GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
9103035312014 Hububatları Öğütme Teknolojisi Seçmeli Ders Grubu 1 1 8,00

Yüksek Lisans


Türkçe


Buğday başta olmak üzere birçok hububatın öğütülmesi ile elde edilen ürünler gıda sanayiinde hammadde olarak kullanılmaktadır. Bu ders kapsamında; buğdayın ve diğer bazı hububatların temizleme ve tavlama işlemlerini de içeren öğütme teknolojileri ile ilgili kapsamlı bilgiler verilmektedir.


Dr. Burak Altınel


1 Buğday ve diğer hububatlarda kaliteyi etkileyen fiziksel, kimyasal ve teknolojik kalite ölçütleri.
2 Hububatların temizleme ve tavlama prensipleri ile kullanılan ekipmanlar.
3 Buğday veya un paçalının prensipleri ve uygulaması.
4 Öğütmenin prensibi ve öğütme sistemleri.
5 Öğütme teknolojisinde kırma aşaması, prensipleri, kullanılan ekipmanlar ve özellikleri.
6 Öğütme teknolojisinde eleme ve sınıflandırma aşamaları, prensipleri, kullanılan ekipmanlar ve özellikleri.
7 Öğütme teknolojisinde boyut küçültme aşaması, prensipleri, kullanılan ekipmanlar ve özellikleri.
8 Öğütme teknolojisinde kullanılan yardımcı ekipmanlar ve özellikleri.
9 Öğütme işlemleri ile elde edilen ürünler ve özellikleri.
10 Mısırın yaş öğütülmesi ve öğütme ürünlerinin gıda sanayinde kullanım alanları.

Birinci Öğretim


Yok


Yok


Buğday ve hububatların temizleme ve tavlama işlemlerini de içeren öğütme teknolojileri.


Hafta Konular (Teorik) Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ön Hazırlık
1 Buğday ve diğer hububatlarda kaliteyi etkileyen fiziksel, kimyasal ve teknolojik kalite ölçütleri.
2 Hububatların temizleme ve tavlama prensipleri ile kullanılan ekipmanlar.
3 Buğday veya un paçalının prensipleri ve uygulaması.
4 Öğütmenin prensibi ve öğütme sistemleri.
5 Öğütme teknolojisinde kırma aşaması, prensipleri, kullanılan ekipmanlar ve özellikleri.
6 Öğütme teknolojisinde kırma aşaması, prensipleri, kullanılan ekipmanlar ve özellikleri.
7 Öğütme teknolojisinde eleme ve sınıflandırma aşamaları, prensipleri, kullanılan ekipmanlar ve özellikleri.
8 Arasınav.
9 Öğütme teknolojisinde eleme ve sınıflandırma aşamaları, prensipleri, kullanılan ekipmanlar ve özellikleri.
10 Öğütme teknolojisinde boyut küçültme aşaması, prensipleri, kullanılan ekipmanlar ve özellikleri.
11 Öğütme teknolojisinde boyut küçültme aşaması, prensipleri, kullanılan ekipmanlar ve özellikleri.
12 Öğütme teknolojisinde kullanılan yardımcı ekipmanlar ve özellikleri.
13 Öğütme işlemleri ile elde edilen ürünler ve özellikleri.
14 Mısırın yaş öğütülmesi ve öğütme ürünlerinin gıda sanayinde kullanım alanları.
15 Mısırın yaş öğütülmesi ve öğütme ürünlerinin gıda sanayinde kullanım alanları.
16 Final Sınavı.

- Posner, E.S. and Hibbs, A.N., 1997, Wheat Flour Milling, 341 p., ISBN 0 913250-93-7 - Ünal, S.S., 1991, Hububat Teknolojisi, Ders Notları.


Etkinlikler ayrıntılı olarak "Değerlendirme" ve "İş Yükü Hesaplaması" bölümlerinde verilmiştir.


Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı 1 1 1
Bütünleme Sınavı 1 1 1
Derse Katılım 14 2 28
Soru-Yanıt 14 1 14
Bireysel Çalışma 14 4 56
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 50 50
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 75 75
Toplam İş Yükü (saat) 226

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7
ÖÇ 1 4 4
ÖÇ 2 4 4
ÖÇ 3 4 4
ÖÇ 4 4 4
ÖÇ 5 4 4
ÖÇ 6 4 4
ÖÇ 7 4 4
ÖÇ 8 4 4
ÖÇ 9 4 4
ÖÇ 10 4 4
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek