Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
9103035792015 | Gıda Mikolojisi | Seçmeli Ders Grubu | 1 | 1 | 8,00 |
Yüksek Lisans
Türkçe
Gıdalarda bulunan küf ve mayaların izolasyonu, tanımlanması, sınıflandırılması, küf ve mayaların gıdalarda üremesini etkileyen faktörler, gıdalarda küf ve maya kaynaklı mikrobiyal bozulmalar ve engelleme yöntemleri, gıdalarda mikotoksin oluşumu, mikotoksinler ve mikotoksinlerin kontrolü konusunda bilgi verilmesi amaçlanmaktadır.
Prof. Dr. Gülten GÜNDÜZ
1 | Gıdalarda bulunan küf ve mayalar hakkında bilgi |
2 | Gıdalarda bulunan küf ve mayaların izolasyonu, tanımlanması, sınıflandırılması konularını kavrayabilme |
3 | Gıdalarda küf ve maya kaynaklı mikrobiyal bozulmaları kavrayabilme |
4 | Gıdalarda küf ve maya kaynaklı mikrobiyal bozulmaların engellenme yöntemleri hakkında bilgi edinimi |
5 | Gıdalarda mikotoksin oluşumu, mikotoksinler ve mikotoksinlerin kontrolü hakkında bilgi |
6 | Gıda endüstrisinde kullanılan küf ve mayalar hakkında bilgi sahibi olunması |
7 | Gıdalardaki küf ve maya kaynaklı bozulmalar, engelleme yöntemleri ve mikotoksinler ile ilgili rapor hazırlayabilme ve sunabilme |
Birinci Öğretim
Yok
Yok
Gıdalarda bulunabilen küf ve mayalar, küf ve mayaların üremesini etkileyen faktörler, küflerin ve mayaların izolasyonu, tanımlanması ve sınıflandırılması, gıdalarda küf ve maya kaynaklı mikrobiyal bozulmalar ve engelleme yöntemleri, gıdalarda mikotoksin oluşumu, mikotoksinler ve mikotoksinlerin kontrolü, mikotoksinlerin analiz yöntemleri, yasal yönetmelikler, küf ve mayaların gıda endüstrisinde kullanımı ve starter kültürleri
Hafta | Konular (Teorik) | Öğretim Yöntem ve Teknikleri | Ön Hazırlık |
---|---|---|---|
1 | Gıdalarda bulunabilen küf ve mayaların özellikleri-I | ||
2 | Gıdalarda bulunabilen küf ve mayaların özellikleri-II | ||
3 | Küf ve mayaların üremesini etkileyen faktörler | ||
4 | Küflerin izolasyonu, tanımlanması ve sınıflandırılması | ||
5 | Mayaların izolasyonu, tanımlanması ve sınıflandırılması | ||
6 | Gıdalarda küf ve maya kaynaklı mikrobiyal bozulmalar ve engelleme yöntemleri- I | ||
7 | Gıdalarda küf ve maya kaynaklı mikrobiyal bozulmalar ve engelleme yöntemleri-II | ||
8 | Ara sınav | ||
9 | Çeşitli gıdalardaki küf ve maya kaynaklı mikrobiyal bozulmalar ve engelleme yöntemleri ile ilgili ödevlerin sunumu | ||
10 | Gıdalarda mikotoksin oluşumu, mikotoksinler ve mikotoksinlerin kontrolü-I | ||
11 | Gıdalarda mikotoksin oluşumu, mikotoksinler ve mikotoksinlerin kontrolü-II | ||
12 | Mikotoksinlerin analiz yöntemleri, yasal yönetmelikler | ||
13 | Gıda endüstrisinde kullanılan küfler ve küf starter kültürleri | ||
14 | Gıda endüstrisinde kullanılan mayalar ve maya starter kültürleri | ||
15 | Gıdalardaki mikotoksinler ile ilgili ödevlerin sunumu | ||
16 | Final |
Heperkan, D., 2014. Gıdalarda Mikotoksinler. Sidas Medya Ltd. Şti. Pitt, J.I., Hocking, A.D., 2009. Fungi and Food Spoilage. Springer Science+Business Media, New York. 524 p. Carlile, M.J., Watkinson, S.C., Gooday, G.W., 2001. The Fungi. 2 nd Ed. Academic Press, London. 603 p. Dijksterhuis, J., Samson, R.A., 2007. Food Mycology – A Multifaceted Approach to Fungi and Food. CRC Press. Boca Raton, 427 p. Ders notları
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 50 |
Ev Ödevi | 1 | 50 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
Yok
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 2 | 2 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Derse Katılım | 14 | 3 | 42 |
Rapor Hazırlama | 2 | 10 | 20 |
Rapor Sunma | 2 | 2 | 4 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 30 | 30 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 40 | 40 |
Okuma | 14 | 7 | 98 |
Toplam İş Yükü (saat) | 238 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | |
ÖÇ 1 | 4 | ||||||
ÖÇ 2 | 4 | ||||||
ÖÇ 3 | 5 | ||||||
ÖÇ 4 | 4 | ||||||
ÖÇ 5 | 5 | 4 | 4 | ||||
ÖÇ 6 | 5 | ||||||
ÖÇ 7 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 |