenmelerini sağlamaktır.
Assoc. Prof. Dr. Gülen Yıldız Turp
1 | 1. Et sanayiinde uygulanan işleme yöntemleri hakkında genel bilgi edinilmesi. |
2 | 2. Et kalitesinin geliştirilmesinde, uygulanan işleme yöntemlerinin özelliklerinin etkinliği hakkında fikir sahibi olunması. |
3 | 3. Et teknolojisi alanında uygulanan yeni tekniklerin genel prensipleri hakkında bilgi edinilmesi. |
4 | 4. Et teknolojisi alanında uygulanan yeni tekniklerin, et kalitesi üzerine etkilerinin öğrenilmesi. |
5 | 5. Et işlemede kullanılan yeni tekniklerin dezavantajlarının ve geliştirilmesi gereken eksik yönlerinin öğrenilmesi |
6 | 6. Literatür taraması, ekip çalışması, rapor hazırlanması ve sunumu konularında deneyim kazanılması. |
7 | 7. Gıda Teknolojisi alanında geliştirilen farklı güncel teknolojilerin temel prensiplerini ve ette neden olabileceği değişimleri öğrenerek, mühendislik bakış açısının geliştirilmesi. |
Birinci Öğretim
Yok
Yok
Et kalitesi, yeni ve gelişmekte olan teknolojilerin; ultrason, ışınlama, yüksek basınç, vurgulu elektrik alan, vurgulu ışık, ohmik işlem, kızılötesi işlem, radyofrekans, vs. et işlemede kullanım alanları ve et kalitesine etkileri.
Hafta | Konular (Teorik) | Öğretim Yöntem ve Teknikleri | Ön Hazırlık |
---|---|---|---|
1 | Et İşlemede Uygulanan Geleneksel Yöntemler ve Et Kalitesi | ||
2 | Yüksek Hidrostatik Basınç Teknolojisi ve Et İşlemede Kullanımı | ||
3 | Ultrason Teknolojisi ve Et İşlemede Kullanımı | ||
4 | Işınlama Teknolojisi ve Et İşlemede Kullanımı | ||
5 | Vurgulu Elektrik Alan (PEF) Teknolojisi ve Et İşlemede Kullanımı | ||
6 | Vurgulu Işık Teknolojisi ve Et İşlemede Kullanımı | ||
7 | Mikrodalga Teknolojisi ve Et İşlemede Kullanımı | ||
8 | Ara Sınav | ||
9 | Vakum Soğutma ve Et İşlemede Kullanımı | ||
10 | Ohmik İşlem ve Et İşlemede Kullanımı | ||
11 | Kızılötesi İşlem ve Et İşlemede Kullanımı | ||
12 | Radyo Frekans Teknolojisi ve Et İşlemede Kullanımı | ||
13 | Et İşlemede Kullanılan Güncel Kombine Sistemler | ||
14 | Proje Sunumu | ||
15 | Proje Sunumu | ||
16 | Final Sınavı |
Sun, D.W. (Ed), Emerging Technologies for Food Processing, Second Edition, Elsevier Academic Press, Oxford, 2014. 2.Baysal, T., İçier, F., Baysal, A.H. “Güncel Elektriksel Isıtma Yöntemleri”, Sidas Medya, İzmir, 2011. 3.Baysal, T., İçier, F. “Gıda Mühendisliğinde Isıl Olmayan Teknolojiler” Nobel Yayıncılık, 2012.
Etkinlikler ayrıntılı olarak "Değerlendirme" ve "İş Yükü Hesaplaması" bölümlerinde verilmiştir.
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
Yok
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 2 | 2 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Derse Katılım | 14 | 2 | 28 |
Rapor Hazırlama | 1 | 30 | 30 |
Rapor Sunma | 1 | 1 | 1 |
Bireysel Çalışma | 14 | 3 | 42 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 35 | 35 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 45 | 45 |
Okuma | 2 | 30 | 60 |
Toplam İş Yükü (saat) | 245 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | |
ÖÇ 1 | 5 | 5 | 3 | ||||
ÖÇ 2 | 5 | 5 | 3 | ||||
ÖÇ 3 | 5 | 5 | 3 | ||||
ÖÇ 4 | 5 | 5 | 3 | ||||
ÖÇ 5 | 4 | 5 | 5 | 3 | |||
ÖÇ 6 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 3 | |
ÖÇ 7 | 5 | 5 | 4 | 3 |