GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
9103035232014 Et İşlemede Yeni Teknikler Seçmeli Ders Grubu 1 1 8,00

Yüksek Lisans


Türkçe


Bu dersin amacı, öğrencilerin gıda teknolojisi içerisinde yeni uygulama alanları bulan güncel teknolojilerin et işleme alanında kullanımları ve et kalitesine etkileri konusunda bilgilenmelerini sağlamaktır.


Assoc. Prof. Dr. Gülen Yıldız Turp


1 1. Et sanayiinde uygulanan işleme yöntemleri hakkında genel bilgi edinilmesi.
2 2. Et kalitesinin geliştirilmesinde, uygulanan işleme yöntemlerinin özelliklerinin etkinliği hakkında fikir sahibi olunması.
3 3. Et teknolojisi alanında uygulanan yeni tekniklerin genel prensipleri hakkında bilgi edinilmesi.
4 4. Et teknolojisi alanında uygulanan yeni tekniklerin, et kalitesi üzerine etkilerinin öğrenilmesi.
5 5. Et işlemede kullanılan yeni tekniklerin dezavantajlarının ve geliştirilmesi gereken eksik yönlerinin öğrenilmesi
6 6. Literatür taraması, ekip çalışması, rapor hazırlanması ve sunumu konularında deneyim kazanılması.
7 7. Gıda Teknolojisi alanında geliştirilen farklı güncel teknolojilerin temel prensiplerini ve ette neden olabileceği değişimleri öğrenerek, mühendislik bakış açısının geliştirilmesi.

Birinci Öğretim


Yok


Yok


Et kalitesi, yeni ve gelişmekte olan teknolojilerin; ultrason, ışınlama, yüksek basınç, vurgulu elektrik alan, vurgulu ışık, ohmik işlem, kızılötesi işlem, radyofrekans, vs. et işlemede kullanım alanları ve et kalitesine etkileri.


Hafta Konular (Teorik) Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık
1 Et İşlemede Uygulanan Geleneksel Yöntemler ve Et Kalitesi
2 Yüksek Hidrostatik Basınç Teknolojisi ve Et İşlemede Kullanımı
3 Ultrason Teknolojisi ve Et İşlemede Kullanımı
4 Işınlama Teknolojisi ve Et İşlemede Kullanımı
5 Vurgulu Elektrik Alan (PEF) Teknolojisi ve Et İşlemede Kullanımı
6 Vurgulu Işık Teknolojisi ve Et İşlemede Kullanımı
7 Mikrodalga Teknolojisi ve Et İşlemede Kullanımı
8 Ara Sınav
9 Vakum Soğutma ve Et İşlemede Kullanımı
10 Ohmik İşlem ve Et İşlemede Kullanımı
11 Kızılötesi İşlem ve Et İşlemede Kullanımı
12 Radyo Frekans Teknolojisi ve Et İşlemede Kullanımı
13 Et İşlemede Kullanılan Güncel Kombine Sistemler
14 Proje Sunumu
15 Proje Sunumu
16 Final Sınavı

Sun, D.W. (Ed), Emerging Technologies for Food Processing, Second Edition, Elsevier Academic Press, Oxford, 2014. 2.Baysal, T., İçier, F., Baysal, A.H. “Güncel Elektriksel Isıtma Yöntemleri”, Sidas Medya, İzmir, 2011. 3.Baysal, T., İçier, F. “Gıda Mühendisliğinde Isıl Olmayan Teknolojiler” Nobel Yayıncılık, 2012.


Etkinlikler ayrıntılı olarak "Değerlendirme" ve "İş Yükü Hesaplaması" bölümlerinde verilmiştir.


Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 2 2
Final Sınavı 1 2 2
Derse Katılım 14 2 28
Rapor Hazırlama 1 30 30
Rapor Sunma 1 1 1
Bireysel Çalışma 14 3 42
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 35 35
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 45 45
Okuma 2 30 60
Toplam İş Yükü (saat) 245

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7
ÖÇ 1 5 5 3
ÖÇ 2 5 5 3
ÖÇ 3 5 5 3
ÖÇ 4 5 5 3
ÖÇ 5 4 5 5 3
ÖÇ 6 5 5 5 5 5 3
ÖÇ 7 5 5 4 3
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek